Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kärlek börjar med bråk, och med en derbyvinst mot Liverpool

Det har varit en skakig start på relationen mellan Everton, dess fans och Ronald Koeman den här hösten. En spirande optimism inför säsongen och under början av säsongen har förbytts i en tilltagande frustration med lagets insatser där vassa tungor menar att Koeman med stor framgång har lyckats kombinera David Moyes anfallsspel med Roberto Martinez försvarsspel.

ANNONS

Det har självklart uppstått en del andra fnurror på den tråden. Everton har inte minst två kännetecken. Dels en stolthet över sin egen status som gammal, engelsk storklubb. Dels en intensiv rivalitet med laget på den andra sidan parken, det vill säga Liverpool. Ronald Koeman har inte i alla lägen gett intryck av att riktigt ha insett hur allvarligt Evertonfansen ser på detta.

Det har gnagt hos Evertonfansen att höra uttalanden om hur Koeman skulle vilja träna Barcelona, och kanske inte minst hur han menat att Romelu Lukaku behöver söka sig till en större klubb för sin egen utveckling. Det är nog få Evertonsupportrar som skulle placera sig på nivå med Barcelona, men det finns ändå mer finstämda sätt att uttrycka sådant där på.

Lite mer humor blev det kanske i samband med julgransprydningen. Ronald Koeman hade klätt sin julgran i röda färger vilket naturligvis fick en skvadron Evertonsupportrar att både bildligt och bokstavligt se rött. Nu kanske det i sak är en rätt löjlig sak att kritisera, men bara att det uppstår sådan kritik är kanske mest att se som ett uttryck för en befintlig frustration och irritation.

ANNONS

Nu hanterade Ronald Koeman det missödet ganska bra genom att kvickt som ögat klä om sin julgran i blå färger och skicka ut en bild på granen på sociala medier. Det hela blev något att skratta åt till sist. Att använda sig av medier och sociala medier är för övrigt en metod Koeman har använt sig flitigt av, även vad gäller att leverera budskap till den egna spelartruppen.

Kanske kan hösten ses som en tid då Everton och Ronald Koeman har bekantat sig med varandra. Det är kanske aktuellt att erinra sig de klassiska stadierna i en sådan utveckling. I det första stadiet formas gruppen och kollektivet, en sorts smekmånad präglad av vänlighet och positivitet. Vi såg det stadiet inför säsongen och under säsongens första månad.

Därefter började det storma när säsongen rullar igång på allvar och olika intressen och idéer börjar kollidera. Evertons prestationer blir allt sämre och laget faller från tabelltoppen ned till mitten av tabellen. Mellan den 17 september och den 13 december vinner Everton bara en enda ligamatch, hemma mot West Ham.

ANNONS

En stormig period av konflikter förväntas därefter lämna över till en period då fokus återigen skiftar till själva uppgiften, en normerande fas i vilken rollerna blir allt tydligare. Det finns helt säkert en förhoppning i Everton, hos Ronald Koeman och på Goodison Park att vinsten mot Arsenal i veckan innebar startskottet på detta nya stadie i Evertons utveckling under Koeman.

Kommer Everton att fortsätta i denna utvecklingscykel och uppnå det slutliga och mer stabila stadiet av prestation? Det är i alla fall förhoppningen. Men att karaktärisera Evertons och Ronald Koemans relation för närvarande är ändå att beskriva ett slags konvenansäktenskap. Everton är helt enkelt inte riktigt trygga i relationen, de vet inte riktigt vad Koeman vill och hur han känner.

Just därför har kvällens Merseysidederby på Goodison Park en så pass stor betydelse för både Everton och Ronald Koeman. En vinst för Everton skulle omedelbart sälja in Koeman hos Evertonfansen. Det hör inte precis till vanligheterna att Everton vinner mot Liverpool, senaste vinsten var för sex år sedan, även när styrkeförhållandena har varit förhållandevis jämna.

ANNONS

Två vinster i rad på Goodison Park, inte mot vilka lag som helst utan först mot Arsenal, och därefter mot Liverpool, skulle självklart vara en rejäl humörhöjare för Evertonfansen. Det skulle vara ett testamente till att faktiskt är början till något nytt vi bevittnar med Everton den här säsongen, att förhoppningarna efter uppköpet av klubben innan sommaren inte var helt omotiverade.

Och vem vet, om kärleken strömmar nedför Goodison Parks läktare till laget och till Ronald Koeman, så är det kanske inte omöjligt att den kärleken därefter också besvaras mer uttryckligt. Fansen vill självklart jubla och älska laget, de behöver bara något att jubla åt. Inget skulle kunna få dem att jubla mer än en vinst i hemmaderbyt mot Liverpool.

Det var kanske inte kärlek vid första ögonkastet mellan Everton och Ronald Koeman. Kanske var det ett arrangerat äktenskap. Men kanske kan Everton och Ronald Koeman lära sig att älska varandra.

ANNONS
Publicerad 2016-12-19 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto