Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Storklubbarna lämnade Football League ensamma vid altaret

Att göra det möjligt för engelska B-lag, närmare bestämt deras akademilag, att få spela i The Football League Trophy. Ett förslag som klubbade som beslut för bara någon månad sedan. Ett förslag tänkt att ge unga spelare i större engelska klubbar fler chanser till riktig tävlingsfotboll, och som skapat mängder av irritation bland fans till klubbar i The Football League.

Det var ett beslut som sågs som ännu ett exempel på hur klubbarna i Premier League inkräktade än mer på de mindre klubbarnas domäner. Många såg det så klart bara som ett steg på vägen mot att samma Premier League-klubbar skulle börja kräva att få spela sina B-lag i det ordinarie seriesystemet.

Igår kom dock det märkliga beskedet att Chelsea, Arsenal, Liverpool, Man Utd och Tottenham samtliga har tackat nej till inbjudan att delta i The Football League Trophy under kommande säsong. Vilket onekligen är ett slag rätt i solar plexus för hela idén att andas nytt liv i turneringen, men också förslaget att alls låta Premier League-klubbarnas B-lag delta.

Men det väcker onekligen frågeställningen: Vem eller vilka var det egentligen som drev det här förslaget?

Antagandet har ju hela tiden varit att det har varit Premier League-klubbarna, och då i synnerhet de största klubbarna, som drivit förslaget. Men när de nu tackar nej till att delta så kan den enda återstående slutsatsen vara att deras intresse i det hela var begränsat redan från början. Annars kan man onekligen börja tala om att lämna någon vid altaret.

Det är ju lika svårt att tänka sig att Football League själva skulle få för sig att driva igenom ett förslag, som de vet om kommer att stöta på stort motstånd och tuff kritik, utan att först vara säkra på att det är ett förslag som klubbarna i Premier League faktiskt vore intresserade av. Något slags yttre skäl måste trots allt finnas.

Farhågan är att det då är en ren politisk skrivbordsprodukt. Att FA i all sin strålande vishet har gett i uppdrag till de båda ligaorganisationerna, Football League och Premier League, att formulera sina förslag på hur man ska stimulera utvecklingen av unga spelare i England. Och detta var Football Leagues svar på detta uppdrag.

Det vore helt typiskt för den dysfunktionella engelska fotbollsfamiljen. FA skjuter å sin sida ifrån sig en helt avgörande fråga till övriga parter. Dessa parter formulerar ett förslag helt utan förankring eller någon särskilt tydlig koppling till själva grundproblemet. Samtidigt förs ingen dialog alls med klubbarna i vilka de unga spelarna finns som ska utvecklas.

Och så undrar man varför det blir som det blir i engelsk fotboll. Ska det ske någon utveckling och förändring så är det i klubbarna det måste ske. Det är den strukturella skillnaden jämfört med exempelvis fransk och tysk fotboll, där förbunden spelar en betydligt mer aktiv roll.

:::

TRANSFERKOLLEN

James Tomkins, Crystal Palace (++++). Ingen dålig värvning av Crystal Palace. En spelare som onekligen passar bra in i lagets profil, och gör laget mindre känsligt för skador i mittförsvaret, där det har sett oroväckande tunt ut bakom inte minst Scott Dann. Bör rent taktiskt inte vara det minsta främmande för hur Alan Pardew vill spela fotboll.

Victor Valdés, Middlesbrough (+++). Ett stort namn naturligtvis, inte minst för en klubb som Middlesbrough. Värvningen beror lite på vilken Valdés det är Middlesbrough har värvat. Har han motivationen kvar att verkligen slugga på också på den här nivån? I så fall har Middlesbrough gjort en kanonvärvning. Om inte så finns känslan att Middlesbrough inte hade någon större svaghet just på målvaktspositionen.

Publicerad 2016-07-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER