Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Champs och chumps från FA-cupens femte omgång - och lottningen av sjätte

Det har varit något av skrällarnas säsong så här långt i FA-cupen. Något som fortsatte också den här helgen. Lincoln City svarade för en av FA-cuphistoriens stora skrällar när de med ett mål i slutminuterna lyckades besegra Burnley på Turf Moor. Några timmar senare plockade Millwall, med en spelare utvisad, sin tredje raka Premier League-skalp genom att slå ut Leicester.

Det är alltså över 100 år sedan ett så kallat nonleague-lag har tagit sig hela vägen till FA-cupens kvartsfinaler. På den tiden var dessutom antalet divisioner inom den organiserade proffsfotbollen lägre så avståndet var mindre för amatörlagen. Det är självklart just precis en sådan saga som en för stunden tämligen baktalad FA-cup mår mycket bra av.

ANNONS

José Mourinho såg antalet utländska managers i engelsk fotboll som en förklaring till det höga antalet skrällar i FA-cupen. Att inte alla utländska managers var tillräckligt införstådda i den engelska cupkulturen och att detta färgas av på spelare, och som jag ser det även supportrar. Att de av egen vana helt enkelt inte värderar cupspel särskilt högt.

Det ligger något i vad Mourinho säger men mitt intryck är snarare att brittiska managers har blivit ännu mer benägna att prioritera bort FA-cupen. Eddie Howe, Tony Pulis, Mark Hughes, Chris Hughton, Garry Monk är några exempel bara den här säsongen. Vilket i mina ögon är att betrakta som om möjligt ännu mer upprörande.

Den här helgen har dundrat i ytterligare några spikar i massrotationens likkista. Chelsea med flera ställde exempelvis upp med förhållandevis starka lag mot lag från en lägre serie och tar sig vidare, alternativt i alla fall lever för att fajtas en annan dag. Claudio Ranieri, för vilken gång i ordningen, byter ut hela startelvan och ett redan krisdrabbat Leicester gräver ner sig ännu djupare i skiten.

ANNONS

Den femte omgångens champs och chumps:

CHAMPS

Lincoln City. En smått otrolig bragd av Lincoln City naturligtvis, särskilt som Burnley helt klart ställde ut ett starkt lag och verkligen gick för vinsten. De som tänker att det bara var mot Burnley trots allt bör betänka att de håller sig i mitten av Premier League och bara tre andra klubbar har lyckats besegra dem på Turf Moor hittills den här säsongen. Bara några dagar tidigare gick Chelsea på en mina på samma gräsplätt. Fantastiskt kyligt av Lincolns amatörspelare att lyckas med en intränad och planerad hörnvariant i matchens slutminuter.

Millwall. Först Bournemouth, sedan Watford, och nu alltså Leicester. Det är tre raka Premier League-klubbar som Millwall nu har slagit ut på vägen till FA-cupens sjätte omgång. Mot Watford kom vinstmålet i slutminuterna. Så också den här gången men under besvärligare omständigheter sedan Jake Cooper blivit utvisad i början av andra halvlek. Utvisningen fick däremot Millwall att höja sig och vad som blev avgörande var till sist att de vågade fortsätta attackera mot Leicester. Shaun Cummings avslutade kyligt inför ett kokande The Den.

ANNONS

Chelsea. Det går inte att riktigt komma ifrån hur starka Chelsea faktiskt ser ut den här säsongen. När Wolves dominerade matchens första timme var en allmän uppfattning att Chelsea såg tröga ut när det snarare var Wolves som spelade riktigt bra. Chelsea har däremot ett väldigt bra försvar, även när de byter ut alla tre centrala backar. Systematiskt bättre än Man Citys, Arsenals och Liverpools försvar och den här säsongen mindre benägna till huvudet i händerna-ögonblick än Tottenhams och Man Utds försvar. Deras snabba, svepande, expansiva och kreativa anfallsspel är också ögongodis och blev till slut för svårt för Wolves att klara av.

CHUMPS

Leicester. Ja, var någonstans börjar man egentligen med detta Leicester, som bara faller djupare och djupare ned i sin egen misär. Claudio Ranieri envisas med taktiken att massrotera bort hela sin startelva med resultat som snart bara kan betraktas som högst förutsägbara. Nu är alltså Leicester uteslagna också ur FA-cupen, ännu en motgång som knappast kan förstärka lagets självförtroende eller känslan av misslyckande som omger klubben. Var idén att sätta allt på ett kort inför veckans match mot Sevilla så ska vi komma ihåg att samma taktik inte alls fungerade mot Swansea.

ANNONS

:::

FÖR ÖVRIGT:

BBC massroterade klart och tydligt sin studiouppställning i Match of the Day den här helgen. Synd att de inte respekterar FA-cupen!

Känns som att graden av upprördhet mot Joey Barton hade minst lika mycket att göra med att det var mot just Lincoln City han konstrade.

Ja, BBC-kommentaren kanske ska läsas sarkastiskt snarare än bokstavligt.

Mer eller mindre ofattbart att ett lag av Wolves kvalitet harvar omkring i bottenträsket av The Championship. Helder Costa!

Verkade inte som att José Mourinho var helt förtjust i tanken på ett omspel.

:::

LOTTNING AV SJÄTTE OMGÅNGEN:

Chelsea – Man Utd. Det stora gigantmötet. Några omspel är inte längre aktuella från och med den sjätte omgången, så det är på Stamford Bridge det ska avgöras, att spela oavgjort och ta matchen tillbaka till Old Trafford är alltså inte aktuellt. Chelsea måste betraktas som favoriter, men en intressant värdemätare för Man Utd att jämfört med i höstas se sina eventuella framsteg.

ANNONS

Middlesbrough – Huddersfield/Man City. Ett något ovisst cupmöte oavsett hur omspelet än slutar mellan Huddersfield och Man City. Skillnaden blir om Middlesbrough spelar som favoriter eller som underdogs hemma på Riverside, men oavsett vilket ser de nog en åtminstone vettig chans att ta sig till FA-cupsemifinal och Wembley. Oddsen talar dock nu för Man City.

Tottenham – Millwall. Det blir ett fjärde Premier League-lag i rad för Millwall, men nu för första gången på bortaplan. Det blir självklart en helt annan upplevelse för dem, och de drabbades dessutom av en av de absolut tuffaste motståndarna. Tottenham är stora favoriter att för första gången på fem år ta sig till semifinal i FA-cupen.

Sutton/Arsenal – Lincoln. Här kan vi tala om ett möte som verkligen kan få två helt olika karaktärer. Att Arsenal har fått en närmast historiskt lätt lottning från den fjärde omgången till semifinal är så klart en sak som är säker. Arsenal kan självklart bara vara jättefavoriter. Den fotbollsgalna varianten är så klart en match mellan Sutton och Lincoln, där vinnaren får åka till Wembley.

ANNONS
Publicerad 2017-02-19 kl 19:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto