Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Maffiga engelska möten i Europa Leagues åttondelsfinaler

Så, efter två veckors europeiskt cupslutspel är alltså facit så här långt att ett engelskt lag har tagit sig till kvartsfinal i Champions League, ett är i praktiken utslaget mot turneringens bästa lag, och det tredje har öppet läge mot ett annat av turneringens bättre lag.

I Europa League har samtliga tre engelska lag tagit sig till åttondelsfinal, Tottenham efter att ha gjort kebab av Serie A:s trea, Liverpool efter spelmässig överlägsenhet mot ett tyskt bidrag, och Man Utds pojklag gjorde till sist proppen ur på Midtjylland.

Därmed har väl kanske snacket om den engelska ligans fullständiga kris och totala uselhet tagit paus för någon vecka eller två. Krisen har kanske istället förflyttat sig till Serie A, Ligue 1 och Bundesliga, där deltagande klubbar har eliminerats med en närmast oroväckande hastighet. Istället råder tystnad.

Nu tjänar inget till att bli alltför kaxig. Åttondelsfinalerna i Europa League innehåller några riktigt rejäla fotbollsklubbar: Dortmund, Sevilla, Lazio, Braga, Fenerbahce, Liverpool, Tottenham, Man Utd, Villareal, Valencia, Athletic, Leverkusen, Sparta Prag, Anderlecht, Shakhtar Donetsk och Basel.

Den uppställningen har ju potential att leda fram till några riktigt saftiga och rejält svåra dubbelmöten. Lottningen har precis ägt rum och för de tre återstående engelska lagen blev det så här:

LIVERPOOL v MAN UTD

Alexander Frei gav ifrån sig ett litet skratt strax innan han vecklade ut den andra lottsedeln och då visste man så klart vad som var på gång. Det var väl också en reaktion som borde ta död på diverse konspirationsteorier runt UEFA:s lottning.

För båda klubbarna är Europa League den bästa och helt säkert också enda chansen den här säsongen till spel i Champions League nästa säsong – nu står de alltså i varandras väg.

Motståndet i sig garanterar att det inte är några matcher som kommer att behandlas med något styvmoderligt intresse. Utgången känns mycket oviss men kanske får vi ge viss fördel till Man Utd då avslutningen sker på Old Trafford. I övrigt beror det mycket på vilka spelare de båda lagen kommer kunna ställa upp med.

Liverpool och Man Utd är de två engelska klubbarna med den överlägset största europeiska historien och traditionen. Ändå har de faktiskt aldrig tidigare stött på varandra i europeiskt cupspel. Det gör det här mötet extra speciellt, och europeiska cupkvällar, Anfield och Old Trafford, vardagskvällar med mest hardcorefans, under the floodlights…

Det kryper redan längs ryggraden.

DORTMUND v TOTTENHAM

Dortmund har utnämnts till den turneringens favoriter av spelbolagen och det med all rätt, nytändningen under Thomas Tuchel har återetablerat Dortmund som Bundesligas självklara tvåa. Det var med andra ord kanske svårast möjliga lottning för Tottenham.

Lika sant är emellertid att det var svårast möjliga lottning också för Dortmund. Tottenham är sannerligen ingen pushover, har utan tvivel försvarsspelet att kunna hantera Dortmund på bortaplan, och att få avsluta hemma på White Hart Lane sätter onekligen scenen för en magisk europeisk cupkväll i norra London. Även här känns utgången mycket oviss.

Emotionellt och storleksmässigt är det kanske svårt att överträffa ett möte mellan Liverpool och Man Utd. Men kvalitetsmässigt den här säsongen är det här ett europeiskt cupmöte som inte står mer än ett ytterst fåtal möjliga Champions League-möten efter, och det ska bli två väldigt fascinerande matcher att följa.

De är ju dessutom så nära varandras motsvarigheter i sina respektive ligor som är möjligt att komma.

:::

En sak är säker – ville man göra åttondelsfinalerna i Europa League till en stor grej så var det svårt att få till en bättre lottning än det här. Och det är ju så klart ett värde i sig.

Publicerad 2016-02-26 kl 13:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons