Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Fyra tända ljus och fyra raka ligasegrar för Watford på fjärde advent?

Det är säsongen då precis alla pratar om Leicester. Naturligtvis, av lätt insedda skäl. West Ham fick sin beskärda del av uppmärksamheten tidigt under säsongen med uppseendeväckande vinster mot Arsenal, Man City, Liverpool och Chelsea. Sedan tidigare pratas det om nya poplag som Stoke och Crystal Palace. Av nykomlingarna har framför allt Bournemouth fått uppmärksamheten inför och under den här säsongen.

ANNONS

Om Watford har det däremot pratats förhållandevis lite, vilket på flera sätt är ganska märkligt. Watford ligger som nykomling efter 16 spelade omgångar sjua i tabellen, en poäng före dagens motståndare Liverpool för övrigt, och skulle vid vinst befinna sig blott en enda poäng från Champions League-platserna. I skymundan så har alltså Watford gjort en närmast sensationell inledning på säsongen.

Vad som också gör det märkligt är att egentligen ingen förväntade sig en sådan utveckling. Watford såg så förskräckligt spretigt ut inför säsongen, med inte bara en ny manager utan en mer eller mindre helt ny spelartrupp. Det såg ut att kunna bli det klassiska caset av nykomlingen som köper sönder sig inför sin första säsong i Premier League. Men Quique Sanchez Flores har på ett imponerande sätt lyckats få ihop alla nya delar till en fungerande helhet.

ANNONS

Flores var på tapeten som en potentiell manager i Premier League redan för ett antal år sedan i samband med hans tid i Valencia och därefter Atlético. Då var det något större klubbar som hans namn snurrade runt. Hans frånvaro från den europeiska fotbollsscenen under senare år gjorde honom nästan bortglömd, så det var något av en överraskning när det meddelades att Watford anställt honom inför den här säsongen.

Vad är det då Flores faktiskt har lyckats med den här säsongen? Taktiskt har han framför allt lyckats organisera Watford defensivt. Watford släpper in mål i en takt som placerar dem i toppen av tabellen snarare än botten, de båda andra nykomlingarna har vardera släppt in nästan dubbelt så många mål som Watford. Allan Nyom och Nathan Ake har visat sig riktigt lyckade som ytterbackar. Ben Watson och Etienne Capoue gör ett bra jobb med att skydda backlinjen bestående av Craig Cathcart och antingen Miguel Britos eller Sebastian Prödl.

ANNONS

Offensivt producerar Watford å andra sidan som just ett bottenlag. Men lagets starka defensiv har gjort att de samtidigt har fått poängmässig maxutdelning på Odion Ighalos vassa målform, som med sina tio ligamål befinner sig på fjärde plats i Premier Leagues skytteliga. Det går naturligtvis att fråga sig om Ighalo kommer kunna fortsätta vara lika effektiv hela säsongen. Om inte så kan Watfords poängskörd börja sina rejält.

Mentalt verkar dock Quique Sanchez Flores ha fått Watfords spelartrupp på helt rätt våglängd. Watford har tagit sig an säsongen med en positiv inställning i grunden och har över huvud taget inte pratat om nedflyttning. Det verkar också ha burit frukt i och med att Watford faktiskt inte befunnit sig under nedflyttningsstrecket en enda gång hittills den här säsongen. Spelarna vittnar själva om den positiva atmosfären och om hur Flores har ingjutit ett lugn och en trygghet i spelartruppen, och visar orubbligt förtroende för sina spelare även när de begått ett misstag.

ANNONS

Någon lätt match har alltså Liverpool inte att förvänta sig idag. De möter en typ av motstånd som har visat sig passa dem förhållandevis illa den här säsongen, ett defensivt disciplinerat lag som tillämpar försiktighet i första hand. Watford har å sin sida inte haft någon större framgång mot Premier Leagues storklubbar hittills den här säsongen, där de har förlorat mot Man City, Arsenal och Man Utd, det senare inte minst en missräkning kan tyckas, då man tappade en poäng i slutminuten.

Annars kommer julperioden och vinterfotbollen bli ett tungt test för Watfords ambitioner den här säsongen. Under de kommande fyra matcherna, med början idag och avslutning den 2 januari, möter man i tur och ordning Liverpool (h), Chelsea (a), Tottenham (h) samt Man City (h). Hemmamatcher i stor utsträckning, så det kommer kunna bli riktigt god julstämning på Vicarage Road.

ANNONS

Om tomten kommer med sex poäng till Watford från de här fyra matcherna så har Watford inte bara rört om rejält i grytan i Premier Leagues toppstrid, de har dessutom lagt en god grund för att kunna avsluta säsongen på en plats på den övre halvan. Och i så fall måste Quique Sanchez Flores vara ännu en kandidat att utses till säsongens manager.

Watford har tre ligasegrar i rad och har alltså tagit full pott under adventshelgerna. Första advent besegrade man Aston Villa på bortaplan. Andra advent tog man tre poäng hemma mot Norwich. Tredje advent kämpade man till sig en seger borta mot Sunderland. Ska Watford fullborda sin egen adventskalender genom att den också fjärde advent ta tre poäng mot Liverpool?

Publicerad 2015-12-20 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto