Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kan Southampton lyckas med sin fjärde raka succé på managerposten?

För att vara så här tidigt på försäsongen så är det mycket som redan känns klart och bestämt i Premier League. Man City, Man Utd, Chelsea, Everton – alla dessa klubbar har redan bestämt sig för sina nya managers. I andra klubbar som Arsenal, Tottenham, Liverpool med flera är det hugget i sten att deras respektive managers sitter som berget.

Där finns så klart några mindre undantag. Framför allt då vad avser Premier Leagues nykomlingar. Burnley kommer helt säkert hålla kvar vid Sean Dyche men i Middlesbrough har det funnits viss osäkerhet kring Aitor Karanka. Men det är framför allt i Hull där det råder stor osäkerhet om Steve Bruce blir kvar i klubben – men än så länge är han ändå kvar.

ANNONS

Den enda vakansen för närvarande, och kanske den enda vakansen som kommer uppstå i Premier League, är Southampton. En vakans som ju uppstod sedan Ronald Koeman tagit sitt pack och sitt pack och flyttat till Everton, en flytt till synes i sidled som rimligtvis bara kan ha motiverats av att Everton erbjöd Koeman större resurser och högre ambitioner.

Oavsett vad man nu har för uppfattning om Southamptons ambitioner så är det ändå en av de mer spännande klubbarna för tillfället i Premier League. En riktigt intressant spelartrupp med kvalitetsspelare på flertalet positioner, en klubb som är kvalificerat för europeiskt cupspel och som ett antal säsonger i rad har befunnit sig högt upp i ligatabellen.

Det är också ett lag som känns tämligen välutvecklat. Till skillnad från till exempel Everton är det ett lag som producerar mål och målchanser framåt utan att läcka bakåt. Till skillnad från till exempel Crystal Palace, West Brom och i någon utsträckning West Ham är det ett lag med välorganiserad defensiv som inte är tandlösa framåt.

ANNONS

Vid sidan av detta är en i alla avseenden välordnad fotbollsklubb. Något annat sätt finns inte på vilket Southampton hade kunnat klara av de senaste årens omfattande tapp av lagets nyckelspelare till andra klubbar utan att tappa märkbart i slagstyrka. I synnerhet samtidigt som man tvingats till åtminstone ett managerbyte. Sådant kräver planering och stabilitet.

Southampton är med andra ord en klok fotbollsklubb, kanske en av de mest genomtänkt och långsiktigt drivna klubbarna i Premier League. Det gör det särskilt spännande att se vem som kommer att ta över som manager i Southampton.

Blir det Frank de Boer? Utan tvekan det val som hade känts mest uppenbart på förhand. Ryktades till Everton och har uttryckt intresse för att komma till Premier League. När Everton gjorde ett annat val kändes det naturligt att de Boer istället siktade in sig på Southampton. Men enligt pratet runt klubben är inte detta något troligt alternativ.

Blir det David Moyes? Det är väl svårt att ta upp någon engelsk klubb som söker en manager utan att nämna Moyes för närvarande. Så pliktskyldigast får man fundera kring honom. Men det känns vare sig som något särskilt klokt eller troligt val. Southampton har spelat en fotboll under Mauricio Pochettino och därefter Ronald Koeman som inte riktigt stämmer ihop med den fotboll Moyes brukar leverera, även om några har gjort vissa jämförelser mellan framför allt Koeman och Moyes.

ANNONS

Blir det Andre Villas-Boas? Mer ett önsketänkande från min sida. Har gjort ett bra jobb i Zenit de senaste två säsongerna där han vunnit en rysk ligatitel och en cuptitel, samt tagit Zenit till slutspel i Champions League. Har erfarenhet från Premier League tidigare naturligtvis i både Chelsea och Tottenham, och har en fotbollsidé som vore väldigt spännande att se hur den skulle fungera med just Southampton.

Blir det Rudi Garcia? Det är åtminstone vad vadslagningsfirmorna för tillfället verkar tro. Det vore onekligen ett spännande val. Garcia har i första hand erfarenhet från fem år med Lille, med vilka han lyckades vinna Ligue 1 vid ett tillfälle, samt närmare tre år i Roma, där han slutade tvåa i Serie A. Uppvisar tre goda egenskaper som passar bra in i Southampton:

En god förmåga att spela in unga talanger vilket passar väl ihop med Southamptons framstående akademi. Ett riktigt gott öga på transfermarknaden där sådana som Radja Nainggolan, Kevin Strootman, Mehdi Benatia, Lucas Digne och Mohamed Salah sticker ut. Samt en positiv och offensiv fotbollsidé som kan uppskattas av Southampton. Har varit förhållandevis långvarig i alla sina tidigare klubbar.

ANNONS

Blir det någon annan?

Det var många år sedan, om någonsin, som Southampton befann sig i en starkare position än vad de gör just nu. Samtidigt är det också en avgörande situation och något av ett vägskäl för klubben. Med Southampton mer eller mindre intill det så kallade glastaket i Premier League-tabellen, och deltagande i Europa League, blir det väldigt viktigt att denna anställning görs rätt och blir bra.

Ett högt spel således. Positivt i sammanhanget är så klart att det knappast finns någon klubb i Premier League för närvarande som kan sägas ha lyckats bättre i sin managerrekrytering än just Southampton under de senaste fem eller tio åren.

Publicerad 2016-06-18 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto