POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Triumftåg för The Championship-lagen i Ligacupens fjärde omgång

The Owls are not what they seem.

Det stod väl nästan skrivet i stjärnorna. Så bra har Arsenal spelat på sistone att ett magplask mot Sheffield Wednesday var närmast ofrånkomligt. Det verkar den här säsongen vara snarast den typen av matcher som Arsenal förlorar.

Hillsborough är en av de klassiska engelska arenorna och Sheffield Wednesday är en av de klassiska engelska klubbarna. Några lätta cupmatcher är aldrig att vänta där. The Owls försvarade sig bra och visade kreativitet och fantasi framåt utöver vad som normalt förväntas av lag från The Championship.

Ross Wallace var en fröjd att följa i Sheffield Wednesday, men även Barry Bannan och Sam Hutchinson visade prov på varför det är namn vi hört talas om tidigare också i Premier League-sammanhang.

Arsene Wenger var för honom okaraktäristiskt tuff mot sina unga spelare efter matchen, som han menade inte ännu räckte till på den här nivån. Orättvist i mina ögon då det snarare var äldre och mer etablerade spelare som framför allt svek. Dessutom var det Wenger själv som tog ut Glen Kamara, Alex Iwobi, Ismael Bennacer med flera.

Matchbilden blev självklart inte lättare för Arsenal i och med att de drabbades av två skador, eller åtminstone två byten, redan under matchens första 20 minuter, först på Alex Oxlade-Chamberlain och sedan Theo Walcott.

Spelmässigt visade Chelsea upp bättre tendenser mot Stoke än vad de kanske gjort hittills under säsongen. Men som så ofta är fallet för lag i motgång så räcker det ändå inte riktigt till. Trots kvittering i slutminuten och utvisning för Stoke så blev det till sist ändå förlust efter straffar.

En rätt osannolik statistik är att Chelsea har förlorat samtliga fem straffläggningar med José Mourinho som manager. Stoke å andra sidan har sedan de återvänt till Premier League aldrig förlorat en straffläggning.

Programenliga segrar för Man City, Liverpool och Southampton under onsdagskvällen kompletterade straffsparkssegrar för Everton mot Norwich och Hull mot Leicester. Middlesbrough ställde dock till med omgångens andra skräll, spelade med självförtroende framför sina drygt 10,000 tillresta fans och försvarade sig helhjärtat och skickligt.

Man Utd har alltså spelat i 210 minuter i sträck, eller två raka matcher med en förlängning, på Old Trafford utan att göra mål. När inträffade det senast? Ett mäktigt underbetyg åt Louis van Gaals hela spelidé. Och nej, vi befinner oss inte i hans första månader i klubben längre. Titanic ändrade kurs snabbare än vad van Gaal verkar mäktig.

Man Utd lägger alltså fyra straffar mot Middlesbrough. Tre av straffarna läggs av spelare över 30 år gamla, etablerade spelare med mängder av rutin och erfarenhet. En av straffarna läggs av en 19-årig halvdebutant. En enda av straffarna håller bra standard, tre av straffarna håller inte ens juniornivå. Gissa vem som lägger den bra straffen?!

:::

FC United (of Manchester) tvingas flytta sin match i FA-cupens första omgång mot Chesterfield att spelas på måndagskvällen istället för helgen, då matchen ska sändas i TV.

Ett beslut som sker mot FC Uniteds vilja, en klubb som grundades till stor del som en form av protest mot TV-bolagens inflytande över den engelska fotbollen och flyttandet av matcher till andra tider än de vanliga.

Klubbens styrelse protesterade till FA men fick avslag på sin protest, och man har därefter accepterat FA:s villkor.

FC United har ändå fått beröm för att ha ”tagit ställning” i frågan. Själv undrar jag om inte det modiga ställningstagandet, för en klubb med ett sådant socialt syfte som FC United, hade varit beslutet att dra sig ur FA-cupen i protest, snarare än kompromissen.

Ett sådant beslut hade gett ett rejält eko. Men det ständiga dilemmat är så klart att många väldigt gärna protesterar, men väldigt få klubbar, spelare eller supportrar är beredda att faktiskt hålla fast vid sina principer när det faktiskt kostar dem något.

I själva verket illustrerar episoden kanske snarare hur lätt det är att vara en så kallad alternativ rebellklubb längre ned i seriesystemet där man inte ställs inför sådana valsituationer. Men ju högre upp i seriesystemet man tar sig desto mer gör sig realism och pragmatism till känna.

FC United är en klubb som skapades för att man ville ändra spelreglerna. Här kom en chans att göra det som man tyvärr sumpade.

:::

Galen intervju av Sepp Blatter med TASS som kopplades ut under gårdagen, en av de mest verklighetsfrånvända uppvisningar jag någonsin sett.

Den stora bomben i England var Sepp Blatters uttalande att det funnits en överenskommelse att ge VM 2018 till Ryssland redan innan omröstningen alls ägt rum, vilket engelsk media har gjort en stor sak av under det senaste dygnet.

Lite naivt, mer eller mindre medvetet kan jag tycka det är med den invändningen. Att olika parter snackar ihop sig, kohandlar och kommer överens i viktiga beslut, och att ledningen driver en viss linje, innan en formell omröstning äger rum är väl snarare regel än undantag i alla sådana här sammanhang.

:::

Lottningen av Ligacupens kvartsfinaler:
Middlesbrough vs Everton
Southampton vs Liverpool
Stoke vs Sheffield Wednesday
Man City vs Hull

Tre lag från The Championship fanns kvar i fjärde omgången, och samtliga tre finns kvar i kvartsfinalerna. Två av dem har faktiskt goda chanser att också ta sig till semifinal.

Jobbig lottning för Liverpool och Jürgen Klopp. Det känns lite som öppet spår för Man City i Ligacupen för tillfället, där Everton och Southampton enligt mig är de klubbar som har bäst chans att sätta stopp för dem.

De två senaste säsongerna så har det lag som vunnit Ligacupen också vunnit ligan. Ett omen?

Publicerad 2015-10-29 kl 00:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto