Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Kommer West Ham lyckas plocka ned sin stjärna från himlen?

Det är sexigt att värva anfallare. Få inom engelsk fotboll borde veta hur man säljer sexighet lika väl som David Gold och David Sullivan, nu för tiden West Hams båda delägare men sedan tidigare välkända erotikentreprenörer. Och vad de främst allt ser ut att vilja ägna sommaren åt är att ragga en profilstark anfallare.

Det var ett ganska lustigt uttalande som David Sullivan gjorde för ett tag sedan när han bekräftade att West Ham skulle komma att lägga mellan £25-30m på en anfallare den här sommaren. Märk väl att vad som betonades inte var vilken anfallare, eller ens vilken typ av anfallare, utan just ungefär vilken köpesumma anfallaren var tänkt att betinga.

Bakgrunden är så klart West Hams flytt till den nya arenan. David Gold och David Sullivan vill kröna sin första säsong, och markera starten på en ljus ny tid för klubben, med att prestigevärva en tolvtaggare till anfallet. Visa att West Ham verkligen är att räkna med inte bara i Premier League utan även i Europa League.

Nu saknar detta så klart inte helt funktion. West Ham har varit förhållandevis svaga just på anfallssidan. Andy Carroll är i sina bästa stunder en anfallare på West Hams tänkta nivå, men är samtidigt lite för opålitlig sett till form och skador. Så att West Ham jagar en riktigt bra anfallare kan utan tvekan bidra till att höja laget.

Och jagat anfallare har West Ham minsann gjort. Dock utan att riktigt få något rejält napp. Namnen har dock surrat som bålgetingar runt West Ham. Ett tidigt rykte var att West Ham försökte värva Jamie Vardy från Leicester, något som dock försvann när en annan Londonklubb gav sig in i leken. Michy Batshuayi var ett tag aktuell också han, men valde till sist istället Chelsea.

Vincent Janssen och Christian Benteke är två andra namn som paraderat runt West Ham. Dock tveksamt om det vore värvningar som skulle uppfylla Gold och Sullivans ambition om en riktig profilvärvning. Bra spelare helt säkert, men det signalerar inte så mycket styrka att värva ännu ett kapitel i Liverpools pågående antologi av värvade anfallare som inte alls passar in i lagets spelidé.

Andra namn vore desto större profilvärvningar. Inte minst Zlatan Ibrahimovic kanske, som David Sullivan faktiskt pratade om i början av sommaren. Helt säkert delvis på skämt, delvis dagdrömmandes. Alexandre Lacazette och Alvaro Morata är andra namn som nämnts runt West Ham och som definitivt vore att betrakta som rejäla styrkebesked.

En riktig bomb vore om West Ham skulle lyckas hämta tillbaka Carlos Tevez från Argentina. Tevez gjorde ju en firad säsong i klubben 2006-07 och lämnade en hjälte. David Sullivan säger sig ha gjort ett allvarligt försök men att Tevez tydligen krävde alldeles för hög lön för att det skulle vara helt realistiskt. Men det ger en bra aning om vilken typ av namn som Sullivan tänker sig.

Carlos Bacca är nästa namn att fastna på West Hams radar. Och visst är väl det ett namn och en spelare som skulle passa in i Gold och Sullivans planer om en riktig prestigeanfallare. Guldglittret har knappast försvunnit från Bacca under en säsong i Milan och Serie A, en notoriskt svår liga att göra mål i, och han var en av Europas mest hyllade anfallare för bara något år sedan.

Milan ska ha accepterat ett bud från West Ham om – jodå, ni gissade rätt, någonstans mellan £25-30m. Återstår gör att se om West Ham kan övertyga Carlos Bacca själv om att en flytt till London, till Premier League och till West Ham är rätt sak för honom. Men det borde finnas mycket i det alternativet som skulle kunna tilltala honom.

Pengar naturligtvis. Han skulle tillsammans med Dimitri Payet bli den bäst betalde spelaren i klubben, helt säkert mer än vad han får i Milan. Spel i Premier League för det andra. Oavsett om det i sig är någon dröm för honom så är det ett väsentligt större skyltfönster än vad Serie A är för tillfället. Och för all del också spel i Europa League, något inte Milan kan erbjuda.

Listan börjar möjligen ta slut om man skulle fundera över andra möjliga namn som på samma gång uppfyller Gold och Sullivans krav på att vara ett stort nog namn, men också är realistiskt. Det räcker med att titta sig runt omkring i Europa. Kanske vore inte Kevin Gameiro någon omöjlighet. Pierre-Emerick Aubameyang – surely not. Javier Hernandez i så fall ett troligare alternativ.

Farhågan, så klart, är att West Ham, genom Gold och Sullivan, blir så inlåsta i en jakt på en ren profilanfallare att de biter över för mycket och därmed mister hela stycket – och därtill slösar bort värdefull tid på vilda gåsjakter. Det finns rimligtvis många anfallare som skulle kunna bli väldigt värdefulla för West Ham, men som bara inte är ”stora” nog.

West Ham gör dock inte fel som jagar ett stort anfallarnamn. I alla fall inte så länge de har koll på tidtabellen och inte låter tåget åka med West Ham kvar på perrongen. Där måste finnas en alternativ handlingsplan ägnad att åtminstone uppfylla det sportsliga behovet, även om inte det symboliska behovet lyckas uppfyllas.

Realism är väl så viktigt som sexig symbolism. West Ham gör rätt som siktar mot stjärnorna, men kan också behöva inse att det absolut inte behöver vara så illa att låta sig nöja med månen.

Publicerad 2016-07-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER