Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

The Long And The Short Of It: Viktigt med Europa League för Tottenham

Harry Kane, Mousa Dembele, Eric Dier, Erik Lamela och Christian Eriksen var några av spelarna som Mauricio Pochettino valde att sätta på bänken eller ställa över helt och hållet i förra veckans möte med Fiorentina. Inför returen vet vi redan att både Kane och Dembele kommer att vara frånvarande på grund av skador.

Tottenham gör ikväll sin 13:e match under 2016, eller på 56 dagar för att ge ett annat intryck av matchfrekvensen. Givet den taktik Tottenham tillämpar, med ett intensivt presspel, så är detta ett av vårens stora orosmoment. Mauricio Pochettino har förvisso roterat och gjort det klokt, han har regelbundet haft 20 spelare aktiva, men slitaget på vissa spelare blir stort.

Alan Hansen, känd för att säga roliga saker, har bland annat sagt att man inte blir trött när man vinner. Glenn Strömberg gjorde en liknande poäng i tisdags när han menade att motivationen för en avgörande match väger upp för eventuell trötthet. Det finns helt klart en sanning i detta, åtminstone på hyfsat kort sikt.

Mycket av det där bygger dock just på att laget vinner. Alltså kan det visa sig vara en rejäl truppmina Tottenham gick på i söndags när Crystal Palace något överraskande, men sett till matchbilden ändå inte oväntat, besegrade Tottenham i FA-cupen på White Hart Lane. Skulle man några dagar senare åka ur också Europa League mot Fiorentina har Tottenhams momentum plötsligt gått från illa till värre.

En av Mauricio Pochettinos styrkor den här säsongen är att han har lyckats skapa en spelartrupp i vilken alla spelare är regelbundet delaktiga, ingen slängs bara in i nödfall. Något som skiljer Tottenham från de flesta övriga engelska lag för närvarande. Men vissa spelare är onekligen viktigare än andra också för Tottenham – bland dem främst Harry Kane, Eric Dier, Toby Alderweireld och Mousa Dembele.

Pochettinos laguttagningar kommer alltså säga en hel del om vilken vikt han tillskriver Europa League den här säsongen. Med Champions League i praktiken säkrat via ligaspelet redan finns inte den moroten för Tottenham. Att han ställde över sina viktigaste spelare i bortamatchen känns signifikativt, men det var samtidigt en match man faktiskt inte behövde vinna. Men hur blir det ikväll?

Men för Tottenham är Europa League den här säsongen både en fråga om kort sikt och lång sikt. Visst, de tar sig till Champions League via ligan den här säsongen, men det är inget de är garanterade att fortsätta göra. Deras värsta mardröm borde vara att Premier League tappar en plats, och borde därför göra sitt yttersta för att se till att detta inte sker.

Men tänker Tottenham och Mauricio Pochettino egentligen så långsiktigt? Tveksamt. Och med Tottenhams första ligatitel på 45 år i korshåret, och inblandade i en titelstrid för första gången i mannaminne, är det kanske svårt för att inte säga omöjligt att undvika att tidsperspektivet snävas ned till här och nu.

Kanske måste Tottenham istället för att vidga perspektivet dra det snäva perspektivet ett varv längre. Inte bara här och nu den här säsongen, utan här och nu den här matchen. En match i taget, varje match som en cupfinal. Med som mest 20 matcher kvar av säsongen är det en fullt möjlig inställning för Tottenham att ha.

Bära eller brista. Att våga är att göra.

:::

Midtjylland mot Man Utd. Moneyball vs … Waste of Money-ball?

:::

Visst hade Man City en jobbig bortamatch i Ukraina fyra dagar innan helgens Ligacupfinal. Liverpool å andra sidan har en måste vinna-match i Europa League tre dagar innan finalen. Man får väl säga att förutsättningarna inför finalen är tämligen jämna.

Man City har dock ett positivt resultat i ryggen med sig till den finalen, igår säkrade de i praktiken sin första kvartsfinalplats i Champions League. Och det var väl en himla tur att de struntade i FA-cupmatchen mot Chelsea, annars hade de ju aldrig klarat av Dynamo Kiev.

Viktigt för Liverpool att replikera ikväll. Det vore en taskig uppladdning för Ligacupfinalen att tre dagar tidigare åka ur Europa League. Men då måste man vinna mot Augsburg – oavgjort duger inte.

:::

Jag saknar Superlive sådana här kvällar. Det var det perfekta formatet att följa Europa League i.

Publicerad 2016-02-25 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons