Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AFC Wimbledon - klubben som vägrade att dö

Peter Hyllman

2007-08 vann AFC Wimbledon en avgörande match mot Staines för att ta sig tillbaka till The Football Conference och upp i Conference South. Samma säsong gick Bolton Wanderers ut i UEFA-cupen för att möta Atlético Madrid. Nästa säsong möts AFC Wimbledon och Bolton Wanderers i League One.

2002 grundades AFC Wimbledon av supportrar sedan deras gamla klubb Wimbledon FC ryckts ut ur deras hjärtan och istället transplanterats till Milton Keynes, ett beslut som klubbens ägare och en oberoende FA-kommission på något sätt såg som positivt. Nästa säsong möts AFC Wimbledon och MK Dons i League One.

AFC Wimbledon slutade sjua i League Two. De var med andra ord knappast favoriter när de gick in i detta playoff. Men en dramatisk slutminutsseger mot Accrington i semifinalen följdes upp av en nästan lika dramatisk vinst på Wembley mot Plymouth tidigare ikväll.

Det var AFC Wimbledons sjätte uppflyttning på 14 år. Det började i Combined Counties League. 2008 sköt man sig tillbaka till The Conference. 2011 vann man en straffläggning och tog sig tillbaka till The Football League igen. Fem år senare vinner man playoff-finalen på Wembley och tar sig till League One.

Annons

Så passande att flera spelare ur Wimbledons klassiska ”Crazy Gang” var på plats på Wembley idag, när AFC Wimbledon spelade på Wembley för första gången sedan den klassiska vinsten i FA-cupfinalen mot Liverpool 1988. Det var mer än en cirkel som slöts.

Minst lika passande är det så klart att Neil Ardley är managern som tar detta AFC Wimbledon upp i League One. En klubbikon som spelade för Wimbledon under hela 1990-talet och som följde klubben med i graven 2002. 2012 återvände han som manager och firade idag sin och klubbens största triumf.

14 år sedan Wimbledon FC stals, slaktades och styckades upp i småbitar av en ohelig koalition av rövarbaroner och fotbollsbyråkrater är AFC Wimbledon alltjämt den engelska fotbollens kanske allra främsta solskenshistoria. En klubb som inte bara grundades i patos och gemenskap utan har förmått bevara dessa egenskaper.

Annons

I just detta avseende skiljer sig AFC Wimbledon högst positivt och märkbart från andra nya klubbinitiativ, inte minst kanske FC United som fastnat i en snårskog av interna stridigheter och maktspel. En skillnad som kanske i första hand har som förklaring att AFC Wimbledon inte är en klubb grundad i protest, den är grundad i gammal kärlek.

Och sådan rostar aldrig.

Publicerad 2016-05-30 19:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto