Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

David Wagner har tagit Dortmund till Huddersfield och The Championship

Huddersfield trummar på i toppen av The Championship, som vi numer får kalla för svenskligan. Visserligen kom säsongens första förlust i ligaspelet under veckan, men i lördags återfann man vinnarspåret igen samtidigt som Newcastle tappade poäng. 19 poäng således efter åtta spelade omgångar, vilket gör att Huddersfield leder ligan två poäng före Norwich och fyra poäng före just Newcastle.

Ny tränare, sedan snart ett år tillbaka, är David Wagner. Wagner är tysk-amerikan men med sin fotbollsutbildning helt och hållet i Tyskland. Han spelade under flera år i Mainz tillsammans med Jürgen Klopp. De liknar varandra inte bara åldersmässigt utan också utseendemässigt. Deras yrkesbana följer också varandra. Wagner var assistent till Klopp i Dortmund, och var på väg att följa Klopp till Liverpool.

ANNONS

Istället blev det alltså Huddersfield och en egen klubb. Likheterna med och parallellerna till Jürgen Klopp är av naturliga skäl många. Wagner har i lite olika sammanhang beskrivits som den mest spännande tränaren i The Championship. Frågan jag så klart ställer mig är om det ligger mer bakom den uppfattningen än enbart just dessa likheter med och paralleller till Jürgen Klopp.

Om man är skeptiker, som jag har för vana att vara, och undrar vad, om något, som egentligen mer konkret ligger bakom den typen av fluffpåståenden så brukar en vanligt använd metod vara att vända sig till statistiken. Statistik har krossat många vanföreställningar. Så vad säger egentligen statistiken enligt Opta om Huddersfields spel under David Wagner? Jo, Opta säger oss att Huddersfield spelar och presterar annorlunda.

ANNONS

Huddersfields passningsspel är bättre. Huddersfield passar betydligt mer inom laget den här säsongen. Om spelet fortsätter i samma spår så genomför Huddersfield 10% fler passningar inom laget. Kvaliteten i passningsspelet har också ökat från förra säsongens 76,8% till 79,2% den här säsongen. Ett skäl är helt säkert att inläggsspelet har minskat kraftigt i omfång. Dirigenten bakom detta spel är den från Man City inlånade Aaron Mooy.

Huddersfield skjuter mindre men bättre. Hittills den här säsongen har Huddersfield dragit iväg 58 skott mot mål. Om de fortsätter skjuta i samma takt så kommer de att ha skjutit 381 skott när säsongen är slut, vilket är 59 skott färre än förra säsongen. Samtidigt har träffsäkerheten ökat från 13,4% till 15,5% vilket betyder att Huddersfield gör lika många mål som förra säsongen, troligtvis då skotten kommer från bättre lägen.

ANNONS

Huddersfield tacklar betydligt mer. Om skotten har minskat i antal så har däremot tacklingarna ökat i antal. Antalet tacklingar per match den här säsongen är nästan 25% högre än förra säsongen, och Huddersfield vinner därtill dessa tacklingar i markant högre utsträckning – 76,% jämfört med 72,3% förra säsongen. Vad vi har här är med andra ord David Wagners från Dortmund importerade intensiva gegenpress uttryckt i statistisk praktik.

Huddersfield släpper till färre chanser och mål. Av de 185 skott som Huddersfield släppte till förra säsongen resulterade 70 av dem i baklängesmål. Motsvarande statistik den här säsongen indikerar att Huddersfield kommer att släppa till 10% färre skott, och att andelen skott som resulterar i mål i baken faktiskt halveras. Det är en imponerande statistik, särskilt som den baseras på bland annat två tuffa bortamatcher mot Aston Villa och Newcastle.

ANNONS

Om man skulle sammanfatta det där i en statistik som till och med Craig Burley skulle tycka var intressant så är det lätt att konstatera att Huddersfield under sina första åtta matcher den här säsongen har vunnit sex och förlorat en enda och således plockat hem 19 poäng. Jämfört med förra säsongens facit efter samma antal matcher om sex poäng efter fyra förluster, tre oavgjorda och en enda vinst.

Så visst verkar det finnas statistiskt fog för att kalla David Wagner för den mest spännande tränaren i The Championship. Helt säkert är Huddersfield ett av de mest spännande lagen i The Championship. Vad som fascinerar mig med Wagner är inte nödvändigtvis hur han har börjat tillämpa Dortmundprinciper i Huddersfield, utan hur han faktiskt har arbetat med att förankra dessa principer i Huddersfields identitet och klubbkultur.

ANNONS

Inte helt oviktigt kan tänka i och med att David Wagner faktiskt är Huddersfields första icke-brittiska tränare någonsin. Men vad som till synes verkar vara ett element i Wagners tränarskap, något han har gemensamt med Jürgen Klopp i Liverpool, är att hans spelidé och fotbollsfilosofi måste accepteras inte bara taktiskt och tekniskt utan i lika stor utsträckning kulturellt och psykologiskt.

Wagner har tagit väl tillvara den lyckliga omständigheten att hans ettriga och högintensiva fotbollsidé passar mycket väl ihop med karaktärsdragen hos regionens främst kända hundart, nämligen Yorkshireterriern. Huddersfield kommer från Yorkshire och kallas för The Terriers. Det är knappast någon typ av hund som signalerar kraft, styrka och oövervinnerlighet, men Wagner får det definitivt att fungera:

”We now call it the Terriers’ identity. Exactly the style of football I love is like a terrier. We are not the biggest dog, we are small, but we are aggressive, we are not afraid, we like to compete with the big dogs and we are quick and mobile and we have endurance. We never give up. This small dog has fighting spirit for sure.”

ANNONS

Med denna vackra tankefigur har David Wagner lyckats formulera några väldigt centrala lagegenskaper. Att alltid kämpa och jobba hårt, att aldrig ge upp, att se fram emot snarare än att låta sig skrämmas av att ställas mot större klubbar utan istället se det som en positiv utmaning. Det är inte svårt att få med vare sig spelare eller supportrar på den, alla vill nog känna igen sig i den och leva upp till den.

Det är dessutom en tankefigur som har varit dokumenterat framgångsrik inom engelsk fotboll. Leicesters triumf i Premier League är naturligtvis den där tankefiguren upphöjd till vacker konst. Desto mer attraktiv blir naturligtvis tankefiguren för en klubb som Huddersfield, dess spelare och supportrar, när den bevisligen kan ha framgång till och med på den allra högsta nivån. Duger det till att vinna Premier League så duger det till att vinna The Championship.

ANNONS

Det blir naturligtvis också ett intressant litmustest om David Wagners högintensiva fotboll klarar av att uthärda under en obönhörligt lång The Championship-säsong om 46 omgångar, utan vinteruppehåll. Det har annars varit ett frågetecken kring Jürgen Klopps arbetsmetod med Liverpool, men går det att upprätthålla i The Championship så borde det vara fullt möjligt också i Premier League.

Känslan runt Huddersfield är hur som helst positiv. Lagsammanhållningen är utmärkt sedan spelarna tvingades tillbringa fyra dygn på överlevnadscamp i Dalsland under sommaren – ett öde naturligtvis värre än döden för vilken brittisk fotbollsspelare som helst. Och supportrarna flockas tillbaka till läktarna både av spelet och av att Huddersfield sänkte biljettpriserna. Antalet sålda säsongsbiljetter den här sommaren var ett klubbrekord.

ANNONS

Så visst, Huddersfield är utan tvekan en av den här säsongens mest spännande lag i The Championship. Liksom David Wagner även med statistiken som utgångspunkt verkar vara en av ligans mest spännande tränare. Det vill säga inte enbart för hans likheter med och paralleller till Jürgen Klopp.

Publicerad 2016-09-19 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto