Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

HÖRNAN #2: Chelsea har vinden i ryggen hittills den här säsongen

Veckans lag

Bubblare:
Tom Heaton, Burnley
John Stones, Man City
Ben Mee, Burnley
Patrick van Aanholt, Sunderland
Jake Livermore, Hull
Sam Vokes, Burnley
Zlatan Ibrahimovic, Man Utd

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Burnley. Det var naturligtvis en rejäl missräkning för Burnley att förlora premiären på hemmaplan mot Swansea. Mot Swansea hade de kunnat tro på tre poäng men de hade inte kunnat förvänta sig tre poäng mot Liverpool. Men ett effektivt anfallsspel och ett väldigt disciplinerat försvarsspel gav Burnley tre väldigt viktiga poäng.

Middlesbrough. Tillbaka i Premier League och i den andra omgången kom lagets första trepoängare. Dessutom i ett bortaderby mot Sunderland. Vilt firande bland Middlesbroughfansen och bland spelarna naturligtvis. Det finns mycket att glädjas åt i Middlesbroughs fina anfallsspel, samtidigt som Victor Valdes och Brad Guzan båda verkar misstagsbenägna i målet.

Chelsea. Man City, Man Utd och Chelsea har alla tre full poäng efter två ligaomgångar och kan betrakta sig som vinnare. Mest positivt verkar det dock vara i Chelsea som nu har lyckats vinna båda sina matcher med 2-1 och därtill genom att avgöra i slutminuterna. Chelsea är ett lag i medgång och det var starkt att vända ett underläge på bortaplan mot Watford.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Swansea. Känslan var ändå positiv efter den första omgångens vinst mot Burnley. Men den känslan dog snabbt ut efter hemmapremiären mot Hull på Liberty Stadium. Uddlöst och ineffektivt. En farhåga inför säsongen var att Swansea skulle göra Hull sällskap i nedflyttningsstriden, och den här matchen visade att farhågan i högsta grad var realistisk.

:::

OMGÅNGENS MANAGER

Sean Dyche. Lysande resultat för Burnley hemma mot Liverpool. Burnley behövde vara väldigt väl organiserade i sitt försvarsspel och det var de under hela matchen. Liverpool hade mängder med bollinnehav utan att egentligen lyckas skapa en enda ordentlig farlighet. Dyche ser ut att ha gett Burnley en hårdhet de saknade förra gången i Premier League.

OMGÅNGENS MÅL

Kevin Mirallas, Everton 1-1, West Brom (b). Ett lagmål i dess allra mest rena form. Det skulle krävas något extra för att luckra upp West Broms täta försvarsspel. Det kom något extra till sist i form av ett riktigt klapp klapp-spel som involverade fyra passningar och fyra spelare där Everton kryssade sig genom West Broms försvar, innan Mirallas avslutade kallt och behärskat i bortre hörnet.

:::

TAKTIKTAVLAN

Arsenal är i första hand ett kortpassande och längs marken bolltrillande lag, det vet vi. Men naturligtvis slår även de inlägg, och med sina inlägg har de en mycket tydlig metod. De riktas nästan alltid mot bortre delen av målområdet där motsatt ytterback och en mittfältare skapar ett numerärt överläge. Om detta hade utnyttjats mer distinkt igår hade det kunnat avgöra matchen åt Arsenal, det fanns flera bra lägen. För motståndare är det viktigt att täcka upp den ytan för att neutralisera Arsenals inläggsspel. För Arsenal kan det visa sig effektivt att i avgörande lägen istället överraska med ett inlägg på närmaste stolpen.

:::

OMGÅNGENS GRODA

”Premier League is a war of nutrition.” – Ryan Giggs. Visst har dieten blivit en stor del också av fotbollsspelares liv, men här känns det som om Giggs möjligen överdriver det hela en aning.

:::

TRE PUNKTER

Lady Luck. Bra lag har tur brukar det sägas. Tur kan även göra lag bra i någon mening. Över tid jämnas det normalt sett ut men under en säsong kan det faktiskt ha viss effekt. Leicester hade stundtals ett himla flyt under stora delar av förra våren. Den här säsongen har de å andra sidan börjat ha ett märklig otur med domsluten. Chelsea verkar vara laget med tidig momentum den här säsongen efter att ha avgjort i båda sina matcher, och båda gångerna genom Diego Costa som lika gärna hade kunnat vara utvisad dessförinnan i båda matcherna.

Klopp Trap. Det var ett välbekant mönster som tilläts upprepa sig för Liverpool mot Burnley. Jürgen Klopps matchplan passar perfekt mot motståndare som själva försöker föra spelet. Då fungerar Liverpools presspel och de kan vinna boll högt upp i banan. Matchplanen fungerar däremot inte lika bra när motståndet istället sjunker tillbaka och ligger lågt, och det blir Liverpool som förväntas föra spelet. Då finns helt enkelt inte de ytor som Liverpool behöver för att kunna såra motståndarna, och Liverpool verkar något för lättviktiga för att kunna mangla sönder motståndarförsvaren.

Domarrutiner. Det undgick väl knappast någon i matchen mellan Man City och Stoke hur domarna har fått nya rutiner inför den här säsongen vad gäller att stävja tröjdragningar, armhållning och brottningsmatcher i straffområdet i samband med fasta situationer. Jag är kluven. Visst är det bra om det värsta med detta faktiskt stävjas. Samtidigt anar jag att det här är direktiv som sakta kommer att ”glömmas bort” ju längre säsongen lider. Liksom det är svårt att se att det tillämpas helt konsekvent i samtliga matcher bara under den här omgången.

:::

FÖR ÖVRIGT

Visst var det väldigt olämpligt twittrat av Andre Gray. Men det var också fyra år sedan, mycket vatten har hunnit rinna under den bron. Det var ingen tillfällighet att de grävdes fram just igår kväll. Man avgör inte en fotbollsmatch mot Liverpool ostraffat.

Veckans babyface: Guochuan Lai, West Broms nye ägare.

Supermöte nästa omgång mellan två sexpoängare på KC Stadium – Hull mot Man Utd.

Sista säsongen Tottenham spelar på White Hart Lane. Känns som att det kan ligga något i luften på den arenan. Strålande scener sedan Victor Wanyama avgjort sent mot Crystal Palace.

Det tog Niclas Holmgren knappt en enda repris att konstatera att Danny Drinkwater inte skulle ha någon straff och att han slängde sig. Själv lyckades jag inte ens med flera repriser förstå hur han kunde dra slutsatsen att det inte var straff, än mindre att Drinkwater slängde sig. Opinionsbildning.

Adam Clayton i Middlesbrough visade strålande “testicular fortitude” efter matchen mot Sunderland.

Publicerad 2016-08-21 kl 19:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons