Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Burnley 2016-17: Preview

Den här säsongens nykomlingar visar prov på helt olika förberedelser inför den kommande säsongen i Premier League. Middlesbrough investerar friskt, Hull håller mer eller mindre på att avveckla sig själva, och sedan någonstans i mitten har vi Burnley som förvisso jobbar vidare med det lag som förra säsongen vann The Championship, men som heller inte har förstärkt i någon större utsträckning.

Att Sean Dyche inte är helt nöjd med situationen gick kanske att utläsa av hur han öppet kritiserade media för att inte ge brittiska tränare en så kallad fair shake. Bakgrunden är rimligtvis hur de sällan ges de större klubbarna utan istället ofta tvingas trolla med knäna med små resurser i ligans minsta och svagaste klubbar.

Kontinuitet har varit ledordet i Burnley den senaste tiden. Det är i själva verket ingen större skillnad på det Burnley som var i Premier League och åkte ur för två säsonger sedan, och som däremellan alltså vann The Championship. Sean Dyche är alltjämt lagets manager. Många av spelarna är desamma.

I någon mening känns dock Burnley svagare inför den här säsongen än vad de gjorde förra säsongen. Joey Barton valde märkligt nog att lämna Burnley för att istället spela fotboll i Skottland. Det har tunnat ut Burnleys mittfält med lätt förutsägbara konsekvenser både defensivt och offensivt. Hittills har inte Sean Dyche lyckats åtgärda detta men den belgiske mittfältsmotorn Steven Defour sägs vara på ingång.

Burnley står inför samma fråga den här gången som man gjorde under sin förra säsong i Premier League, det vill säga om ett lag med ligans minsta budget och byggt först och främst runt The Championship-spelare verkligen kan hålla sig kvar i Premier League. Det finns inga krav på Burnley alls den här säsongen, vilket självklart också speglar förväntningarna, en lyckad säsong för dem vore helt naturligt att bara lyckas hålla sig kvar i Premier League.

Därav följer naturligtvis att en misslyckad säsong för Burnley vore att åka ur Premier League.

LINEUP (4-4-2):
GK – Tom Heaton
DR – Matthew Lowton
DC – Michael Keane
DC – Ben Mee
DL – Stephen Ward
RW – Johann Berg Gudmundsson
CM – Scott Arfield
CM – David Jones
LW – George Boyd
ST – Sam Vokes
ST – Andre Gray

Försvar – (+++)
En bra målvakt och en välorganiserad och alls inte oäven backlinje. Det är kanske inte något av ligans mest svårforcerade försvar men det är heller inte den lagdel som framför allt borde bekymra Sean Dyche. Den stabila pjäsen i backlinjen är Michael Keane, som Leicester har ryckt i tre gånger under sommaren men fått nej.

Mittfält – (+)
Lagets stora problemområde, i synnerhet sedan Joey Barton lämnade Burnley i sommar. Johann Berg Gudmundsson och George Boyd är två kompetenta yttermittfältare men det är framför allt centralt som de rejäla bristerna visar sig.

Anfall – (+++)
Burnley har ett tämligen bra anfall men möjligen något tunt. Andre Gray var förra säsongens stora utropstecken bland anfallarna i The Championship och kan han reproducera målformen i Premier League har Burnley en spelare som blir väldigt värdefull. Sam Vokes är en etablerad målskytt.

TRANSFERFÖNSTRET – (+)
Burnleys transferfönster kan bara beskrivas som frustrerande. De enda två spelare som hämtats in är Johann Berg Gudmundsson och Nick Pope från Charlton. Burnleys är i första hand väldigt försiktiga på transfermarknaden, men kanske går det till överdrift när man lägger underbud även på spelare i The Championship som Jeff Hendrick. Sean Dyche har varit tydlig och öppen med att Burnley måste värva mer kvalitet om laget ska ha någon möjlighet att uppnå målsättningen att hålla sig kvar i Premier League.

NYCKELFAKTORER

Nyckelspelare: Michael Keane
Ledaren och förgrundsgestalten i Burnleys backlinje. Kommer få en viktig men svår uppgift att göra Burnley så stabila och täta som möjligt bakåt. Måste visa varför flera Premier League-klubbar är så intresserade av honom.

Frågetecken: Sam Vokes
Hans tidigare säsonger i Premier League har i stor utsträckning blivit förstörda av skador. Har dock gjort 35 mål under sina två senaste säsonger i The Championship. Måste visa att han håller måttet i Premier League.

Utropstecken: Andre Gray
Målspruta i The Championship förra säsongen, som för inte länge sedan spelade non league-fotboll. Kan med andra ord bli något av nästa Jamie Vardy i Premier League. Måste lyckas.

Kritisk framgångsfaktor: Säsongsstarten
Förra gången Burnley var i Premier League så lyckades de inte vinna en enda av sina tio första matcher, och efter det tvingades de ägna hela återstoden av säsongen åt att försöka komma ikapp motståndarna. Burnley har inte råd att ge motståndet samma försprång den här säsongen.

VAD TALAR FÖR BURNLEY?
Kontinuiteten på tränarbänken och på planen. Bra lagsammanhållning och god arbetsmoral. Avslutade förra säsongen väldigt starkt, förlusten mot Swansea var den första ligaförlusten sedan annandag jul. Ett piggt anfall som kan överraska många motståndare.

VAD TALAR MOT BURNLEY?
Klubben har inte lyckats förstärka laget under sommaren. Ser därför svagare ut inför den här rundan i Premier League än vad de gjorde inför förra. Mittfältet är ett rejält orosmoment som måste förstärkas om Burnley ska ha någon chans att hålla sig kvar.

SÅ GÅR DET!

Hyllman (#17). Jag var egentligen ganska optimistisk angående Burnleys chanser inför säsongen. Kanske var det för att jag beundrar deras förmåga att hålla sig lugna också i motgång. Men visst är det så att Burnley har en rejäl uppförsbacke att bekämpa om de ska hålla sig kvar i Premier League. Vad man ser som lugn riskerar i själva verket också vara passivitet och brist på ambition och handlingskraft. Sean Dyche har en svår uppgift framför sig och måste få hjälp av sin styrelse. (17-20)

Linhem (#18). I stort sett samma lag som senast de var uppe. Men bara det att Sam Vokes (lysande huvud- och lagspelare) är frisk till denna säsongen gör dem bättre än senast. Denna gången har de dessutom ett väldigt lovande mittbackspar i Michael Keane och James “Solaris” Tarkowski om den senare kan leva upp till sin potential. Det är fint att Ben Mee är deras bästa vänsterback och nästbästa mittback, men de saknar bredd bakom honom på båda positionerna. De behöver våga mer på transfermarknaden för att hålla sig kvar, framför allt skulle ett nytt par centrala mittfältare (Defour, ej inkluderad) ge dem en ärlig chans att hålla sig kvar. (16-20)

BURNLEY SOM TV-SERIE: 24
En av de klassiska så kallade high concept-serierna från tidigt 2000-tal, där huvudpersonen Jack Bauer har vad man bara kan beskriva som ett antal riktigt dåliga dagar. En serie över drygt åtta säsonger som började bra, dippade rejält i mitten för att sedan få en uppsving längre fram. En tidstypisk dryckeslek var att sänka en shot varje gång Jack Bauer säger ”dammit!” och den modige kan så klart pröva samma lek varje gång vi under säsongen får höra av Sean Dyche att Burnley ”deserved more”.

Publicerad 2016-08-15 kl 17:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons