Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SPECIAL: Newcastle 2015-16

Peter Hyllman 2015-08-25 16:00

Stämningen på Tyneside närmade sig uppror och Newcastle behövde någon slags avsiktsförklaring från sin klubbledning om att klubben fortfarande hade ambitioner. En sådan avsiktsförklaring kom. Först med beskedet att man anställde Steve McClaren som ny manager och därefter genom värvningarna av Giorginio Wijnaldum för £14,5m och Aleksandr Mitrovic för £13m.

Kanske var det förra säsongens chock som fick Newcastles klubbledning och ägaren Mike Ashley att först reagera och därefter agera. Newcastle föll samman som ett rangligt korthus under vårsäsongen och har förmodligen mest sin lyckliga stjärna att tacka för att man fortfarande spelar kvar i Premier League. Newcastle var ett demoraliserat fotbollslag med en överbefordrad tränare som manager.

Steve McClaren har sitt eget bagage att släpa omkring med. Han typecastades i rollen som Englands Averell Dalton under sitt misslyckade EM-kval som förbundskapten för England. Efter en därefter bara halvt självpåtvingad landsexil återkom han till engelsk fotboll först i Nottingham Forest, under en tid lika kort som fruktlös, och sedan i Derby där den första säsongen slutar i plågsam playofftorsk mot QPR och andra säsongen slutar i ett tabellras som gör att Derby missade playoff.

ANNONS

Men McClaren är ingen oäven manager och hade under sin landsexil framgång i Holland med FC Twente. Någon tillfällighet är det därför helt säkert inte att Newcastle under sommaren har fyndat talanger främst i de holländska och belgiska ligorna, som borde vara tämligen välbekanta för just McClaren. Han har även en personlig koppling till nordöstra England och Newcastle, och känns som ett naturligt och långsiktigt val för Newcastle som manager.

Hans första jobb har varit att återföra struktur och disciplin till en spelartrupp som har saknat ledarskap och tillåtits att falla ur ramarna. Det måste dels handla om att rensa bort spelare som inte behövs och McClaren har redan varit tydlig med att han vill ha en kärntrupp om cirka 18-20 spelare, varken mer eller mindre. Dels har McClaren infört mer disciplin och försökt fostra en större kollektiv ansvarskänsla, bland annat genom att skicka hem spelare som kommer sent till träning.

ANNONS

Sakta men säkert kan vi också räkna med att McClaren kommer försöka ändra på Newcastles spel. Laget var under Alan Pardew, och ännu mer under John Carver, ett lågt liggande fotbollslag som försökte anfalla snabbt. Med McClaren kommer Newcastle istället försöka spela en hög pressfotboll, vilket vi inte minst såg mot Man Utd där de pressade och stressade motståndarna högt upp i planen på ett mycket bra sätt.

LINEUP (4-2-3-1)
GK – Krul, Tim

RB – Janmaat, Daryl
CB – Mbemba, Chancel (Taylor, Steven)
CB – Coloccini, Fabricio
LB – Haidara, Massadio

DM – Anita, Vurnon (Tioté, Cheikh)
CM – Colback, Jack

RW – Thauvin, Florian (Sissoko, Moussa)
AM – Wijnaldum, Giorginio (De Jong, Siem)
LW – Perez, Ayoze (Obertan, Gabriel)

ST – Mitrovic, Aleksandr (Cissé, Papiss)

TRANSFERS
In: Georginio Wijnaldum (PSV), Aleksandr Mitrovic (Anderlecht), Chancel Mbemba (Anderlecht), Ivan Toney (Northampton), Florian Thauvin (Marseille). Ut: Jonas Gutierrez (släppt), Ryan Taylor (släppt), Adam Campbell (släppt), Remie Streete (släppt), Sammy Ameobi (Cardiff, lån), Adam Armstrong (Coventry, lån), Freddy Woodman (Crawley, lån), Mehdi Abeid (Panathinaikos).

ANNONS

NYCKELSPELARE: Fabricio Coloccini
Ledaren och förgrundsgestalten i Newcastles backlinje. Måste helt enkelt ha både en hel och bra säsong för att Newcastle ska nå sina ambitioner. Med sina skickliga offensiva spelare kommer Newcastle att göra sina mål, men ska laget ha framgångar så måste man hålla tätt bakåt i större utsträckning. Newcastle har en tunn defensiv uppställning men det finns kvalitet där i form av Janmaat och Mbemba, och framför dem Anita och Colback. Kan Coloccini organisera detta bra så har Newcastle tagit ett stort kliv uppåt i tabellen.

VAD TALAR FÖR NEWCASTLE?
Smarta värvningar under sommaren är det första man tänker på. Wijnaldum, Mitrovic, Mbemba och Thauvin, samtliga ser väldigt lovande ut och får de ut sin potential så är det en spetsförstärkning med närmare en halv startelva som ger Newcastle en totalt sett stark spelartrupp. Offensivt borde det kunna bli riktigt intressant att se Newcastle den här säsongen.

ANNONS

Åsikterna är många är splittrade vad gäller Steve McClaren. Vad man dock kan säga är att han inte är någon manager som är beroende av stora pengar och stjärnor för att lyckas. Tvärtom har hans kanske största framgångar kommit med Middlesbrough, med vilka han vann Ligacupen 2004, och med FC  Twente som vann ligan 2009-10. Hans framgång genom ledarskap borde kunna passa Newcastles spretiga spelargrupp ganska bra.

VAD TALAR MOT NEWCASTLE?
Försvaret känns som det naturliga svaret. Inte för att det saknas kvalitet i Newcastles defensiva uppställning men möjligen bredd. Om skador och avstängningar börjar drabba Newcastle, vilket det har gjort i ganska omfattande utsträckning under tidigare säsonger, så finns det inte mycket kött kvar på Newcastles defensiva benstomme.

TRE NYCKELFRÅGOR

Kan det handla om fotboll den här säsongen? Förra säsongen, i själva verket under flera säsonger, har det handlat mindre om fotboll och mer om bråk och intriger utanför planen för Newcastle. Mike Ashley har aldrig varit populär och detta kulminerade förra säsongen. Newcastle mår knappast bra av distraktionen.

ANNONS

Får McClaren ordning på spelartruppen? Newcastle har understundom mindre liknat ett professionellt fotbollslag och mer en samling trotsiga fjortisar. Ett ofta citerat problem är språkbarriärerna där närmare hälften av spelarna bara pratar franska. Kan McClaren tillsammans med sin lagkapten Coloccini få ihop laget?

Hinner Newcastle förstärka försvaret? Med cirka en vecka kvar av transferfönstret finns fortfarande möjlighet för Newcastle att ytterligare bredda sitt försvar. Det kan visa sig vara mycket värt under lång och svår höstsäsong. Eller kommer Newcastle gambla på att deras nuvarande backlinje håller hela hösten?

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#9) Jag tror på Newcastle den här säsongen, mycket för att jag tror att McClaren var ett klokt managerval och för att Newcastle har värvat smart och spännande den här sommaren. Det kan vara värt att komma ihåg att Newcastle låg ganska högt upp i tabellen halvvägs in på förra säsongen, innan skiten träffade fläkten under våren med ägarbesvär, supporterprotester och världens enligt sig själv bäste tränares diverse konstranden. Och Newcastle går in i den här säsongen med en bättre spelartrupp än vad man gjorde inför förra säsongen. Kan både bära och brista. (8-11)

ANNONS

Linhem. (#16) De flera holländska spelarna man plockat på sig lär trivas med Steve van Claaren och det som talar för McClaren i Newcastle är att de har spelare klart bättre än vad förutsättningarna tillåtit. Men McClaren är inte managern jag hade litat på i en kaosartad klubb likt Newcastle. Jag säger inte att han är ryggradslös men hans Derby föll ihop likt ett korthus under en blåslampa ifjol och Newcastle har inte heller någon imponerande defensiv stomme. Jag tror inte McClaren och mestadels ungdomliga värvningar räcker för att förbättra dem nämnvärt medan Mike Ashley är kvar. (13-18)

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto