Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Transferkollen den 1 februari

Under de sista dagarna av ett transferfönster förväntar man sig mest av allt nyheter om spelare som kommer till klubbar. Men under söndagen var istället den största nyheten om en spelare på väg att lämna sin klubb. John Terry lät meddela att Chelsea inte skrev på något nytt kontrakt med honom och att han lämnar klubben efter säsongen.

Chelsea själva var ganska noga med att påpeka att det där kan komma att förändras under de närmaste månaderna. Av det får man anta att Chelsea själva först vill avvakta dels vad en ny manager har för uppfattning och önskemål i frågan, dels kanske mer konkret hur det går med värvningar av nya mittbackar såsom exempelvis John Stones.

Ser man beslutet att inte förlänga med John Terry enbart som en slags kontraktspolicy så är det svårt att se det kloka i den. Terry borde rimligtvis få möjligheten att spela ut hela sin karriär i klubben han har personifierat i två årtionden. Han fungerar utan tvivel åtminstone som en bra backup i mittförsvaret och vore en viktig ledargestalt i spelartruppen.

Men kanske är det också där skon klämmer. Varje gång under de senaste tio åren som en manager i Chelsea har utmanat Terrys status i laget så har det medfört politiskt trubbel, och denne managers dagar har oundvikligen varit räknade. Att acceptera en förändrad och förminskad roll i spelartruppen är inte något alla spelare klarar av.

Chelsea måste självklart se till framtiden. John Terry vid 35 års ålder kan omöjligtvis spela samma roll i den framtiden som en John Terry vid 20 eller 25 års ålder hade kunnat. Vill Terry ändå fortsätta spela frekvent och regelbundet riskerar han bli en bromskloss för Chelseas utveckling. Men det känns tråkigt och kostsamt om det ska behöva bli på det viset.

Under helgen har ett antal värvningar till Premier League blivit klara. Vi kör därför ett sista uppsamlingsheat under transferfönstrets deadline day och avvaktar vad mer som sker under eftermiddagen och kvällen. Betygskalan är den vanliga för den här bloggen.

Alexandre Pato, Corinthians till Chelsea. En värvning som känns större av att det är ett så pass välkänt namn. Patos agent var på väg till mer eller mindre varenda engelsk klubb under någon månad men det blev alltså Chelsea till sist. Värvas som backup med den svaga förhoppningen att han kan växa ut till något mer än så över tid. Godkänd (++)

Patrick Bamford, Chelsea till Norwich. Bamford fortsätter att lånas ut än hit och än dit och det säger kanske något om hans status i Chelsea att Pato värvas in innan han får chansen. Lånesejouren i Crystal Palace blev helt misslyckad för Bamford och det är svårt att se att han ska få något större genomslag i Norwich. Godkänd (++)

Matt Miazga, New York Red Bulls till Chelsea. En av de mest lovande, unga amerikanska spelarna på väldigt länge. Uppfattas allmänt som en av de bästa mittbackarna i MLS redan vid blott 20 år och det är inte svårt att se att Chelsea hoppas ha värvat en långsiktig förstärkning till sitt åldersstigna mittförsvar. Väl godkänd (+++)

Alberto Paloschi, Chievo till Swansea. Det finns något charmigt välbekant med att en ny manager väldigt gärna vill värva in en egen anfallare som de är bekanta med till sitt lag. Så också Francesco Guidolin med Paloschi. Swanseas målproduktion är inte vad den borde ha varit, Paloschi har visat förmåga att göra mål i Chievo. Hans ankomst betyder att Bafetimbi Gomis dagar troligtvis är räknade. Med beröm godkänd (++++)

Mario Suarez, Fiorentina till Watford. Suarez är meriterad både från Fiorentina och Atlético Madrid, där han spelade under Quique Sanchez Flores, utan att ha gjort något större avtryck i någon av klubbarna. Kompetent defensiv mittfältare som ger Watford bättre bredd och förhoppningsvis högre kvalitet på en för dem mycket viktig position. Väl godkänd (+++)

Sandro, QPR till West Brom. För några år sedan var Sandro en beundrad spelare i Premier League och i Tottenham, innan skador satte stopp för hans fortsatta utveckling. Hans tid i QPR har knappast gjort någon lycklig, men det kan säga lika mycket om sammanhanget. West Brom jagar ett stabilt alternativ till Claudio Yacob, kan Sandro återfinna formen från Tottenham är det en riktigt bra värvning av West Brom. Väl godkänd (+++)

Emmanuel Emenike, Fenerbahce till West Ham. Kortsiktigt lån av West Ham i syfte att täcka upp för en ständigt skadad Andy Carroll, som man kan tänka sig förvandlas till något permanent om Emenike lyckas under våren. Slaven Bilic är väl bekant med Emenike som de senaste åren har varit en pålitlig målskytt både i Spartak Moskva och Fenerbahce. En värvning som kan visa sig värdefull för West Ham. Väl godkänd (+++)

:::

Fotbollskanalen kör Superlive från och med 16:00 fram till dygnets små timmar med allt snack rörande deadline day. Värvningar som fortfarande befinner sig i olika stadier av pipelinen är:

SAIDO BERAHINO – West Broms problembarn som drar åt sig intresse från flera klubbar, och då inte minst Newcastle som dragit iväg ett bud motsvarande £25m enligt ryktet. Tottenham och Stoke lurar också i vassen.

SEYDOU DOUMBIA – Newcastle verkar dock ha fler måltavlor och rapporteras i praktiken ha gjort klart med lånet av Doumbia från Roma. Oklart om och hur det påverkar deras intresse för Berahino.

GIANELLI IMBULA – Stoke sägs ligga mycket nära värvningen av den här talangfulle defensive mittfältaren från Porto. Undrar just vem som har dopat Stokes scoutingavdelning.

OUMAR NIASSE – Everton jagar anfallare och det sägs bara vara formaliteter kvar innan man gör klart med Niasse från Lokomotiv Moskva för den svettiga summan av £13,5m.

LOIC REMY – Det har inte blivit någon lyckad Chelseasejour i Chelsea för Remy och Leicester sägs rycka i honom och tror sig ha goda chanser nu när Pato har kommit till Chelsea.

ALEX TEIXEIRA – Kanske januarifönstrets mest spektakulära och utdragna saga ser ut att inte bli av. Shakhtar sägs kräva £53m för spelaren och det återstår att se om en klämtande klocka kan få parterna att närma sig varandra.

Publicerad 2016-02-01 kl 14:08

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons