Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Endast Evertons ambition borde kunna locka Ronald Koeman från Southampton

Mycket fokus för närvarande ligger självklart på ett kommande EM och på ett fåtal högprofilerade spelarvärvningar. Men under veckoslutet har det också bubblat rätt friskt runt Everton och Southampton som ser ut att befinna sig mitt i en dragkamp om Ronald Koeman som manager. En dragkamp som Everton ser ut att vinna.

Mitt lilla dilemma är att jag inte verkar kunna bestämma mig för om Ronald Koeman ska ses som en anställning som signalerar något om Evertons så kallade ambitionsnivå, eller om den i själva verket fortfarande håller oss på halster vad gäller denna ambition.

ANNONS

För just Evertons ambitionsnivå är ju något det har pratats rätt friskt om allt sedan Farhad Moshiri köpte klubben under våren. Var allt tidigare prat om hur han ville att Arsenal skulle satsa på riktigt eller är syftet med ägandet profit snarare än prestige? Fortsätter man sikta mot obestämd plats på den övre halvan eller tittar man ännu högre och ännu längre?

Om det senare kunde man tänka sig att ett mer prestigefullt managernamn tydligare skulle signalera denna ambition. Manuel Pellegrini till exempel som trots allt har både Man City och Real Madrid på sin meritförteckning. Unai Emery som tagit Sevilla till tre raka Europa League-titlar. Marcelo Bielsa eller Jorge Sampaoli, två namn som skulle chocka världen.

Istället verkar det alltså vara Ronald Koeman de har fastnat för. En manager för en klubb som mer eller mindre befinner sig på exakt samma nivå där de själva nu befinner sig. Koeman har gjort ett mycket bra jobb i Southampton men det är inte omedelbart uppenbart hur den anställningen visar på att Everton vill mer än vad de redan är.

ANNONS

Om man inte vänder på frågeställningen. Vad skulle det egentligen krävas av Everton för att så klart och tydligt lyckas övertyga Ronald Koeman att vilja byta bort Southampton mot dem, när båda klubbarna befinner sig på ganska precis samma nivå och Southampton i själva verket har gjort bättre ifrån sig? Varför skulle en ambitiös manager som Koeman vilja flytta i sidled?

Rimligtvis krävs det att Everton i samtalen med Ronald Koeman signalerar en tydlig ambition. Och det översätts mest konkret i pengar. Pengar för att behålla lagets viktiga spelare och pengar för att kunna köpa de spelare som behövs för att förstärka laget. Everton måste ha gjort tydligt för Ronald Koeman både att de vill och att de kan placera sig högre upp i den engelska hierarkin än Southampton.

Sett på det viset kanske det till och med är så att Ronald Koeman säger oss mer om Evertons faktiska ambitioner under dess nya ägarskap än vad en anställning av en mer högprofilerad manager faktiskt hade gjort. Det hade kanske bullrat mer kring en sådan anställning, men inte nödvändigtvis inneburit något mer konkret i praktiken.

ANNONS

Oavsett vad man anser om symboliken och signalen av ambition är Ronald Koeman en bra anställning för Everton. Han har visat i Southampton att han förmår kombinera disciplinerad defensiv med effektiv offensiv, något som kan sägas ha undgått hans båda företrädare som till synes i viss utsträckning verkade prioritera det ena på bekostnad av det andra.

De bästa anställningarna brukar vara där individ och organisation befinner sig på samma punkt i tillvaron och med samma förhoppningar om framtiden. I det avseendet passar Everton och Ronald Koeman väldigt bra ihop. Everton vill än en gång upp och slåss med de andra stora engelska klubbarna. Koeman vill visa att han ska pratas om i samma andetag som övriga managernamn i Premier League nästa säsong.

Både Everton och Ronald Koeman har något att bevisa.

Southampton å andra sidan ger intryck av att redan ha bevisat vad de anser sig vilja bevisa. Det är ingen tvekan om att de gör det bra. Men de står inför en tredje sommar i rad där de ser ut att behöva byta ut flertalet av sina bästa och viktigaste spelare, och om Ronald Koeman flyttar till Everton även den manager som har lyckats med två tidigare omställningar mer eller mindre sömlöst.

ANNONS

Frank De Boer var en annan manager som ryktesvägen parades ihop med Everton. Blir det istället i Southampton som han får den inte avundsvärda uppgiften att som första jobb i Premier League försöka upprepa den bedrift som Ronald Koeman har svarat för, och huvudsakligen visa att han kan hålla kvar Southampton där de nu befinner sig.

Everton å sin sida siktar uppåt.

Publicerad 2016-06-05 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto