Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Mauricio Pochettino har gjort Tottenham nästan bäst, nu gäller det att vinna titlar!

För alla framsteg som Mauricio Pochettino har gjort med Tottenham så är det som om något trots detta saknas. Pochettino har lyft ett Tottenham som när han kom till klubben brukade befinna sig runt femte-sjätte plats i tabellen till vad som ser ut att bli två raka placeringar bland de fyra bästa. Tottenham är ett av Englands bästa lag, men det har inte översatts i titlar.

Pochettino är inne på sin blott tredje säsong med Tottenham, så det ska inte dras alltför stora slutsatser på detta. Han tog Tottenham till inom synhåll för ligatiteln förra säsongen men föll till sist undan. Det är däremot i det engelska och det europeiska cupspelet som Pochettinos facit med Tottenham först och främst börjar förtjäna kritisk granskning.

ANNONS

Kanske sattes det hela på något av sin spets förra torsdagen. Tottenham begav sig då med närmast starkast möjliga lag till belgiska Gent, svarade för en mycket menlös prestation och såg till att förlora med 0-1. Vad som var tänkt att bli ett förhållandevis lättsamt returmöte på Wembley, har nu blivit en riktig strid på den berömda kniven.

Problemet är inte att Tottenham råkar göra en svag insats i en match mot Gent, det kan hända alla lag, utan att det inte är något som riktigt förvånar. Nu hade inte Tottenham någon lätt Champions League-grupp men det går inte heller att bortse från att de underpresterade även där, och att de var den enda av sexton klubbar som borde ha gått till slutspel utan att faktiskt lyckas.

Det är inte enbart ett europeiskt fenomen. Visst, Tottenham tog sig till final i Ligacupen redan under Mauricio Pochettinos första säsong, en final de förlorade mot Chelsea, men i övrigt är Tottenhams cupfacit under dessa år en rätt blek läsning. Utslagna mot Leicester och Crystal Palace i FA-cupen, båda gångerna på hemmaplan. Ut mot Arsenal och Liverpool i Ligacupen.

ANNONS

Detta kompletterar två bleka uttåg ur Europa League under Pochettinos första två säsonger i Tottenham. Först mot Fiorentina och sedan mot Dortmund. Det har delvis varit förluster där Pochettino genom omfattande spelarrotationer aldrig riktigt gav Tottenham en vettig chans. Sammantaget visar däremot de engelska och europeiska cupförlusterna på ett annat tema.

Nämligen Tottenhams relativa svårigheter att vinna stormatcher. Det syns även i ligaspelet. Av totalt 37 matcher mot övriga fem superklubbar i Premier League under Pochettinos tid i klubben har Tottenham bara vunnit nio, det vill säga en knapp tredjedel. Det är inget uselt facit, men det är heller inte något riktigt bra facit. Inte heller i Europa har Tottenham lyckats ta några större skalper.

Det har legat Tottenham resultatmässigt i fatet. Om exempelvis Tottenham förra våren hade vunnit mot Arsenal och Chelsea, två matcher de i själva verket sett till matchbilden borde ha vunnit, så hade det kunnat ge ligastriden mot Leicester ett helt annat utfall. Tre av fem engelska cupkampanjer har dessutom hittills stupat på att Tottenham förlorat mot någon av storklubbarna.

ANNONS

Så för alla framsteg som Tottenham har gjort under Mauricio Pochettino så är detta fortfarande ett framsteg som Tottenham kan göra. Och som behöver göras om Tottenham ska ta klivet upp på riktigt jämn fot med övriga engelska och europeiska storklubbar och slåss om liga- och cuptitlar på lika villkor. Att vinna de riktigt stora matcherna, inte bara lyckas undvika förlust.

Men där finns också en påtaglig känsla att både Tottenham och Mauricio Pochettino behöver något konkret att visa upp för alla sina framsteg. Att bara fortsätta sluta bland de fyra bästa mättar magen ett tag men kommer inte släcka törsten efter mer. Tottenham behöver inte se sig vida omkring för att se ett exempel på det. Tottenham och Pochettino behöver vinna titlar!

För en så pass historiskt meriterad klubb som Tottenham så är det en självklarhet. Två ligatitlar, åtta FA-cuptitlar, fyra Ligacuptitlar är tunga meriter på hemmaplan. Cupvinnarcupvinsten 1963 och de båda inteckningarna i UEFA-cupen, 1972 och 1984, gör Tottenham till en av Englands mest framstående klubbar i Europa. Där finns att brås på.

ANNONS

Ligatiteln är självklart det största som finns att sikta på. Men samtidigt också det svåraste som finns att vinna. Det gör naturligtvis cuperna desto viktigare för Tottenham. Där har Tottenham i själva verket minst lika goda chanser att vinna som någon annan klubb. Att börja vinna sådana titlar är ett bra steg för att därefter fortsätta vinna dessa och större titlar.

Det där är dessutom något som Tottenham till viss del har tappat. De har aldrig varit riktigt dominerande i ligaspelet, deras senaste ligatitel kom exempelvis i början av 1960-talet. Men historiskt även när Tottenham inte vann i ligan så var de hela vägen ändra fram till tidigt 1990-tal ett erkänt, respekterat och mycket framgångsrikt cuplag. Den egenskapen kan Mauricio Pochettino återfinna.

Att vinna i Europa är naturligtvis desto mer glamouröst. Detta gäller självfallet även Europa League. Därför vore det inte på något sätt oviktigt om Tottenham skulle lyckas vinna den titeln, allra helst den här säsongen när de faktiskt ses som en av de stora förhandsfavoriterna. Men dit är vägen lång. Och efter förra veckans förlust mot Gent nu alltså ännu längre.

ANNONS

Det första steget mot en europeisk cuptriumf för Tottenham innebär alltså att de måste vända ett 0-1-underläge mot Gent. Det är naturligtvis inte något bra utgångsläge, ett underläge och därtill med en bortamålsregel som talar till Gents fördel. Dessutom på Wembley, en arena som har spökat förut under säsongen för Tottenham.

Här finns dock en annan aspekt med Tottenhams fortsatta cupspel den här säsongen, både i Europa League och i FA-cupen. De har en möjlighet att göra sig hemmastadda på Wembley. Inte oviktigt givet att de från och med nästa säsong har Wembley som hemmaplan även i ligaspelet. Vill det sig väl har de sex stormatcher på Wembley kvar att spela den här säsongen.

Vinner de mot Millwall i FA-cupens sjätte omgång hemma på White Hart Lane så är det därefter semifinal på Wembley. En semifinaluppställning som har goda chanser att bestå av Tottenham, Arsenal, Man City och Chelsea eller Man Utd. Vinner Tottenham FA-cupen, således efter två vinster på Wembley mot dylikt motstånd, så vore nog Wembleyspöket för alltid bortskrämt.

ANNONS

Det första steget mot en sådan seger består dock av att vända kvällens sextondel i Europa League mot Gent. Lyckas Tottenham med den uppgiften så har de skapat en positiv upplevelse på Wembley som de aldrig fick mot Monaco och Bayer Leverkusen i Champions League. Tottenham kan inte vinna Europa League utan att göra Wembley till en tillgång snarare än en belastning.

Och Tottenham och Mauricio Pochettino måste börja vinna titlar. Drömmar är den väv som håller en klubb samman. Men det är inte många drömmar som handlar om att vara nästan bäst. Och Tottenham är en klubb som är byggd runt mottot att våga drömma.

Publicerad 2017-02-23 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto