POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mindre skitsnack och mera rock när Premier League ger sig in på slutvarvet

Hurra! Väntan är över. Ett långt, onödigt och ett i stora drag meningslöst landslagsuppehåll är till ända och nu drar ligasäsongen igång igen, och den här gången tar den inte paus innan den är slutförd. Det drar igång med full fart redan här och nu med åtta matcher i Premier League bara under lördagen.

Stor spänning råder emellertid även i The Championship. Middlesbrough tog igår kväll tre väldigt viktiga poäng borta mot QPR. Och idag, i en av de tidiga matcherna, möts Brighton och Burnley på Amex Stadium, trean och ettan i tabellen, i en sexpoängare i kampen om att spela i Premier League nästa säsong.

I Premier League återstår allt mellan sju och nio matcher för de inblandade lagen. Den här dagen bjuder på några väldigt betydelsefulla matcher. I toppen kan Tottenham ta tre jättepoäng på bortaplan mot Liverpool, en match där inte minst Leicester hoppas få hjälp på traven av de röda.

Arsenal måste vinna allt som rör sig under resten av säsongen för att ha någon realistisk möjlighet på ligatiteln, och den ångestladdade sviten ska inledas idag på hemmaplan mot Watford. De blev Arsenals banemän i FA-cupen helt nyligen och har alltså möjlighet att bli det också i ligan.

Men det är kanske framför allt i nedflyttningsstriden som det brinner till rätt rejält under dagen. Norwich och Newcastle stöter samman i vad som bara kan kallas för en ren sexpoängare. Det är en match som Newcastle verkligen behöver vinna, inte bara för poängen utan också för att börja bygga ett momentum sedan Rafa Benitez kom till klubben.

Samtidigt som Norwich och Newcastle försöker ta död på varandra på Carrow Road har Sunderland en för dem otroligt viktig match hemma mot West Brom, en match som kan betyda tre för dem väldigt värdefulla poäng, samtidigt som deras rivaler garanterat förlorar poäng i någon utsträckning.

Samtidigt beger sig Crystal Palace till Boleyn Ground för att försöka bryta en svit om 13 raka ligamatcher utan vinst, och mer eller mindre desperat försöka undvika att dras in i ovanstående nedflyttningsstrid. West Ham å sin sida har hugg på tre värdefulla poäng i jakten på en Champions League-plats.

Inte minst därför är det också en väldigt viktig match för Man City borta mot Bournemouth. Man City har befunnit sig i mer eller mindre fritt fall i tabellen den senaste tiden och måste bryta trenden om de vill spela vidare i Champions League nästa säsong. Allt annat än vinst idag och fåglarna viskar att Manuel Pellegrini kanske får foten.

Det var sex matcher det. Övriga två matcher under dagen är Aston Villa mot Chelsea, samt Stoke mot Swansea. Två matcher framför allt för de närmast sörjande. Stoke har förvisso ett långskott på att kunna blanda sig i Champions League-fajten, så tre poäng hemma mot Swansea är nog vad de hoppas på.

Med cirka 30 omgångar genomförda av ligasäsongen är det uppenbart att vissa klubbar inte längre har möjlighet att uppnå vad de hoppades på inför säsongen, liksom andra klubbar har det och några klubbar har goda möjligheter att med marginal överträffa dessa förhoppningar.

Det kan däremot, med cirka åtta matcher kvar av säsongen, exklusive eventuella cuper, vara tämligen intressant att fundera på vad de inblandade klubbarna hoppas uppnå utifrån nu rådande läge. Vad är att betrakta som framgång härifrån?

Det är en fullt naturlig frågeställning. Ett oavgjort resultat för Arsenal mot Watford till exempel skulle inför matchen betraktas som ett dåligt resultat för Arsenal, men kvitterar man till 1-1 i slutminuten är det ändå möjligt att se det som positivt att man i alla fall räddade en poäng. Samma resonemang kan lyftas upp för en hel säsong.

Guardian har precis gjort en motsvarande sådan genomgång, det var därifrån jag fick idén. Det här är dock min uppfattning om samma frågeställning, och de som vill leta upp en alternativ uppfattning rekommenderar jag att ta en titt på Guardians text.

Arsenal. Det finns bara en enda sak som gäller för Arsenal från det här läget och det är ligatiteln. Den är ett långskott men misslyckas med det och det går inte att betrakta den här säsongen som något annat än ett misslyckande för Arsenal.

Aston Villa. Det frestar att säga att framgång vore att klara sig kvar i Premier League, men Aston Villa kan inte ens hoppas på ett sådant mirakel. Framgång är inte längre möjligt för Aston Villa att uppnå den här säsongen, den enda kvarvarande frågan är i vilken grad av upplösning man beger sig ned i The Championship.

Bournemouth. Den framgång Bournemouth hoppades på inför säsongen har laget i praktiken redan uppnått. Ambitionen var att hålla sig kvar i Premier League och det kommer man lyckas med. Framgång härifrån är att avsluta säsongen snyggt och gå in i sommaren och inför nästa säsong med en positiv känsla.

Chelsea. Liksom för Aston Villa är framgång inte längre någon möjlighet för Chelsea. Deras enda roll under återstoden av den här säsongen är att kunna fungera som spoilers i titeltstriden, vilket de helt säkert gärna gör. I övrigt är spelarna mentalt förmodligen redan på stranden.

Crystal Palace. Med risk för att ordet framgång förlorar all valör så känner nog Crystal Palace att framgång just nu vore att undvika nedflyttningsstriden. Vid sidan av ligaspelet finns dock en from förhoppning om att faktiskt vinna FA-cupen, vilket onekligen skulle kompensera för en bedrövlig vårsäsong.

Everton. Ligaspelet är mer eller mindre kört för Everton som måste betrakta den här säsongen som en bortkastad möjlighet för dem. Everton är dock i semifinal i FA-cupen och om Everton vinner FA-cupen så vore det ett triumfartat slut på säsongen för dem. Annars ett misslyckande.

Leicester. Hur säsongen än slutar för Leicester är det självklart en enorm bragd och sannsaga de ställt till med. Bättre än Åshöjden. Ändå, om de från det här läget inte vinner Premier League, så kommer de nog att gräma sig i ganska många år över den bortkastade möjligheten.

Liverpool. Visst har Liverpool fortfarande en teoretisk möjlighet att ta sig upp bland de fyra i ligaspelet, men inte mycket tyder på det. Mycket av fokus ligger redan på nästa säsong, något typiskt, men den här säsongen kan fortfarande bli en rungande framgång om Liverpool vinner Europa League.

Man City. Ligatiteln är bortkastad, tämligen bokstavligt får man nog säga, men man är kvar i Champions League. Tar man sig vidare till semifinal där får man betrakta Man Citys säsong i Europa som framgångsrik. Ändå passerar säsongen i så fall bara godkändgränsen om man räddar en plats bland de fyra i ligan.

Man Utd. Det finns inget som kan göra Man Utds säsong något annat än direkt undermålig, men Man Utd skulle nog ändå känna lättnad och ett mått av framgång om man trots en katastrofal ligasäsong ändå tar sig till Champions League. En FA-cuptitel skulle rädda ansiktet på säsongen.

Newcastle. Att hålla sig kvar i Premier League. Säsongen har varit en obeskrivlig katastrof för Newcastle så här långt men skulle man klara sig kvar i Premier League kommer nog klubben och alla fans dra en djup och lycklig suck av lättnad och se ljust på en framtid under Rafa Benitez.

Norwich. Norwichs ambition inför säsongen var att hålla sig kvar i Premier League och det är också den enda ambition de kan ha i nuläget. Framgång för dem från det här läget är alltså precis detsamma som det var från början av säsongen.

Southampton. Har liksom Stoke ett långskotts chans på att blanda sig i Champions League-fajten och har spelat så pass bra under våren att de faktiskt har en liten chans. Huruvida Southampton betraktar Europa League som en framgång, givet hur de behandlade turneringen i somras, är att betrakta som en mer öppen fråga.

Stoke. Dito Southampton med andra ord, ett långskott på Champions League för att Stoke drömmer. För Stoke kan det däremot kanske också vara mer intressant med en Europa League-plats. Att sluta bland de sex bästa vore alltså en framgång för Stoke från det här läget.

Sunderland. De hade hoppats slippa får man förmoda men det blev ännu en bitter nedflyttningsstrid den här säsongen. Enda kvarvarande måttet på framgång är självklart att hålla sig kvar i Premier League, inget annat räknas för Sunderland.

Swansea. Svårt att säga om Swansea över huvud taget har något kvar att spela för den här säsongen. Återstoden av ligaspelet kommer nog mest handla om att säkerställa ifall Francisco Guidolin egentligen vill vara kvar som head coach nästa säsong, det glunkas om att han är på väg bort lika snabbt som han kom.

Tottenham. Champions League-platsen är säkrad, så i den meningen är säsongen redan en framgång för Tottenham. Men från det här läget kan det bara betraktas som framgång för Tottenham att faktiskt vinna ligatiteln, och nog skulle de, liksom Leicester, gräma sig hårt om de misslyckades.

Watford. Måste vara nöjda med sin ligasäsong så här långt där man överraskat positivt och framför allt garanterat fortsatt spel i Premier League. Inte bara det så klart, Watford befinner sig i semifinal i FA-cupen efter att ha eliminerat Arsenal i kvartsfinalen, och det dröms om cuptitlar runt Vicarage Road.

West Brom. Tony Pulis gillar när hans säsonger avrundas i ett slags emotionellt ingenmansland, och han verkar onekligen ha fått det precis som han vill den här säsongen. Näppeligen något kvar att spela om för West Brom, som får vara nöjda med att ha klarat kontraktet. Om man nu längre nöjer sig med det?

West Ham. Vilket fantastiskt slagläge West Ham sitter på inför slutet på säsongen. Man har ett fantastiskt slagläge på att ta en Champions League-plats samt är förmodligen favoriter till FA-cuptiteln. Framgång för West Ham vore att lyckas med en av dessa, lyckas man med båda är succén fullständig.

Publicerad 2016-04-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå