POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tottenham ställs mot Arsenals banemän i sin andra gruppmatch

Lite av heder och ära återbördades till de engelska klubbarna under onsdagskvällen. Manchester mot Tyskland slutade zwei-null till Manchesters favör, men i båda fallen satt det långt inne. Wolfsburg tog ledningen mot Man Utd och Mönchengladbach tog ledningen mot Man City. Men det skulle vändas på steken.

Det är ingen rolig position som de engelska klubbarna har försatt sig i hittills under det här gruppspelet. Spelmässigt finns mycket att önska där det positiva ändå är att det också finns mycket kvar att hämta. Mest slående är ändå den nerv och ängslan som verkar finnas i de engelska lagens spel. Inte minst på Old Trafford kunde man nästan ta på nerverna.

Läget är ändå sådant att i alla fall tre av de engelska klubbarna har slagläge för att ta sig vidare från gruppspelet. Vare sig för Man City, Chelsea eller för Man Utd är det dock något helt självskrivet, utan de måste utan tvekan höja sin spelnivå om de vill vara säkra på avancemang. Men för både Man Utd och Man City var det nog skönt att ta sin första seger för säsongen.

För Arsenal ser det tveklöst tyngre ut. Noll poäng på de två första matcherna innebär att de med maximal oflyt faktiskt kan vara bortspelade från slutspel redan efter fyra omgångar och de två kommande matcherna mot Bayern München. Då uppstår onekligen frågan om Arsenal tankar resten av gruppspelet för att undvika Europa League.

Europa League fortsätter annars ikväll och den på förhand klart häftigaste matchen är Tottenhams match mot Monaco, Arsenals banemän från Champions League förra säsongen, på bortaplan. Tottenham har ju hamnat i en tuff grupp den här säsongen med utöver Monaco även Anderlecht samt Qarabag som Tottenham besegrade förra omgången.

Arsenals banemän säger jag men det är i själva verket ett helt annat Monaco som står på banan den här säsongen. Sex spelare från den startelva som inledde matchen på Emirates i februari har lämnat klubben, tillsammans med ytterligare tre spelare som då satt på bänken. Leonardo Jardim, Monacos tränare, har haft en rejäl uppgift framför sig under sommaren.

Försäljningarna av Geoffrey Kondogbia, Yannick Ferreira Carrasco, Layvin Kurzawa och Aymen Abennour var förväntade och fullt i enlighet med Monacos planer. Men försäljningen på deadline day av Anthony Martial till Man Utd var inte planerad, men samtidigt omöjligt att säga nej till givet storleken på den säck pengar som Man Utd lassade upp på bordet.

Monaco har sett betydligt svagare ut hittills den här säsongen. Anfallet har blivit lidande av Martials flytt och nya spelare som Stephan El Shaarawy och Guido Carrillo har inte hamnat rätt i laget. Det är dock framför allt defensivt som Monaco inte alls ser lika stabila ut den här säsongen, där den backlinje som var lik en mur förra säsongen hittills den här säsongen redan har släppt förbi sig 19 mål.

Tottenham har å andra sidan gått mållösa från sina två senaste bortamatcher i europeiskt cupspel, och målskyttet har onekligen inte varit lagets starka sida hittills under säsongen. Men kanske lossnade det mot Man City i lördags, där till och med Harry Kane till sist fick hamna i målprotokollet. Återstår att se vilket lag Mauricio Pochettino väljer att ställa upp med, Tottenham har ju bortamatch mot Swansea på söndag.

Matcher som man kan ge unga spelare och sina truppspelare värdefull speltid menade Brendan Rodgers om Europa League. Man får då förmoda att han pratar om gruppspelet. Det säger trots allt något om den prioritet som engelska klubbar tillskriver den europeiska fotbollens andrahandsturnering, tyvärr skall sägas.

Liverpool fick oavgjort i sin första gruppspelsmatch, borta mot Bordeaux, ett resultat som möjligen smickrade dem en aning. Kvällens motståndare Sion å sin sida vann sin första match hemma mot Rubin Kazan. En vinst hemma på Anfield ikväll skulle alltså sitta bra för Liverpool innan de måste förbereda sig för ett dubbelmöte med ryska Rubin.

Precis som det brukar vara för de engelska lagen i Europa League så misstänker jag att de kommer att bry sig så lite som det bara är möjligt att bry sig, utan att för den sakens skull faktiskt vilja förlora, ända fram till dess att de befinner sig i en eventuell kvartsfinal. Då börjar någon slags mållinje kunna skymtas och då finns också något att vinna, samtidigt som merkostnaden inte längre är avskräckande.

Det återstår att se om Tottenham och Liverpool får sällskap av något annat engelskt lag i Europa League-slutspelet.

Publicerad 2015-10-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto