Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fem godbitar från lottningen av FA-cupens tredje omgång

Tis the season to be jolly. Vi är på väg in i en av den engelska fotbollens allra mest fröjdefulla perioder. December. Julfotbollen står för dörren med sin alldeles speciella atmosfär och inre logik. Matcherna kommer tätt, matcherna kommer snabbt, och hur de inblandade lagen klarar av den här perioden lägger grunden för det nya året.

Det är också en period av högtider. Julhelgen naturligtvis, liksom nyårshelgen är en stor händelse. Men den engelska fotbollen har också sin tredje högtid under den här perioden, nämligen den klassiska och årligen återkommande tredje omgången av FA-cupen, som sedan urminnes tider har spelats under det nya årets allra första helg.

Det är en helg där julromantiken förbyts i härlig engelsk cupromantik. Den omgång där de riktigt stora klubbarna till sist går in i världens äldsta cupturnering som inleddes redan i somras. Därmed också den helg och den omgång då det är som allra mest öppet för cupdrömmar, stormöten, skrällar och jättedödare – detta så typiskt brittiska cupfenomen.

Just här ikväll, alldeles nyss, har alltså den tredje omgången av FA-cupen lottats. Sammantaget handlar det alltså om 32 matcher mellan 64 återstående klubbar. Den fullständiga lottningen hittar ni bland annat länkad i den här bloggen. Det går dock naturligtvis att plocka fram några särskilda godbitar, och här är de fem enligt mig främsta godbitarna.

https://www.theguardian.com/football/live/2016/dec/05/fa-cup-third-round-draw-live

WEST HAM – MAN CITY
Omgångens riktigt stora möte mellan två tungviktare i Premier League. West Ham gick bra i FA-cupen förra säsongen och kan mycket väl se FA-cupen som ett sätt att rädda den här säsongen. För Pep Guardiola och för Man City blir det den andra raka tuffa FA-cupmatchen på bortaplan i London. Förhoppningsvis gör de ett bättre försök den här gången.

PRESTON – ARSENAL
Kanske det närmaste vi kommer en vettig chans till jättemord och till en så kallad cupskräll, allra helst som Preston spelar på bortaplan. Inte minst är det så klart en viss prestige när de två enda klubbarna i engelsk historia som kan titulera sig själva för Invincibles drabbar samman i cupen. Preston håller sig runt mitten av The Championship, så Arsenal är favoriter.

EVERTON – LEICESTER
Inte ett möte som någon av de här klubbarna förmodligen ser särskilt mycket fram emot, de hade nog hoppats på något lättare. Både Everton och Leicester har mycket kvar att bevisa i ligaspelet och båda kan se FA-cupen som i alla fall något av plåster på såren. Leicester har haft det anmärkningsvärt svårt på bortaplan den här säsongen, samtidigt som Everton har tappat fotfästet.

TOTTENHAM – ASTON VILLA
Dubbla känslor hos Aston Villa helt säkert. Å ena sidan naturligtvis en väldigt besvärlig lottning för dem, borta mot ett av Englands bästa lag. Å andra sidan så är det en typ av match som Aston Villa helt säkert har saknat den här säsongen, och givet att Tottenham under senare år aldrig har imponerat i FA-cupen så ska inte Aston Villas chanser underskattas.

MAN UTD – READING
En på förhand mer intressant fotbollsmatch än vad det låter som. Stor fördel av hemmaplan för Man Utd naturligtvis, men Reading imponerar i toppen av The Championship och är inte alls ofarliga. Den roliga storyn i storyn är naturligtvis Jaap Stams återkomst till Old Trafford som manager. Man Utd och FA-cupdramatik borde han vara högst bekant med.

Publicerad 2016-12-05 kl 20:33

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons