Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Nyårsmatchen på Anfield blir en kamp mellan känsla och kontroll

VM för managers har Premier League lite putslustigt kallats för. Det pratades inför säsongen naturligtvis mest om Pep Guardiola och José Mourinho, men kombinationerna var naturligtvis många. En kombination som självklart inte ska glömmas bort är Pep Guardiola och Jürgen Klopp som stöter på varandra igen efter att först ha drabbat samman i Bundesliga.

ANNONS

Pep Guardiola kom till Bundesliga först efter Dortmund hade nått sin absoluta topp under Jürgen Klopp. Det blev aldrig riktigt den tvekamp mellan Guardiola och Klopp som många hade sett fram emot. Bayern München var alltför överlägsna under de här åren, Dortmund började se trubbiga ut, och Klopp skulle bara knappt två säsonger senare meddela att hans tid i Dortmund var över.

Med tabelltoppen som den ser ut i Premier League vore det kanske fel att prata om en tvekamp, men att Klopp och Guardiola onekligen ser ut att bli en väldigt intressant kamp i den större kampen tror jag de allra flesta kan vara överens om. Liverpool och Man City ser båda två ut som starka fotbollslag, med höga ambitioner och stor utvecklingspotential.

Nu är det förvisso inte om överhögheten i tabelltoppen som Liverpool och Man City, Jürgen Klopp och Pep Guardiola, går till strid denna årets sista dag, en för dem kanhända ovan utgångspunkt. Kanske handlar kvällens match först och främst om vilket av lagen som ska ha rätten att anses som first title contender till Chelsea och Antonio Conte.

ANNONS

Vinner Liverpool på Anfield håller de avståndet till Chelsea samtidigt som de gör ett ryck ifrån Man City, och i så fall har ett försprång om fyra poäng ned till dem, med halva ligan avklarad. Vinner å andra sidan Man City så passerar de Liverpool med två poäng, puttar ned dem till tredje platsen, och har därtill en väldigt tuff match på Anfield avverkad.

Chelsea hoppas självklart att de båda rivalerna ska stjäla poäng av varandra och att matchen slutar oavgjort. Nyårsmatchen på Anfield mellan Liverpool och Man City är ett mycket tydligt exempel på vad vi skulle kunna kalla för en sexpoängsmatch. Det är en ligamatch med tydlig cupkaraktär. Men till vems fördel är egentligen det?

Jag vågar påstå att det är till Liverpools tydliga fördel. Inte minst så klart i och med att matchen går på Anfield, en av Englands absolut mest elektrifierande arenor i sådana matcher för det egna laget men samtidigt mest fientliga för motståndarlaget. En arena på vilken spelare och supportrar ofta uppnår en symbios där känsla segrar över kontroll.

ANNONS

Men också eftersom det passar Jürgen Klopp så mycket bättre, och stämmer så mycket mer in med hans personlighet. Det har förts en stundtals tramsig diskussion kring både Klopp och Pep Guardiola hur de kan anpassa sig till Premier League, men i just det här avseendet passar Klopp som handen i handsken i engelsk fotboll. Hans fotboll bygger till stor del på känsla.

Pep Guardiolas fotboll bygger å sin sida till stor del på kontroll, att rent taktiskt och genom bollinnehav kunna kontrollera matchbilden. Med detta har han varit väldigt framgångsrik. Men förmågan att med Man City i Premier League kunna kontrollera matchbilden har så här långt visat sig vara begränsad, så som de flesta nog hade kunnat förutse.

Detta har flera orsaker. Att laget saknar organisationen och spelarna lugnet och förtroendet att kunna utöva en sådan kontroll. Att motståndarna stressar och utnyttjar blottor i deras taktiska uppställning. Att laget blir pressat och oroligt i fientlig atmosfär. Allt detta kommer naturligtvis Liverpool och Jürgen Klopp försöka utnyttja i maximal utsträckning ikväll.

ANNONS

https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/liverpool-vs-manchester-city-what-pep-guardiola-needs-to-do-to-beat-jurgen-klopp-at-anfield-a7502606.html

Pep Guardiola kan kontrollera en matchbild. När hans fotboll lyckas med detta är den formidabel. Jürgen Klopps fotboll har däremot i större utsträckning visat sig kapabel att förändra en matchbild. På det sättet passar Klopp bra ihop med inte bara engelsk fotboll i allmänhet utan även Liverpool i synnerhet, en klubb vars historia är konstruerad runt tillfällen av magiska vändningar.

Det är runt den historien och känslan som Jürgen Klopp vill bygga upp kvällens match på Anfield. Han vill ha atmosfären, elektriciteten, matchpsykologin och den känsla av förlorad kontroll som oftare än kanske någon annanstans kan uppstå på engelska arenor. Om det blir en matchbild dominerad av känsla snarare än kontroll blir det en match som Liverpool förmodligen vinner.

ANNONS

Eftersom det är Anfield. Eftersom det är en fotboll som passar Liverpool bättre och en atmosfär som passar Man City sämre. Eftersom det ligger närmare Jürgen Klopps natur än det gör Pep Guardiolas. Eftersom Liverpool är tryggare i sitt eget spel och i sina egna roller. Men också eftersom Liverpool saknar viktiga spelare, och spelare för spelare inte är lika starka som Man City.

En på pappret starkare motståndare kan inte besegras enbart med kontroll, utan bara genom att också få motståndaren att förlora kontrollen.

Publicerad 2016-12-31 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto