Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hur har Premier Leagues målvakter presterat under säsongen?

Målvakterna i Premier League har varit ett hett samtalsämne så här långt den här säsongen. Ett stort skäl till det är naturligtvis att två managers i två stora klubbar har fattat ifrågasatta beslut på sina målvaktspositioner som kan visa sig få stor betydelse dessa klubbars titelchanser, och var någonstans ligatiteln till sist landar den här säsongen.

ANNONS

Pep Guardiola fattade det mest uppseendeväckande beslutet när han valde att utan någon större pardon peta Joe Hart och ersätta denne med Claudio Bravo, ett beslut som har lett till en diskussion om själva målvaktsrollen. Jürgen Klopps beslut att göra Loris Karius till uttalad förstamålvakt på Simon Mignolets bekostnad har hittills inte lett till någon synbar förbättring.

Sedan finns så klart målvakterna som har utmärkt sig väldigt tydligt just den här säsongen. Exempelvis Lee Grant i Stoke och Tom Heaton i Burnley som båda har svarat för några riktigt imponerande insatser. Till dem kommer målvakterna som värvats inför den här säsongen, Steve Mandanda i Crystal Palace, Marten Stekelenburg i Everton med flera.

Hur har alla dessa målvakter faktiskt presterat? Det vore intressant att få lite faktisk statistik på den frågeställningen. Det är dels intressant att få vetskap om hur många skott dessa målvakter faktiskt har haft att brottas med totalt under säsongen. Samt naturligtvis hur skickliga de faktiskt har varit. Det vill säga hur många mål har de släppt in i relation till hur många de borde ha släppt in?!

ANNONS

Den statistiska informationen är vad som framkommer i diagrammet. De båda heldragna linjerna är som vanligt ligagenomsnittet. Någon tillfällighet är det självklart inte att genomsnittet längs den vertikala axeln är 1,00. Målvakter ovanför den linjen har alltså räddat fler skott än vad de rimligtvis hade kunnat förväntas göra. Och omvänt naturligtvis.

goalies

Den som står ut är naturligtvis Lee Grant i Stoke som har en helt makalös kvot av räddade skott. Detta tillsammans med att han inte får så värst många skott mot sig förklarar rimligtvis Stokes tydligt förbättrade resultatrad under höstens andra halva. Samtidigt är det naturligtvis inte rimligt av Stoke att förvänta sig att Grant ska kunna behålla den kvoten.

Claudio Bravo har som bekant blivit kritiserad och ifrågasatt. Den vanliga synpunkten är så klart att det är allt väl och gott för en målvakt att kunna passa bollen men det vore ju bra om han kunde rädda några skott också. Det framgår av diagrammet att det faktiskt finns fog för den kritiken, Bravos inledning i Premier League har inte imponerat.

ANNONS

Loris Karius har i så fall skäl att känna sig mer frustrerad över den kritik som har riktats mot honom. Han är ungefär lika väl skyddad av sitt försvar som Claudio Bravo, men är betydligt effektivare i att rädda skott, där han alltså ligger över ligans genomsnitt, om än inte med mycket. Kritiken har dock inte varit att han är dålig i sig, endast huruvida han är bättre än Simon Mignolet.

Tom Heaton har gjort några enorma insatser hittills under säsongen och det märks även i diagrammet där han har en mycket hög räddningskvot. Vad man så klart kan undra är var Burnley hade varit utan Heatons storspelande sett till den väldiga volym skott som han utsätts för. Om Heatons räddningskvot rör sig mot det normala måste Burnley kompensera detta med ett tätare försvar.

Spegelbilden är Steve Mandanda. Målvakten från Marseille var en av den här sommarens mest spännande värvningar, men han har haft en katastrofal inledning i Crystal Palace vilket förklarar och kanske kan förklaras av rykten om vantrivsel. Det är inte svårt att sätta Mandandas läckage i samband med Crystal Palaces dyrbara benägenhet att släppa in för billiga mål.

ANNONS

Hugo Lloris och Petr Cech i Tottenham respektive Arsenal har haft mycket starka inledningar på den här säsongen. I någon utsträckning är detta så klart att förvänta, det är väldigt skickliga målvakter och storklubbarna har sådana målvakter av en anledning. Men det sänder ändå varningssignaler till båda lagen att de kan behöva bli bättre på att hjälpa sina målvakter.

Ron-Robert Zieler hade innan han i somras kom till Leicester spelat fem raka säsonger i Hannover utan att missa en match och befann sig runt tröskeln till det tyska landslaget. Hans inledning i Leicester har varit bedrövlig. Inför matchen mot Porto gav Claudio Ranieri honom en riktig käftsmäll genom att istället placera Ben Maher i målburen. Välförtjänt säger statistiken.

Detta om några av de målvakter som har stuckit ut. Sedan finns naturligtvis de som sticker ut genom att inte sticka ut. Mest uppenbar i den kategorin är förmodligen David De Gea som under tidigare säsonger har varit smått fenomenal i Man Utd-målet men som den här säsongen har varit betydligt mer ordinär i sina prestationer.

ANNONS

Vilket så klart visar på faran med att överträffa förväntningarna. Då duger det snart inte längre med att bara motsvara dem. Det är inte lätt att vara målvakt, och det är definitivt inte lätt att vara målvakt i Premier League.

Publicerad 2016-12-09 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto