Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues tio bästa försvarsspelare

Projektet rullar vidare och turen har då kommit till Premier Leagues bästa försvarare. En typ av lista som utan tvekan känns något fattigare nu än vad den helt säkert hade gjort för fem-tio år sedan, då i alla fall mitt intryck är att standarden både på mittbackar och ytterbackar var betydligt högre i Premier League.

Jag vet inte riktigt vad detta egentligen beror på, det är svårt att sätta fingret på orsakerna. Något jag tror spelar in är att det fokuseras alltmer på backar som ska kunna passa bollen och spela fotboll, vilket självklart i sig är positiva egenskaper, men som också leder till mindre fokus på vad som rimligtvis måste vara huvuduppgiften – att försvara.

Där finns en del självklara gråzoner. Hur ska man exempelvis kategorisera Eric Dier i Tottenham, i grunden en försvarare men placerad som defensiv mittfältare den här säsongen? Att jämföra mittbackar med ytterbackar låter sig inte alltid göras helt friktionsfritt, men det är bara att blunda och svinga och försöka vara konsekvent.

Precis som med tidigare listor gäller att fokus huvudsakligen, men inte uteslutande, ligger på den här säsongen. Det handlar alltså om vilka som är bäst just nu, men det är inte en fråga som besvaras på ett intelligent sätt utan att ta hänsyn både till igår och imorgon – det vill säga titta bortom vad som annars riskerar vara föga mer än dagsform.

Och som vanligt, när jag gör sådana här listor, så är det att betrakta som objektiv sanning.

(10) Nacho Monreal, Arsenal

Det är väl egentligen Arsenals högerback som har dragit till sig mest uppmärksamhet under det senaste året, men det beror förmodligen mest på ålder. Vänsterbacken med det smaskiga förnamnet har dock växt ut in i rollen och måste betraktas som Premier Leagues just nu mest stabile vänsterback defensivt sett. Det var ingen tillfällighet att Barcelona valde att fokusera sina insatser till andra kanten.

(9) Nathaniel Clyne, Liverpool

Det är väl oklart om Nathaniel Clyne är någon sista pusselbit för Liverpool, men å andra sidan finns inte längre någon som är tillräckligt korkad för att påstå något sådant om en högerback. Vad han emellertid är en såväl pålitlig som defensivt skicklig högerback som har löst den frågan för Liverpool under många år framöver. Bland många skräpköp de senaste åren så är Clyne ändå en värvning som Liverpool måste vara nöjda med.

(8) Ryan Shawcross, Stoke

En ofta missförstådd spelare. Har varit Stokes ledargestalt i lagets mittförsvar i många år nu och är fortsatt lika betydelsefull för deras defensiva organisation som Vincent Kompany är för Man City, Robert Huth för Leicester, John Terry för Chelsea, Per Mertes… hrrrmm. Har visat att han inte bara behärskade Stokes ultradefensiv under Tony Pulis, utan har klarat övergången till Mark Hughes mer spelande Stoke.

(7) Scott Dann, Crystal Palace

Alan Pardew har formerat ett tämligen formidabelt försvar i Crystal Palace på ett sätt som får Tony Pulis att slänga fuktiga blickar i hans riktning. Den centrala gestalten i detta försvarsbygge är Dann, vars brytningssäkerhet och huvudspel gör honom till en närmast ideal mittback i ett lågt liggande brittiskt Premier League-försvar. Vissa röster har höjts för Danns närvaro i Englands EM-trupp men det är samtidigt ett helt annat sammanhang.

(6) Jan Vertonghen, Tottenham

Stabil och spelskicklig mittback som har hittat helt tillrätta både sedan han slutat vikariera som vänsterback och sedan han fått Toby Alderweireld som mittbackspartener. Tillsammans med Alderweireld bildar han Premier Leagues just nu bästa mittbackspar, men Vertonghen är även på egen hand en väldigt skicklig mittback. Positionssäker, bra beslut på planen, och kapabel att hitta spelytor med sina passningar.

(5) Kurt Zouma, Chelsea

Det brukar ju sägas om José Mourinho, med viss rätta, att han aldrig ger unga spelare chansen, men varje regel ser ut att ha sitt undantag. Zouma är i det här fallet undantaget. Han har under det senaste året dels tagit över Cary Cahills plats i startelvan, dels växt fram som den mest naturliga framtida ledaren i Chelseas mittförsvar. Kommer vara en spelare som Chelsea kan bygga sitt lag runt för lång tid framöver.

(4) Laurent Koscielny, Arsenal

Entusiastiska Arsenalfans brukar placera Koscielny bland mittbackar av världsklass, och även om det kanske är en överdrift så har den i alla fall blivit mildare med åren. Hade en tuff första tid i Premier League men har alltmer imponerat både med sin snabbhet och brytningsskicklighet. Hade förmodligen vunnit på att ha mer av en organiserande ledargestalt bredvid sig, men bidrar med mycket till Arsenals ambitioner.

(3) Vincent Kompany, Man City

Den här statistiken om hur många mål som Man City har släppt in den här säsongen med Kompany på planen respektive utan Kompany på planen har rabblats i oändlighet i takt med att målen ramlat in bakom de ljusblå. Det går att överdriva betydelsen av den men det går heller inte att se bortom vad den faktiskt säger. Det finns tekniskt skickligare mittbackar än Kompany, men han har väldigt få övermän i termer av attityd och organisationsförmåga.

(2) José Fonte, Southampton

Först försvann Dejan Lovren till Liverpool, som många menade var generalen i Southamptons backlinje. Sedan försvann Toby Alderweireld till Tottenham och Morgan Schneiderlin till Man Utd. In kom Virgil van Dijk. Southamptons försvar fortsätter ändå alltjämt vara ett av ligans allra bästa. Den gemensamma nämnaren är Fonte, som i flera år nu har varit en stabil och ständigt närvarande gestalt i Southamptons backlinje.

(1) Toby Alderweireld, Tottenham

Det kryllar av skickliga anfallare och spelfördelare i Premier League men mittbackar är det mer ont om. Alderweireld är ett av de främsta undantagen som har bringat total ordning i ett tidigare stundtals virrigt Tottenhamförsvar. Spelskicklig utan att det går ut över hans defensiva skicklighet. Tottenhams ambition inför säsongen var att ta sig till Champions League, med Alderweireld blev det titelstrid.

:::

Bubblare:
Chris Smalling, Man Utd
John Terry, Chelsea
Aaron Cresswell, West Ham
Nicolas Otamendi, Man City
Hector Bellerín, Arsenal

Publicerad 2016-02-25 kl 22:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons