POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Är Jürgen Klopp en tillgång eller en belastning för Liverpool i matcherna mot Dortmund?

Äntligen kan tyckas. Vi blev något lurade på konfekten i förra omgången av Europa League när Tottenham roterade bort sina chanser att ge Dortmund en riktig match. Liverpool kommer inte ha sådana betänkligheter, deras bästa och helt säkert enda sätt att göra det här till en framgångsrik säsong är att vinna Europa League.

Väldigt mycket fokus ikväll kommer självklart koncentreras till Jürgen Klopp som alltså återvänder till Dortmund. Det var ju med Dortmund han gjorde sig ett av Europas största fotbollsnamn och det var Dortmund han lyfte tillbaka till klubbens tidigare status och storhet, och åtminstone för en tid utmanade Bayern Münchens hegemoni.

Liverpools förhoppning är självklart att Jürgen Klopp ska kunna åstadkomma samma resa med Liverpool som han genomförde med Dortmund. Kanske inte minst av den anledningen är det här dubbelmötet mellan Liverpool och Dortmund så intressant, en direkt kontrast mellan två olika Jürgen Klopp-projekt i olika stadier i sina respektive livscykler.

”Före och efter” så att säga. Och i någon utsträckning borde det kanske kunna tjäna som en måttstock för Liverpool på hur lång väg de i själva verket har kvar att vandra innan de når resans mål. Hur mycket skiljer egentligen? Det är också på sitt sätt ett examensprov för hur långt framåt Jürgen Klopp har lyckats föra Liverpool under den här säsongen.

Att Jürgen Klopp har inlett ett positivt projekt med Liverpool sedan han tog över klubben känns tämligen uppenbart. Ändå är det, med tanke på Klopps nära koppling till just Dortmund, en fullt giltig frågeställning huruvida Jürgen Klopp, i just det här dubbelmötet med Dortmund, egentligen är en tillgång eller belastning för Liverpool?

Det har ju kommit oroliga vibrationer från Dortmund att atmosfären på läktarna kommer att svänga över till Dortmunds nackdel, att kärleken till Jürgen Klopp kommer göra att Dortmund inte får åtnjuta samma massiva stöd från sina hemmafans som normalt sett är fallet. Ungefär som blev fallet för Italien när de skulle spela VM-semifinal mot Argentina i Diego Maradonas adopterade hemstad Neapel. Sett ur det perspektivet vore alltså Jürgen Klopp en tillgång för Liverpool i åtminstone den första matchen.

Nu tror jag förvisso inte det här kommer ha någon sådan direkt effekt under själva matchen. Jürgen Klopp kommer säkert få sina ovationer både före och efter matchen, men under själva matchen är Dortmund och dess fans så pass investerade i att vilja vinna Europa League att de definitivt inte kommer kompromissa med den ambitionen för Klopps skull.

En farhåga är att så mycket uppmärksamhet och koncentration kommer ödslas just på Jürgen Klopps återkomst till Dortmund att händelsen i sig riskerar bli själva huvudsaken snarare än matchen som sådan. Man börjar i så fall spela händelsen snarare än matchen. Om det sprider sig till spelarna, eller en känsla av att det är Jürgen Klopp och inte de själva som spelar matchen, kan det ha negativa effekter på hur man genomför matchen. Risken för detta är kanske som störst just ikväll på bortaplan. I just detta aveende riskerar Klopp bli en belastning för Liverpool.

Vänder man på det myntet kan dock Jürgen Klopp lika gärna visa sig bli en tillgång för Liverpool i den här matchen. Att möta Dortmund, framför allt på bortaplan, är en mental utmaning lika mycket som en taktisk och teknisk utmaning. Stämningen på läktarna är fanatisk och det är lätt att som spelare tappa koncepterna mitt i kakofonin. Ingen känner dock till denna miljö bättre än Jürgen Klopp och han har alltså en unik möjlighet att kunna förbereda Liverpools spelare på hur de ska hantera denna upplevelse.

Likaväl som Jürgen Klopp är nära bevandrad med själva upplevelsen på Signal Iduna Park, eller Westfalenstadion som är dess mer klassiska namn, är han självklart intimt bekant med Dortmunds taktiska idéer och tekniska färdigheter, i mångt och mycket är det han som formulerat dem även om Thomas Tuchel har gjort vissa förändringar. Jürgen Klopp är således en tillgång för Liverpool i den här matchen också genom att kunna förbereda Liverpool taktiskt väldigt noga och detaljerat gällande Dortmunds styrkor och svagheter.

Men återigen har myntet dubbla sidor. Visst är Jürgen Klopp nära bekant med Dortmund, men Dortmund är på samma gång inte bara idémässigt väldigt väl bekanta med Jürgen Klopps fotbollsidéer, de har en djup förståelse för dem också i konkret handling. Det finns förmodligen väldigt lite som Jürgen Klopp kan hitta på rent taktiskt med Liverpool i dessa båda matcher som Dortmund inte kommer kunna ha tämligen bra koll på, och en utförlig kännedom om hur de ska kunna hantera detta. I det avseendet riskerar Klopp bli en taktisk belastning för Liverpool i dessa båda möten.

En förhoppning Liverpool kan ha är att Dortmunds spelare själva dras med i ståhejet runt omkring matchen. Att de frestas att betrakta matchen som större och kanske mer symboliskt laddad än vad den egentligen är, och så att säga fastna för stundens storhet. Dortmund är ett av Europas just nu bästa lag, på förhand det bästa laget som återstår i Europa League, men bättre lag än Dortmund har blivit pressade, stressade och paralyserade när tillfället tillåts ta överhanden. Liverpool under Jürgen Klopp har å andra sidan varit minst sagt bra på att ge favorittippade motståndare på käften.

Visst är Dortmund favoriter, inte bara att besegra Liverpool utan att vinna hela Europa League. Men det är inte givet att de gör det. För Liverpool handlar den här kvällen mest om att hålla matchen vid liv och få med sig ett spelbart resultat till returen på Anfield. Lyckas de med det vill jag mena att de i så fall har vänt favoritskapet till sin fördel.

Publicerad 2016-04-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå