Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

En tysk, en fransman och Bellman gick på anställningsintervju hos FA…

Är du sugen på att förmodligen få sämre betalt än vad du skulle kunna få på de flesta andra jobb, att utsättas för en betydligt tuffare och stundtals kränkande kritisk granskning, utan att egentligen ha någon större kontroll av vilka spelare som finns att tillgå? I så fall skulle du kanske vara sugen på att ta över som förbundskapten för England.

FA har hur som helst satt igång jakten på Roy Hodgsons efterträdare och det snurrar onekligen mängder av rykten. Först sa Gareth Southgate tack men nej tack då det förmodligen framgick också för honom att han som bäst skulle ha varit en mellanlösning. Ungefär samtidigt fick Alan Shearer för sig att det var en bra idé att i direktsändning meddela att han var intresserad.

Det dröjde inte länge innan det bisarra tog överhanden. Helt plötsligt framstod Glenn Hoddle som en av favoriterna att ta över jobbet. Det vill säga samma Hoddle som utan vidare ceremonier sparkades från samma jobb 1999 efter att ha yttrat sig kränkande om handikappade, och som inte varit i närheten av ett riktigt tränarjobb på ett årtionde.

Neil Custis på The Sun tyckte efter några dagar att det var en bra idé att återlansera idén att Harry Redknapp vore den perfekta kandidaten som Englands förbundskapten. Något som Alex Ferguson dock tog snabb död på genom att peka ut Sam Allardyce som den främsta och kanske enda vettiga engelska kandidaten.

Det ligger kanske något i det. I och för sig skulle det vara riktigt tråkigt om Sam Allardyce lämnade Sunderland precis när det såg ut som om han skulle kunna få ordning på den strulklubben. Men är det en engelsman man söker till jobbet så är det få om någon som är bättre lämpad att få ut något vettigt av spelarmaterialet än just Allardyce.

Det håller dock inte de engelska landslagsspelarna med om. De hann knappast lämna Frankrike innan det rapporterades att de föredrog en utländsk förbundskapten efter Roy Hodgson. Budskapet i det var lätt att förstå. Något större förtroende finns inte för engelska tränare. Spelare som Wayne Rooney, Harry Kane, Jack Wilshere med flera kanske inte är så förtjusta i tanken att spela fotboll enligt Allardyce, Pulis eller Pardew.

Oavsett varför känns det hur som helst som ett rätt klassiskt exempel på när patienterna har tagit över dårhuset. Men det saknas trots allt inte utländska namn som verkar vara intresserade av posten, eller som FA av någon anledning verkar vara intresserade av.

Arsene Wenger är ett namn som snurrar runt jobbet som en bloddopad sommarmygga. Kanske inte så konstigt. Otroligt välrenommerad manager som därtill har en speciell relation till England. Det är lite som att ha en engelsk förbundskapten, fast ändå inte. För England skulle det så klart vara ett riktigt klipp om Wenger ville ta på sig jobbet.

Men varför skulle han det? Något säger mig att Arsene Wenger är en tämligen typisk klubblagstränare som vill ha den dagliga kontakten med sina spelare. Det skulle han inte få i landslaget. Men visst, som en slags nedtrappning på karriären vore det ingen omöjlighet. Det pratas ju om att Wenger eventuellt lämnar Arsenal efter kommande säsong.

Roberto Mancini, en annan engelsk bekantskap, har tydligen också slängt in sin hatt i ringen. Det vore självklart ett spännande val på flera sätt, men man undrar varför inte Mancini i första hand siktar in sig på förbundskaptensjobbet i Italien om nu landslagsfotbollen lockar.

Jürgen Klinsmann är dock den det pratas allra mest om just nu. Han är ju tysk, hur skulle det kunna gå fel? Tja, beroende på vilka man frågar som har lite koll på fotbollen i USA så kan rätt mycket gå fel. Klinsmann har under sina fem år som förbundskapten i USA brottats med ständiga frågetecken kring såväl taktik som spelaruttagningar.

Reaktionen kan bäst beskrivas som road hos dem som är kritiska till Klinsmanns jobb som förbundskapten i USA när de hör att han skulle vara aktuell för England. Andra skulle kanske mena att Klinsmann var startskottet på den nya tyska vågen inom landslagsfotboll, men han var förbundskapten för Tyskland under begränsad tid och man kan undra vilken omfattning hans roll egentligen hade.

Sam Allardyce, Arsene Wenger, Roberto Mancini, Jürgen Klinsmann, eller någon helt annan – vem och varför?

:::

TRANSFERKOLLEN

Ahmed Musa, Leicester (++++). Andrej Kramaric lämnar Leicester efter en helt och hållet misslyckad tid i klubben. Leicester förstärker istället anfallet med den 23-årige nigerianske anfallaren Musa som har haft ett par bra år i CSKA Moskva i ryska ligan. Leicester fortsätter värva ungefär som om de höll på att sätta ihop gänget i Dirty Dozen, men jag gillar tänket och vad jag har sett av Musa.

Publicerad 2016-07-09 kl 04:33

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER