Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lördagsgodis med sju punkter om sju matcher

Peter Hyllman

Dags för den tolfte ligaomgången för säsongen. Tillika den sista omgången innan vi återigen tar paus för ett av dessa ständigt återkommande och alltid lika enerverande landslagsuppehåll. Den här gången finns det kanske lite extra intresse med det för svenska fotbollssupportrar men i övrigt är det mer meningslöst än någonsin tidigare med träningslandskamper på de flesta håll som mer eller mindre ingen bryr sig det minsta om.

I och med att det är landslagsuppehåll betyder det att det inte är någon fotboll på måndag. Tre godbitar har sparats till söndagen. Närmare bestämt Fabian Delph som (teoretiskt) återvänder för att bli utbuad av Villa Park när Man City kommer på besök. Jürg… förlåt Liverpool ska försöka bräcka Crystal Palace på Anfield. Och inte minst naturligtvis Norra Londonderbyt mellan Arsenal och Tottenham.

Den matematiskt snabbtänkte kommer då snabbt fram till att vi har sju matcher att se fram emot under denna lördag. Om dessa sju matcher finns en hel del att säga, men jag nöjer mig med att uttrycka i följande sju punkter om dessa sju matcher:

Annons

Bournemouth v Newcastle. Mycket intressant möte under den tidiga lördagsmatchen. Båda lagen håller till i tabellens nedre regioner. Bournemouth, som jag anar kommer börja få rejäla problem i tabellen från och med nu, kommer inte kunna räkna med att plocka alltför många poäng på bortaplan eller mot ligans bättre lag. Ska de ha någon chans att hänga kvar i Premier League så är det alltså via trepoängare på hemmaplan i sådana här matcher. Viktigt att de tar sina chanser.

Leicester v Watford. Jamie Vardy har gjort mål i åtta raka ligamatcher och den stora frågan inför den här matchen är rimligtvis om han kan öka på till nio mål på nio matcher. Det har gjorts vissa jämförelser mellan Vardy och Harry Kane, som om Vardy vore denna säsongens Kane. Men Vardys imponerande jämnhet och att han har jobbat sig den långa vägen upp talar enligt mig till hans fördel i en sådan jämförelse. Leicester kommer behöva honom, de ligger högt upp i tabellen men har också haft tämligen beskedligt spelschema. Det kommer att ändras drastiskt under november och december.

Annons

Man Utd v West Brom. Louis van Gaal går ut på presskonferensen innan matchen och uppmanar fansen att inte bua åt spelarna utan istället bua åt honom. Vilket väcker den naturliga frågeställningen om han verkligen är så verklighetsfrånvänd att han faktiskt inte förstår att det redan är åt honom som fansen buar. Dagens matchbild kommer bli smärtsamt välbekant, med en motståndare som kommer ligga lågt, samlat och organiserat i defensiven, och Man Utd med ett tempo i sitt passningsspel och anfallsspel som ett League Two-lag skulle ha lätt att försvara sig mot.

Norwich v Swansea. Swansea gjorde en flygande start på den här säsongen men har sedan dess hamnat i en ganska rejäl svacka. Vinsten mot Aston Villa i förrförra omgången visade mest att de mötte ett lag i en ännu djupare svacka, och i matchen mot Arsenal senast var Swansea tämligen beskedliga. Mest oroande för Swansea bör vara att deras offensiv har tappat det mesta av den fart, kreativitet och självförtroende som präglade säsongsinledningen.

Annons

Sunderland v Southampton. Det fanns både bra och dåliga tecken i matchen mot Everton för Sunderland. Å ena sidan var det väldigt positivt att samla sig och hämta upp 0-2 till 2-2 på bortaplan. Å andra sidan var det defensiva sammanbrott som följde på denna upphämtning allt annat än positivt. Dags för Sunderland att visa om de har lyckats rensa bort den upplevelsen ur sina system och dags för Sam Allardyce att visa att derbysegern mot Newcastle inte var någon tillfällighet.

West Ham v Everton. En på förhand mer fascinerande match än vad man kanske hade gissat inför säsongen. Båda lagen har imponerat under säsongens första tredjedel, inte minst då så klart West Ham vars status var något oklar inför säsongen men som har chockat flertalet storklubbar så här långt. Båda lagen jagar just nu europeiska cupplatser och en plats på tabellens övre halva, och kanske kan den här matchen visa vilket av lagen som har bäst förutsättningar att lyckas i den jakten.

Annons

Stoke v Chelsea. Återkomsten till brottsplatsen känns det lite som. Chelsea var i Stoke alldeles nyligen och fick då respass ur Ligacupen. Nu blir det ännu ett tufft möte med Stoke som har haft det märkligt svårt att puttra igång i ligan den här säsongen. Man gör det utan José Mourinho som är portad från arenan efter sitt uppträdande under matchen mot West Ham. Märkligt läge minst sagt i en match där det alltjämt spekuleras i om det kan vara Mourinhos sista med Chelsea. Chelsea har dock visat tydliga tecken på att liket trots allt lever under sina senaste matcher, och kanske är det här matchen som blir vändpunkten i deras säsong.

Publicerad 2015-11-07 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto