POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Sheffield Wednesday är jätten som ändå slår ur underläge

Playoff pågår för fullt och ikväll spelas den första semifinalreturen i The Championship. De flesta känner igen Hull. Många kommer ihåg Derby. Desto fler blinkar intresserat mot Brighton som en slags möjlig nyare bekantskap på Premier League-kartan.

För egen del är det framför allt Sheffield Wednesday som väcker nostalgiska minnen till liv. Ugglorna var en regelbunden närvaro under Premier Leagues första årtionde, och kan verkligen bara betraktas som en av de klassiska storklubbarna i England.

En sovande Yorkshirejätte. För svenskar kanske inte minst känd för att ha varit den klubb i vilken Roland Nilsson blev en ikon, och där såväl Niclas Alexandersson som Klas Ingesson gjorde sig namn inom engelsk fotboll.

Sheffield Wednesday slutade sexa i The Championship, och kom alltså med som fjärde och sista lag i playoff. Tämligen väl distanserade av övriga tre lag i nuvarande playoff. Det är alltså inte som några favoriter som Sheffield Wednesday inledde playoff.

Men det gick över förväntan i den första matchen. Hemma på Hillsborough besegrade man Brighton, den klara serietrean, med 2-0 i fredags. Med bud på mer ska sägas. Sheffield Wednesday går alltså in i kvällens returmöte med en stor fördel, vissa skulle säga med ena benet i finalen redan.

Brighton var synbarligen rubbade av att ha missat chansen till automatisk uppflyttning mot Middlesbrough. Avstängningarna på Lewis Dunk och Dale Stephens drabbade dem även hårt. Under matchen blev viktiga spelare som Tomer Hemed, Connor Goldson och Anthony Knockaert skadade, och det är ännu osäkert om de hinner tillbaka till ikväll.

Sheffield Wednesday slutade dock 15 poäng bakom Brighton i tabellen, och det är svårt att krypa sig ur känslan att Sheffield Wednesday kan vara det lag i playoff som på förhand står sämst rustade, eller minst förberedda, att klara av steget upp i Premier League.

Men det kan också vara en bedräglig känsla. Sheffield Wednesday har visat under säsongen att de kan stå upp mot Premier League-motstånd genom att besegra både Newcastle och Arsenal i Ligacupen. Spelare som Fernando Forestieri, Keiren Westwood, Sam Hutchinson och Gary Hooper kan lyfta i Premier League, och arbetshästar som Barry Bannan, Kieran Lee och Ross Wallace är alltid värdefulla.

Sheffield Wednesday står även starka utanför planen. Sedan klubben köptes för två år sedan av Dejphon Chansiri, en thailändsk affärsman liksom i Leicester för övrigt, har Sheffield Wednesday stadigt gått framåt, från ett bottenlag i The Championship till ett lag som nu alltså utmanar om uppflyttning.

En stor anledning bakom framgången den här säsongen är Carlos Carvalhal, en tränare med omfattande erfarenhet från Portugal, som tog över Sheffield Wednesday inför säsongen och har fått ut riktigt bra prestationer från viktiga spelare som kanske framför allt Fernando Forestieri.

Men med Sheffield Wednesday är det naturligtvis också större än så. Det är en klubb som genomgående presterar de absolut bästa publiksiffrorna i The Football League, till och med när de befann sig i League One. Det är en stor klubb, med en stor arena, från en stor stad i Yorkshire, en klassisk region i England vars stora fotbollsklubbar (Sheffield United, Leeds, Bradford, Huddersfield) länge har saknats i Premier League.

Så visst vore det ett lyft både för klubben och för ligan om Sheffield Wednesday faktiskt tog sig upp i Premier League, och där finns också alla de nödvändiga institutionella förutsättningarna för Sheffield Wednesday att återigen etablera sig som en av de stora klubbarna i Premier League.

Först måste man dock ta sig till Wembley. 2-0 att jobba med är förvisso en god fördel inför ett tufft returmöte på Amex Stadium, men inte riktigt lika god som det hade varit i Europa, i och med att det inte existerar någon bortamålsregel i engelskt playoff-spel. Det är med andra ord en match som Brighton måste vinna med minst två mål där till exempel 3-1 tar matchen till förlängning.

Det kommer med andra ord bli åka av på Amex Stadium ikväll mellan Brighton och Sheffield Wednesday.

Publicerad 2016-05-16 kl 18:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto