Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SPECIAL: Tottenham 2015-16

Peter Hyllman

Framtiden ser ljus ut för Tottenham. Så mycket kunde vi konstatera under sommaren när Daniel Levy offentliggjorde klubbens färdiga planer på en helt ny arena bredvid nuvarande White Hart Lane, en arena som beräknas bli klar till 2018-19 och som kommer att bli Londons största arena för klubblag. Vad som emellertid är lite mer osäkert är Tottenhams nutid.

Mauricio Pochettinos första säsong med Tottenham bör rimligtvis betraktas som måttligt framgångsrik. En femteplats i ligan var förmodligen det bästa Tottenham kunde förvänta sig, om än inte hoppas på, man tog sig till final i Ligacupen samt gjorde ett genuint försök i Europa League. Ändå fanns det en hel del saker som Pochettino förmodligen inte var helt nöjd med.

53 insläppta mål på 38 matcher var nog främst bland dem, ett defensivt facit som bara var bättre än fyra andra lag i ligan – Leicester, Newcastle, Aston Villa och QPR. Mycket riktigt är det också backlinjen som varit högprioriterad för Tottenham under sommaren. Hela tre försvarare har inhandlats; Kevin Wimmer från Köln, Kieran Trippier hämtades från Burnley och det stora kapet var Toby Alderweireld från Atlético.

ANNONS

Annars har sommaren handlat mindre om att köpa spelare och betydligt mer om att sälja spelare för Tottenham, men det har man å andra sidan gjort riktigt bra. Dödkött som Etienne Capoué har sålts till Watford, Paulinho till Guangzhou, Lewis Holtby till Hamburg, Younes Kabou till Sunderland och Roberto Soldado till Villareal. Vad som händer med Erik Lamela återstår att se, att Tottenham stramar upp är hur som helst tydligt.

Men med allt fokus på defensiven och på att sälja spelare så har å andra sidan offensiven blivit ett problem. Det ser oroväckande tunt ut bakom Harry Kane som heller inte kan förväntas ha en lika succébetonad säsong den här gången, och det offensiva mittfältet riskerar lova mer än det kan hålla. Och med blott en knapp vecka kvar av transferfönstret så måste Tottenham försöka få lite mer kött på anfallsbenen.

ANNONS

Glädjande för alla Tottenhamsupportrar måste dock vara den stadiga införseln av unga spelare i laget, många av dem helt egna, och hur denna utveckling ser ut att ha ett så tydligt stöd och mandat hos Pochettino. Ryan Mason och Nabil Bentaleb ser ut att ha gjort sig hemma på mittfältet, Harry Kane naturligtvis, och om allt slår väl ut för Dele Alli, Tom Carroll och Alex Pritchard så ser Tottenhams offensiv helt plötsligt bättre ut.

Det är ingen hemlighet hur Mauricio Pochettino vill spela fotboll. En tät och välorganiserad defensiv som grundläggs redan högt upp i planen med ett intensivt presspel. Det gav blandade resultat första säsongen och kanske är det även den här säsongen något för tidigt att ha mer än förhoppningar om en av de där Champions League-platserna.

LINEUP (4-2-3-1)
GK – Lloris, Hugo (Vorm, Michel)

ANNONS

RB – Walker, Kyle (Trippier, Kieran)
CB – Alderweireld, Toby (Fazio, Federico)
CB – Vertonghen, Jan (Wimmer, Kevin)
LB – Davies, Ben (Rose, Danny)

DM – Dier, Eric
CM – Mason, Ryan (Bentaleb, Nabil)

RW – Lamela, Erik (Alli, Dele)
AM – Eriksen, Christian (Pritchard, Alex)
LW – Chadli, Nacer (Carroll, Tom)

ST – Kane, Harry

TRANSFERS
In: Kevin Wimmer (Köln), Kieran Trippier (Burnley), Toby Alderweireld (Atlético Madrid), Clinton N’jie (Lyon). Ut: Jordan Archer (släppt), Cristian Ceballos (släppt), Bongani Khumalo (släppt), Paulinho (Guangzhou Evergrande), Lewis Holtby (Hamburg), Etienne Capoue (Watford), Younes Kaboul (Sunderland), Benjamin Stambouli (PSG), Roberto Soldado (Villareal).

NYCKELSPELARE: Christian Eriksen
HARRY KANE!!! skriker förmodligen stora delar av den industrialiserade världen men problemet är bara att det gör motståndarna också. Vad Kane kan bidra med vet alla redan om, men ska Tottenham få ut allt detta så måste han helt enkelt ha ett understöd. Det understödet måste komma både i form av mål och i form av ett konstruktivt bollinnehav, och huvudsakligen måste det understödet komma från Eriksen.

ANNONS

VAD TALAR FÖR TOTTENHAM?
Vi är inne på andra säsongen av Mauricio Pochettinos ledarskap och han har nu både haft tid att prägla spelartruppen på sin spelidé samt forma spelartruppen mer efter egna önskemål. Ineffektiva spelare har i hög utsträckning rensats ut och Pochettino har skapat en backlinje i sin egen avbild. Något som faktiskt också kan tala till Tottenhams fördel den här säsongen är att förväntningarna på dem faktiskt inte är så höga den här gången, det pratas inte längre lika hysteriskt om Champions League för Tottenham – på gott och på ont.

VAD TALAR MOT TOTTENHAM?
Bristen på bredd och möjligen hög spetskvalitet i lagets offensiva regioner har redan berörts. Det är en svaghet som naturligtvis riskerar bli än mer markerad under säsongen i och med att Tottenham återigen ska spela i Europa League, även om intrycket som Pochettino har gett under sommaren är att den turneringen förmodligen kommer spela ännu mer av en andrafiol den här säsongen. Rytmen med torsdagsmatcher blir hur som helst omöjlig att komma undan under hösten.

ANNONS

TRE NYCKELFRÅGOR

Kan man förbättra hemmaspelet? Tottenham hamnade sex poäng  efter Man Utd på fjärde plats förra säsongen, och elva poäng efter Arsenal på tredje plats. Samtidigt plockade man åtta poäng färre än Arsenal på hemmaplan och elva poäng färre än Man Utd. Det säger sig själv att äter man upp denna skillnad så är mycket vunnet.

Kan Tottenham hitta alternativa spellösningar? Tottenham presterar i sina bästa stunder ett väldigt intensivt spel som är både effektivt och svårt att stå emot för motståndarna. När det fungerar. När det å andra sidan inte fungerar, vilket oundvikligen händer under en säsong, så har Tottenham haft det väldigt svårt att bryta mönstren och hitta andra vägar framåt.

Kan mittbacksparet bli Belgiens tredje bästa export? Från Belgien kommer många bra saker, främst bland dem öl och choklad. Tottenham har dock förhoppningar att konstruera ett helbelgiskt mittbackspar med Jan Vertonghen och Toby Alderweireld kan bli riktigt intressant att följa om det fungerar som det är tänkt.

ANNONS

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#7) Tottenham är en given contender på tabellens övre halva och har potentialen att göra livet besvärligt även för klubbarna som traditionellt sett jagar Champions League-platserna. Den här säsongen tycker jag dock det ser tunt ut i Tottenham och framför allt känns det som om laget saknar den rätta energinivån. Det kan kosta dem lite extra i tabellen, allra helst som det ser ut som om inte minst de båda Liverpoolklubbarna kommer gå bättre den här säsongen än förra. (4-7)

Linhem. (#6) Harry Kane gör lite färre mål men gör klart fler assist. Övriga Tottenham behöver dock bli bättre framåt även om Chadli är supereffektiv. Dele Alli kan bidra rejält redan denna säsongen om man listar ut hans optimala position/roll. Hur länge till kan de vänta på Lamela? Försvaret kan nog inte bli sämre än ifjol men ett Spursförsvar kan heller aldrig bli alltför stabilt. Förhoppningsvis får Alex Pritchard chansen denna säsongen men på gott och ont är han ganska lik Eriksen. Lloris lär inte bli kvar länge till om man inte spelar Champions League och han fortsätter vara lysande. (4-7)

ANNONS
Publicerad 2015-08-27 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto