Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En grekisk tragedi är på väg att drabba Nottingham Forest

Peter Hyllman

Det är inte lätt att vara Nottingham Forest. Denna ikoniska och en gång så stolta engelska fotbollsklubb har tillbringat de senaste 15 åren utanför Premier League oförmögna att ta sig tillbaka. Under dessa 15 år har klubben brottats med de för Football League alltför sedvanliga ägarproblem, och interna konflikter mellan ägare och manager.

Varje ägare har följts av en annan, och för varje gång har där funnits samma förhoppningar att den här gången skulle det bli ordning på klubben igen. Allra senast i raden är Fawaz Al-Hasawi som köpte klubben 2012. Nu verkar det vara dags för honom att sälja klubben igen och Nottinghams fans är ursäktade om de befarar början på en grekisk tragedi.

Evangelos Marinakis är en grekisk rederimogul som sägs vara på väg att köpa Nottingham Forest. Han är sedan sedan sex år tillbaka också ägare och president i Olympiakos, den grekiska fotbollens storklubb, och Olympiakos har under dessa sex år vunnit den grekiska ligan varenda säsong.

Annons

Det låter ju minst sagt bra. Men det låter mindre bra när det samtidigt kommer fram att Marinakis tillsammans med flera andra grekiska fotbollsprofiler står åtalad för systematisk matchfixning, utpressning, bedrägeri och för att ligga bakom sprängningen av ett bageri tillhörandes Petros Konstantineas, en före detta grekisk fotbollsdomare.

Tillsammans med medlöpare anses Marinakis ligga bakom ett kriminellt nätverk som i allt väsentligt har tagit över kontrollen av den grekiska fotbollen, i syfte att tjäna pengar via spelintäkter. Ett kriminellt nätverk som skyddas av sina kontakter både inom den grekiska politiska ledningen, det grekiska fotbollsförbundet och UEFA.

Inte precis den man som supporter skulle vilja ha som ägare av sin klubb. Men det är alltså en tydlig risk.

Fast borde inte Football League kunna förhindra detta kan man då tycka – genom att tillämpa sitt ägartest?! Det är ju ett test som är utformat just för att förhindra att ägare som är dömda för brott och oegentligheter ska kunna ta över engelska klubbar.

Annons

Men Football League står handfallna. Problemet är nämligen att Evangelos Marinakis ännu inte har blivit dömd för något av de brott han anses ha begått. Åtalen väcktes för ett drygt år sedan men har sedan dess dragits i långbänk av fördröjande yrkanden och överklaganden från Marinakis sida. Och i och med att han inte är dömd är inte Football Leagues ägartest något hinder.

Nu är det inte någon konkret risk att Nottingham Forest blir ett subjekt för matchfixning. Det är inte Marinakis ägande av Olympiakos som har orsakat problemen inom grekisk fotboll, utan kontrollen över samtliga relevanta grekiska fotbollsinstitutioner. Någon sådan institutionell kontroll kan Marinakis aldrig få i England.

Men bara att associeras med en ägare som bär med sig ett sådant bagage är illa nog för en stolt och anrik klubb som Nottingham Forest. En klubb som förvisso har behövt brottas med återkommande ägarproblem de senaste 15 åren. Men som aldrig tidigare har behövt brottas med sitt eget rykte.

Annons

:::

TRANSFERKOLLEN

Johann Berg Gudmundsson, Burnley (+++). Islands dundersuccé i EM gick inte obemärkt förbi för Gudmundsson, som alltså tar klivet upp i Premier League från Charlton. Samtidigt är det inte EM som motiverat Burnley att satsa på den isländske yttermittfältaren, utan snarare den mycket goda säsong med Charlton han har bakom sig.

Nick Pope, Burnley (++). Sean Dyche beskrev Pope som en ung målvakt med mycket potential. Med Tom Heaton som förstemålvakt är det med andra ord inte aktuellt att Pope tar över som målvakt redan den här säsongen. Mer av en framtidsvärvning.

Mark Birighetti, Swansea (++). 25-årig målvakt från Australien som plockats hem på fri transfer. Mycket svårt att se Birighetti ta målvaktsplatsen från Lukasz Fabianski, men borde kunna sätta rejäl press på både Kristoffer Nordfeldt och Gerhard Tremmel gällande andramålvaktsplatsen.

Annons
Publicerad 2016-07-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto