Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Everton mot Chelsea är höjdpunkten i FA-cupens sjätte omgång

Chelsea, Crystal Palace, West Ham, Reading, Everton och Watford. Lägg till dem vinnaren mellan Arsenal och Hull, i deras omspel, samt vinnaren i måndagens match mellan Shrewsbury och Man Utd. Dessa åtta klubbar är klara för FA-cupens kvartsfinal. Kvartsfinal? Nej, FA-cupens sjätte omgång ska det ju med all rätt och tradition heta.

Omspel har varit ett återkommande samtalsämne gällande FA-cupen på senare tid. Några vill avskaffa dem för att lätta upp ett hektiskt spelschema i England och i den svenska sändningen från Chelsea mot Man City sammanfattades den motsatta uppfattningen med att ”traditionens makt är stor i England”. Vilket kanske är att göra sakfrågan orättvisa.

Man kan förstå varför de engelska superklubbarna gärna skulle vilja bli av med omspelen. Men cupspelets hela idé i England, och då i synnerhet vad avser FA-cupen, är att inte utgå från ett storklubbsperspektiv utan från ett helhetsperspektiv. Och för mindre och medelstora klubbar kan omspelen rätt bokstavligt talat vara guld värda.

Dels ökar ett omspel i flera avseenden chansen för mindre klubbar att slå ut de stora klubbarna. Hulls chanser att slå ut Arsenal ökade rimligtvis genom att oavgjort räcker för att ordna omspel på hemmaplan, jämfört med att tvingas igenom först en förlängning och sedan högst eventuellt straffsparkar på bortaplan. Dels kan ekonomin i ett omspel, där biljettintäkter delas lika, säkra en klubbs ekonomi i flera år framöver.

Att avfärda det enbart som ”traditionens makt” är alltså orättvist. Det finns klara, konkreta, tydliga och sunda skäl för varför man har omspel i FA-cupen, även om dessa skäl inte är direkt anpassade efter storklubbarnas intressen, och därmed inte ”ses” av supportrar till dessa klubbar eller av utländsk media vars huvudsakliga fokus råkar vara just dessa storklubbar.

Tillbaka till FA-cupens sjätte omgång, som ju precis har lottats – och det blev alltså så här:

READING v CRYSTAL PALACE

Reading tar sig till FA-cupens sjätte omgång för fjärde gången de senaste sju säsongerna och har alltså börjat bli ett tämligen vant cuplag. Crystal Palace har aldrig vunnit FA-cupen men visade med sin seger borta mot Tottenham ikväll att de har både kapacitet och vilja att ta sig hela vägen den här säsongen, inte helt olikt Portsmouth en gång i tiden. Uppgiften ska inte tas lätt på, men Alan Pardew är en manager vi borde få se på Wembley lite senare under säsongen.

EVERTON v CHELSEA

Roberto Martinez älskar FA-cupen. Det har han själv sagt och Martinez har som bekant inga tendenser att överdriva. Hans laguttagning mot Bournemouth visar dock att han tar FA-cupen på allra största allvar och FA-cupen är också Evertons enda kvarvarande chans till riktig framgång den här säsongen. Om Martinez fick jobbet i Everton genom att vinna FA-cupen så hoppas han kanske få behålla jobbet i Everton genom att vinna FA-cupen. Problemet är så klart att även Chelsea har väldigt höga ambitioner i FA-cupen, en turnering man har vunnit hela fyra gånger de senaste tio åren, och en turnering som Guus Hiddink aldrig har förlorat i.

ARSENAL/HULL v WATFORD

Arsenal kan göra något tämligen unikt den här säsongen. Ingen klubb har nämligen sedan Blackburn någon gång på 1800-talet mäktat med att vinna FA-cupen tre säsonger i rad. Men ska de lyckas måste de först och främst ta sig vidare från ett knepigt omspel på bortaplan mot Hull, som kanske väljer ett starkare lag på hemmaplan än vad de gjorde på Emirates. Watford har tagit sig till sjätte omgången genom tre raka 1-0-segrar. När Portsmouth 2007-08 vann FA-cupen gjorde man det med fem 1-0-segrar och en 2-1-vinst. Ett omen? Men om Arsenal tar sig förbi Hull så fick de återigen en på pappret minst sagt bekväm lottning, på hemmaplan.

SHREWSBURY/MAN UTD v WEST HAM

Om den här säsongen har visat på något så är det att det finns inget lag som Man Utd inte kan förlora mot. Det säger något fundamentalt negativt om Louis van Gaals arbete med Man Utd att Shrewsbury kan gå in till måndagskvällens match och faktiskt känna att de har en god chans. West Ham borde rimligtvis hoppas på en skräll trots allt, men de räds knappast en resa till Old Trafford i sjätte omgången heller. West Ham och Slaven Bilic ser ut att satsa på FA-cupen, deras enda rimliga chans till titel den här säsongen, i och med att de ställde ut pjäxorna i Europa League. FA-cuppokalen vore ju på samma gång ett maffigt sätt att sätta punkt för tiden på Boleyn Ground, och en härlig inflyttningspresent till den nya OS-arenan.

Publicerad 2016-02-21 kl 19:31

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons