Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tio böcker om (engelsk) fotboll värda att läsas under året som kommer

Att slå sig ned med en god bok. Gör man det längre? För några månader sedan köpte jag Simon Hughes boktrilogi om tre decennier i Liverpools långa historia och erbjöd mig att efter jag själv läst dem låna ut dem till en bekant som råkar hålla på Liverpool. Men han läste tydligen inte böcker. För mig är det däremot fortfarande både upplysande och avkopplande, inte minst för övrigt under julhelger och mellandagar.

ANNONS

Jag läser böcker. Det har varit viktigt hela mitt liv men har paradoxalt nog blivit ännu viktigare ju mer internetifierat samhället och våra liv har blivit. Det finns massor av information på internet, mängder av material och texter att gräva ned sig i, mycket av det givande, men också till sin själva natur en mil brett och en centimeter djupt. En bok kan ge sitt ämne ett helt annat djup och ett helt annat sammanhang.

Böcker om fotboll är på sitt sätt något förhållandevis unikt. Det absolut mesta som skrivs om fotboll skrivs i form av artiklar eller krönikor. Det kanske vanligaste exemplet på böcker om fotboll är därtill biografier av nuvarande eller tidigare spelare eller tränare, vars innehåll och relevans normalt sett pendlar mellan det möjligen drägliga och det i värsta fall bedrägliga. De riktigt bra böckerna om fotboll är sällsynta.

ANNONS

Men naturligtvis finns även dessa böcker. Det är böcker som normalt sett handlar om ett specifikt ämne eller utgår från ett specifikt perspektiv, något som ligger författaren nära hjärta och hjärna. Det är böcker som på ett eller annat sätt har gett mig någon form av aha-upplevelse, en inblick i något som jag tidigare i bästa fall bara haft en vag aning om. Böcker som lyckas göra det alla bra böcker gör, får läsaren att känna sig som en del av berättelsen.

Sådana böcker bör läsas av alla som är intresserade av fotboll. Det gäller bara att veta vilka det är. Här är tio böcker utan någon omedelbar inbördes ordning som jag har läst, som jag tyckte var riktigt bra på lite olika sätt, och som jag inte tvekar att rekommendera andra att läsa.

Fever Pitch: A Fan’s Life – Nick Hornby (1992)

Supporterlivet är ett inte alldeles vanligt ämne för böcker om fotboll. Hornbys väldigt kända bok är inte bara en av de allra första utan därtill en av de bästa och mest unika. Det speciella med Hornbys skildring av sitt eget supporterskap är att det aldrig blir något otvetydigt positivt. Supporterskapet blir en flykt från vardagen och verkligheten, ett sätt att gömma sig från livsångest, livskriser och självtvivel.

ANNONS

Att vi själva som supportrar känner så mycket för Hornbys berättelse kan säkert bero på att vi åminstone i vissa delar känner igen oss själva i detta, hur fotbollen blir en paus och en ventil från vår egen vardag. Att vi ändå orkar läsa boken, i vissa fall om och om igen, beror helt säkert på att Hornby skriver med både humor och värme. Det är en bok som i själva verket visar oss på meningen med supporterskapet.

The Glory Game – Hunter Davies (1972)

Det är en bok av sin tid. En bok som förmodligen skulle vara helt omöjlig att skriva i dessa dagar. Davies gavs möjligheten att helt obehindrat följa Tottenham under en hel säsong under säsongen 1971-72, i princip att leva, bo och arbeta tillsammans med Tottenhams legendariske manager Bill Nicholson och Tottenhams hela a-lag. Det går inte att föreställa sig hur en sådan bok skulle vara möjlig i en av dagens storklubbar.

ANNONS

Det är en bok med 45 år på nacken. Men den är samtidigt tidlös då den genom sin blotta närhet till spelare och tränare skildrar sådant som alltid kommer vara aktuellt: personlighetskonflikter, varje spelares rädsla för att bli petad, tristess i träningens vardag, unga spelare som är ovana vid att hantera pressen, gamla spelare som tvingas börja finna sig tillrätta med sin egen dödlighet. Känslor och annat sådant som riktiga män aldrig ägnar sig åt.

Mister: The Men Who Gave The World The Game – Rory Smith (2016)

En upplysande genomgång av vad som kan vara en av Englands kanske främsta men minst kända exporter, fotbollsmanagern. Hur engelska tränare spreds över världen och planterade frön i flera framstående fotbollskulturer, som i Holland, i Sydamerika, i Portugal, Sverige och andra liknande länder. Hur Mister som en konsekvens har blivit ett respektfullt tilltal i många länder för en klubbs manager.

ANNONS

Men där finns självklart också den alltjämt aktuella historiska ironin. Hur engelska tränare som av en eller annan anledning sågs som misfits i det egna hemlandet tvingades utomlands för att söka sin lycka, och hur engelsk fotboll i uppblåst självtillräcklighet aldrig ansåg sig ha något att lära av dessa fotbollens pionjärer och nyskapare. Mest störande med Smiths redogörelse är insikten att han beskriver nutid och framtid lika mycket som engelsk fotbollshistoria.

Fear and Loathing in La Liga: Barcelona vs Real Madrid, and the World’s Greatest Sports Rivalry – Sid Lowe (2012)

Hur less är det möjligt att bli på en enda fotbollsmatch och den ofta fullständigt orimliga hypemaskinen runt den matchen? Det är säkert en fråga många har ställt sig i samband med mer eller mindre varenda El Clasico under de senaste fem-tio åren. Det är med andra ord inte någon självklarhet att sätta sig ned och läsa en hel bok om den här rivaliteten mellan två klubbar som på samma gång hatar och behöver varandra.

ANNONS

Lowes berättelse ger dock ingen anledning att ångra det beslutet. Det är en omfångsrik genomgång av båda klubbarnas ömsesidiga historier och de många politiska, kulturella, sociala och sportsliga ögonblick och episoder som format den explosiva relationen mellan dessa båda fotbollsgiganter. Det är episoder som ges liv och sammanhang i intervjuer med framstående personligheter genom åren från båda sidor.

A Strange Kind of Glory: Sir Matt Busby & Manchester United – Eamon Dunphy (1991)

Den store managern är en gestalt inom den engelska fotbollen som troligtvis aldrig kommer upphöra att fascinera oss. Vi läser allt vi kommer åt om de stora karaktärerna av vår tid, Alex Ferguson och Arsene Wenger, men böcker om och av dem tenderar att antingen av dem själva eller av författaren i fråga bli väldigt politiskt tillrättalagda och självtillräckliga. Det är böcker som helt enkelt saknar distansen.

ANNONS

Men varför inte gå tillbaka till den ikonoklastiske manager som utgjorde själva sinnebilden för den store managern, och i själva verket i stora delar formulerade dennes arbetsbeskrivning?! Dunphy gör det med sin berättelse om Busby och sina personliga erfarenheter från Man Utd under 1960-talet, men också med en historisk distans till både Busby och till klubben för att verkligen sätta in dem båda i sitt historiska sammanhang, med vårtor och allt.

Addicted – Tony Adams & Ian Ridley (1999)

Biografier av spelare är ofta rätt trista upplevelser i vilka olika milstolpar i deras karriärer redovisas på ett mer eller mindre torrt sätt. Oftast är de ett sätt för spelaren att skriva sin egen historia, att lägga fram sin version av händelser på det sätt de helst vill att omvärlden och eftervärlden skall betrakta dem. Det är partsinlagor, vilket inte på något sätt blir mindre uppenbart när biografier skrivs av fortfarande aktiva spelare.

ANNONS

Adams biografi vänder helt och hållet upp och ned på den mallen. Hans biografi är brutalt uppriktig om sitt eget liv som fotbollsspelare och de demoner han brottats med. Det är en desto modigare uppgörelse med sig själv sett till att Adams fortfarande var inte bara aktiv, utan en av Arsenals ledande spelare. Det är på samma gång en biografi som var en slags uppgörelse en gång för alla med en romantiserad föreställning om alkoholkulturen inom brittisk fotboll.

I Believe In Miracles – Daniel Taylor (2015)

Det märks när en författare skriver om något som ligger honom varmt om hjärtat, och det råder ingen tvekan om att Nottingham Forest ligger Taylor väldigt varmt om hjärtat. Det är en bok som är en kärleksförklaring till Nottingham Forest och det fullständigt osannolika fotbollsprojekt de lyckades göra till verklighet under några fantastiska säsonger mot slutet av 1970-talet, en bedrift som förblir oförklarligt anonym i engelsk fotbollshistoria.

ANNONS

Taylor tar oss med på en resa tillsammans med många av Nottingham Forests spelare från den tiden som tar oss tillbaka till en annan tid befolkad av helt andra personligheter inom fotbollen. Vi ges den kanske ärligaste och mest mångsidiga gestaltningen av Brian Clough av de som kände honom bäst, vi ges en inblick i fotbollens vardag under dessa år, och en känsla för den lilla klubbens kamp för erkännande.

Das Reboot: How German Soccer Reinvented Itself and Conquered the World – Raphael Honigstein (2015)

Mycket av bokens magi finns så klart i dess titel som på samma gång förmedlar en positiv känsla av förnyelse och förändring men som också alluderar till den känsla av ångest och hopplöshet som tysk fotboll befann sig i under de första åren av 2000-talet, som slutade med att Tyskland blev utslagna redan i gruppspelet av EM 2004.

ANNONS

I sin själva utgångspunkt är Das Reboot en detaljerad reseberättelse av Tysklands resa från fallen stornation inom världsfotbollen tillbaka till återuppståndna världsmästare tio år senare. Att läsa Honigsteins genomgång med ett engelskt fotbollsöga är på sitt sätt jobbigt, då det blir uppenbart hur engelsk landslagsfotboll saknar makt och organisation att replikera den tyska renässansen.

Inverting the Pyramid: The History of Soccer Tactics – Jonathan Wilson (2013)

Att prata fotbollstaktik har alltid haft ett inslag av nörderi över sig. En syn på nörderi är att helt enkelt veta väldigt mycket om ett begränsat ämne utan att för den sakens skull nödvändigtvis förstå särskilt mycket alls. Det taktiska nörderiet har definitivt inte minskat i omfattning med spel som FIFA och Football Manager. Sifferkombinationer rabblas i oändlighet och tillmäts en betydelse på papper som de nog sällan i själva verket har på gräs.

ANNONS

Wilsons stora bidrag är att han lyckas ge liv och sammanhang till alla dessa sifferkombinationer. Han ger en svepande bild över den historiska utvecklingen inom fotbollens taktik, sammanfattad i bokens titel som just omvändningen av den så kallade pyramiden, i vilken han lyckas med det svåra att få läsaren att se både skogen och väldigt många olika träd. Den som läser Wilsons bok kommer både veta mer och förstå mer om fotbollens taktik.

Living on the Volcano: The Secrets of Surviving as a Football Manager – Michael Calvin (2015)

Football Manager är ett spel som mer än något annat spel i historien har gett oss alla en unik förståelse för vad det innebär att vara en manager för en fotbollsklubb på riktigt. På samma gång är Football Manager ett spel som genom sin bedrägliga mätbarhet och totala transparens har fått oss att i själva verket förstå allt mindre av vad det verkligen innebär att vara en manager på riktigt.

ANNONS

Calvin drar med en serie av porträtt av flera av den engelska fotbollens mest framträdande managers obönhörligen ned den ridå som skiljer fakta från fiktion gällande en fotbollmanagers vardag. Det är en bok som tar fasta på psykologin i en managers arbete, på hur arbete och privatliv flyter samman till en svårbalanserad helhet, och som titeln antyder hur att vara manager är som att leva ovanpå en vulkan som när som helst kan få ett utbrott.

Publicerad 2016-12-29 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto