Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Med Rafa Benitez är Newcastle favoriter att vinna The Championship 2016-17

Det har varit på gång under en längre tid, men ikväll runt åttatiden kom alltså det formella och officiella beskedet att Rafa Benitez blir kvar som manager i Newcastle på permanent basis.

Otroligt positiva nyheter för Newcastle naturligtvis som helt plötsligt har i ett svep eliminerat mer eller mindre all osäkerhet inför en kommande säsong i The Championship. Alternativet hade varit att behövt ge sig ut på en högst osäker jakt på ännu en ny manager, och genomgå ännu en uppslitande förändringsprocess.

Det hade varit frestande att säga att Rafa Benitez alltså valde att inte utnyttja sin exitklausul i sitt tidigare kontrakt i händelse att Newcastle skulle åka ur Premier League. Men utnyttjat den har han gjort, för att förhandla till sig full kontroll över fotbollsrelaterade frågor i klubben, och då inte minst spelaraffärer.

I ett svep är därmed en misslyckad organisationsstruktur till ända. Newcastle har varit handikappat av att ägare och VD genom åren har kringskurit mandatet för sina managers. När Benitez tar kontroll över spelarrekrytering sätts också ett streck över Graham Carrs strypgrepp på klubbens transferpolitik.

Kanske kan därmed kompetens och kunskap snarare än Carrs kontakter och nätverk tillåtas formulera Newcastles spelarrekrytering.

Det har skrivits mycket om Graham Carrs förmåga att hitta fynd på framför allt den franska marknaden. Mitt intryck har varit att detta är överdrivet. Det har gradvis framstått som alltmer troligt att Carr känner några agenter på den franska marknaden som hör av sig till honom med förslag som de vill sälja på honom.

Med andra ord, wagging the dog.

Detta har nu Rafa Benitez mandat att ändra på. Newcastle måste värva spelare utifrån en egen långsiktig tanke och plan och utifrån lagets faktiska behov. Inte fortsätta vara en spelaragenternas nyttiga idiotklubb. Det är inte hållbart för klubbkulturen att värva spelare vars enda rationalitet att välja klubben är att snarast möjligt säljas vidare.

Att Rafa Benitez bekräftas som permanent manager bör rimligtvis stabilisera även den befintliga spelartruppen. Spelare som funderade på att lämna Newcastle kan med vetskapen att Benitez blir kvar i klubben tänka om. På samma sätt har Benitez helt säkert en väldigt god idé om vilka spelare han vill ha kvar, och vilka han gärna avyttrar.

Hela den planeringsprocessen och analysarbetet har Newcastle därmed nu redan gjort inför försäsongen till The Championship. Det kommer hjälpa dem i hög utsträckning att stå starkare under nästa säsong, och öka sina chanser att ta sig tillbaka till Premier League.

Det skapar också en positiv atmosfär runt klubben och med fansen. Benitez har blivit väldigt varmt välkomnad av Newcastles supportrar och det är till honom de har förlitat sig. Nyheten att Benitez blir kvar i Newcastle vänder den nesliga nedflyttningen till The Championship till en positiv möjlighet till nystart för klubben.

Newcastle kan alltså gå in i försäsongen till The Championship i en positiv anda snarare än den atmosfär av negativism som präglat klubben så länge. Även det är något som bara kan öka lagets chanser att omedelbart ta sig tillbaka till Premier League.

Självklart ligger det också prestige i anställningen. Det säger något om Newcastles storlek och status att en manager som Rafa Benitez kan tänka sig att följa med dem också ned i The Championship. Och visst är det en stolt klubb med stor potential.

Man kan så klart hävda att Rafa Benitez inte hade så mycket att välja mellan, i alla fall inte då han ville vara kvar i England. Några andra jobb var inte riktigt tillgängliga, Everton tror jag var uteslutet. Newcastle är alltjämt en väldigt bra chans för Rafa Benitez att bygga ett bestående jobb och arv i en engelsk storklubb.

Om Rafa Benitez lever upp till sin uttalade ambition i Newcastle, att ta klubben tillbaka till Premier League och upp till dess övre halva, då har han onekligen gjort skäl för ikonstatus i klubben och bland fansen. Och visst känns Newcastle som helt rätt fit för Benitez i England, rent storleksmässigt kanske den perfekta klubben för honom.

Och vad dagens besked garanterar mer än något annat är att Newcastle därmed på förhand uppgraderades till klara favoriter att 2016-17 vinna The Championship.

Eh? Jes!

Publicerad 2016-05-25 kl 21:14

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons