Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Burnley håller rödvinsromansen vid liv i Premier League

Bankmåndag i England och då stod det Football League på dagsschemat. Det var de två hängmatcherna i den 45:e omgången. Efter att Brighton spelat oavgjort hemma mot Derby var läget det att Burnley bara behövde vinna hemma mot QPR för att säkra spel i Premier League från och med säsongen 2016-17.

Sam Vokes blev hjälten när han nickade in en frispark i mitten av den andra halvleken. Därefter blev det att hålla andan för samtliga närvarande på en av Englands allra äldsta och mest anrika arenor innan den förlösade slutsignalen ljöd på Turf Moor.

Obesegrade i ligaspelet sedan annandag jul. Burnleys marsch uppåt i tabellen har varit närmast obeveklig i sin maskinmässighet. Det har varit en parad av sena mål, sena avgöranden, och bestämda insatser som hade fått Brendan Rodgers att med ståpäls prata om karaktär med till och med för honom ovanligt rullande r.

Burnleys triumf är samtidigt en kontinuitetens triumf. Det är inte första gången Sean Dyche tar Burnley upp i Premier League, han genomförde samma bravad redan 2013-14. Men Burnley lyckades inte hålla sig kvar i Premier League förra säsongen utan åkte ur lika snabbt igen. Men inte under den säsongen, eller efter säsongen, valde Burnley att försöka lösa problemen genom att byta ut Dyche.

Vi har sett otaliga exempel genom åren på uppflyttade klubbar som har valt att agera på helt motsatt sätt. Ibland med framgång. Desto oftare utan att det har gjort någon som helst nytta.

Klubbar som åker ur Premier League förväntas ofta vara aktuella för omedelbar återuppflyttning. En halvt dold sanning är dock att det normalt sett bara är klubbar som förmår behålla ett visst mått av kontinuitet och stabilitet i klubben som faktiskt lyckas. The Championship är en oförlåtande liga i vilken svagheter utnyttjas brutalt.

Burnley började med att hålla fast vid Sean Dyche. Redan där garanterade man stabilitet på toppen. Och den stabiliteten spred sig som ringar på vattnet nedåt i spelartruppen. Det skapade en miljö i vilken Burnley kunde tappa både sin bästa ytterback i Kieran Trippier, och sin främsta målskytt i Danny Ings, utan att det inverkade särskilt negativt på laget. Matt Lowton gick in och ersatte Trippier och Andre Gray har varit seriens bästa anfallare och målskytt under säsongen.

Sean Dyche kunde istället välja att uppdatera mittförsvaret, vilket inför säsongen var i äldsta laget. Jason Shackell ersattes med Michael Keane från Man Utd, och James Tarkowski ses allmänt som en långsiktig ersättare till Michael Duff samtidigt som Ben Mee ofta vikarierat som mittback. Ändå är det kanske först och främst mittförsvaret som Burnley kommer försöka förstärka inför nästkommande säsong.

Sam Vokes var väldigt skadedrabbad under Burnleys säsong i Premier League men har den här säsongen varit en väldigt viktig del i Burnleys offensiv och ett bra komplement till Andre Gray. Vokes kompletterar ett ramstarkt och rutinerat mittfält med för Burnley viktiga spelare som George Boyd, David Jones och Scott Arfield.

Sedan fick så klart Sean Dyche den synnerligen goda idén att tillföra ett element av attityd och inspiration till sitt mittfält. Joey Barton förföljs allt som oftast av ett rykte som inte gör hans kvaliteter som fotbollsspelare det minsta rättvisa, och det har Burnley kunnat dra nytta av den här säsongen. Barton har med marginal varit The Championships bästa tvåvägsspelare och en omistlig del i en framgångsrik uppflyttningskampanj.

Burnley är inte den spektakulära fotbollsklubben. Det blev inga stora reformer förra gången Burnley gick upp i Premier League, lika lite som det blev några stora reformer när man därefter åkte ur Premier League och skulle förbereda sig för en ny säsong i The Championship. Alltså ska vi inte förvänta oss några stora reformer i Burnley inför nästa säsong.

Många skulle kanske se det som en av Burnleys begränsningar. Den här säsongen har dock visat att det samtidigt är en av Burnleys styrkor. Och tack vare denna styrka spelar Burnley i Premier League 2016-17.

För Brighton och Middlesbrough går kampen vidare. Båda lagens oavgjorda resultat i den nyss avslutade omgången gör att de båda alltså möts i en helt avgörande match i Middlesbrough i sista omgången. Middlesbrough är seriens bästa hemmalag, Brighton är seriens bästa bortalag. Vinner Middlesbrough eller spelar oavgjort är de klara för Premier League. Vinner Brighton är det istället de som går upp.

Laget som går förlorande ut ur den kampen får en andra chans i playoff, där Sheffield Wednesday väntar i semifinalen. I den andra semifinalen står det klart att Hull möter Derby.

Publicerad 2016-05-02 kl 20:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons