Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allt annat än fyra engelska lag i Champions League-slutspel vore en besvikelse

Peter Hyllman

Gruppspelet i Champions League lottades under torsdagskvällen. Och tycker man kanske att Champions League har utvecklat sig till något av ett spektakel så är det kanske inte att undra på att även lottningen har blivit något av ett spektakel och något slags event i sig självt.

Om själva gruppspelet kan man ha olika uppfattningar. En sådan uppfattning förs fram av Iain Macintosh som plockar fram eldkastaren för att beskriva vad han uppfattar som otyget:

“I’m not a huge fan of the Champions League group stage anyway. It’s not a competition. It’s a cash trough where the big pigs grudgingly share a bit of swill with the little piglets before forcing their snouts down hard into the swirling brown gloop and holding them there until the bubbles stop. It’s purposely designed to minimise the risk of upsets and preserve the status quo, from the extended coefficient that protects them at the start to the promise that they’ll be able to ruin the Europa League at the end should they mess up. Don’t be fooled by the new ‘champions in pot one’ tweak. How often does a minnow win a title these days? The Champions League directs the same huge revenues to the same huge clubs over and over and over again until every league in Europe is ripped asunder by the gap between the rich and the poor and the bloated one percent can stand unopposed on golden pedestals, jettisoning hot streams of contempt over the edge to soak the rest of us below.”

ANNONS

Något har väl det där förmildrats i och med den omgjorda seedningen där det bara är ligavinnarna från de sju högst rankade ligorna som är med i pott ett, vilket serverade en del saftiga möten den här säsongen. Gruppspelet blir i alla fall något mindre av ren transportsträcka. Personligen är jag förvisso helt för det format som Champions League nu har, helt enkelt för att jag vill se en sådan turnering snarare än den gamla och ganska gråa Europacupen, även om inget av det Macintosh faktiskt säger är felaktigt.

Jag anser bara att det är ett problem som måste lösas nationellt, om man alls menar att det är något som kan och bör lösas, genom att utforma reglerna och förutsättningarna för hur man kvalificerar sig till Champions League. Problemet vore mindre om fler klubbar hade en rimlig chans att kvalificera sig till turneringen.

ANNONS

:::

GRUPP B
PSV Eindhoven
Man Utd
CSKA Moskva
Wolfsburg

Lätt slemmig grupp för Man Utd. Inget av lagen i gruppen är någon egentlig mardröm men inget är heller någon promenad i parken. Det gäller att vara skärpt redan från början med match borta mot PSV och därefter hemma mot Wolfsburg; sex poäng där och en god grund är lagd. Kanske blir gruppen något lättare om Man City till sist lyckas försvaga Wolfsburg genom att värva Kevin De Bruyne. Att Memphis Depay får återvända till Philips Stadion. Man Utd är favoriter att vinna gruppen och klara favoriter att avancera, med Wolfsburg som främsta konkurrent.

Slutspel: 80%

:::

GRUPP D
Juventus
Man City
Sevilla
Borussia Mönchengladbach

Ännu en gång har Man City hamnat i vad som mest av alla grupper framstår som en dödens grupp. Ändå är det om Man Citys ambition är att sluta etta i gruppen en mer överkomlig grupp än vad man ofta stött på hittills. Till stor del är det upp till bevis för samtliga i gruppen. Juventus som måste visa att förra säsongen var mer än en lycklig omständighet men utan viktiga spelare från förra säsongen. Man City som måste visa att de kan överföra sitt spel i Premier League till den europeiska cupfotbollen. Och Sevilla som måste visa att de är mer än bara ett väldigt bra Europa League-lag. Mönchengladbachs roll i den här gruppen, i vilken Man City är knappa förhandsfavoriter, blir troligtvis inte mer än som en möjlig spoiler.

ANNONS

Slutspel: 70%

:::

GRUPP F
Bayern München
Arsenal
Olympiakos
Dinamo Zagreb

Det kom säkert en och annan osande svordom när Arsenal först lottades i Bayerns grupp. Men med facit i hand om de andra två lagen i gruppen så lugnade det kanske ned sig och Arsenal kanske istället kan se fram emot två riktigt intressanta matcher mot Bayern redan i gruppen. Avancemanget från gruppen känns rätt givet för Arsenal, det räcker förmodligen med att de håller koncentrationen uppe på bortaplan i Grekland och Kroatien. Det står däremot med Bayern om gruppsegern, vilket kan visa sig viktigt längre fram i turneringen. Arsenal bör kunna se möjligheterna i att hålla Bayern efter sig precis som att kunna besegra vilken som helst motståndare i slutspelet.

Slutspel: 90%

:::

GRUPP G
Chelsea
Porto
Dynamo Kiev
Maccabi Tel-Aviv

Chelsea fortsätter sin vana att skaka fram såväl enkla som intetsägande grupper i Champions League. Det finns absolut ingenting som ska kunna hindra Chelsea från att cruisa sig fram till slutspel via den här gruppen. Porto brukar kunna ställa till med saker i Champions League men de har tappat viktiga spelare i Alex Sandro, Jackson Martinez och Danilo. Gruppen är ett utmärkt tillfälle för José Mourinho att rotera sina spelare, om nu Mourinho hade trott på att rotera spelare.

ANNONS

Slutspel: 99%

:::

Slutsatsen ger sig självt. När krutröken har lagt sig efter gruppspelet så vore allt annat än fyra engelska lag i slutspel en besvikelse sett till vad som är att betrakta som rimliga förväntningar. Samtliga fyra engelska lag får betraktas som favoriter till avancemang.

Europa Leagues gruppspel lottas vid lunchtid under fredagen. I den lottningen finns alltså vare sig West Ham eller Southampton med, båda lagen gjorde alltså exit redan i kvalrundorna. Inget av lagen stod för några särskilt strålande bedrifter för att uttrycka det milt.

Southampton har varit engelsk fotbolls darlings under några säsonger nu, och har fått mycket beröm för långsiktighet, akademisatsning och framgångar. Men det riskerar nog bli så att den engelska kärleksaffären med Southampton riskerar få ett brutalt slut den här säsongen.

ANNONS

Huruvida Tottenhams och Liverpools kärleksaffär med Europa League får ett brutalt slut redan i gruppspelet återstår att se.

Publicerad 2015-08-27 23:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto