POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Burton Albion håller sig kvar i sagornas land

Den engelska fotbollen har onekligen haft sina sagor de senaste åren. Det var en gång ett Leicester som gick och vann Premier League. Bournemouth tog sig från League Two till Premier League och levde lyckliga i alla sina dagar. Lincoln City som besegrar klubb efter klubb och tar sig till FA-cupens kvartsfinal och vinner prinsessan och halva kungariket.

En annan engelsk fotbollssaga som helt säkert inte har fått riktigt samma uppmärksamhet som dessa är Burton Albion. Det var bara åtta år sedan som Burton Albion nådde uppflyttning till Football League. Den här säsongen kämpar de om att hålla sig kvar i The Championship, och de gör det med en god chans att lyckas.

Kvällens hemmamatch mot Blackburn är av väldig betydelse. Burton ligger sex poäng före Blackburn för tillfället, Blackburn placerade strax under nedflyttningsstrecket, men med två matcher mer spelade. En vinst mot Blackburn skulle utöka avståndet till Blackburn till nio poäng och åtta poäng till Wigan precis under nedflyttningsstrecket.

Burton Albion har alla skäl att känna viss optimism. De har uppvisat bra form på sistone med en enormt viktig vinst mot Wolves, ett annat nedflyttningshotat lag, en lika viktig men betydligt mer sensationell vinst mot Norwich, samt en riktigt bra poäng borta mot Derby County. Blackburn å sin sida har inför säsongens för dem viktigaste match valt att sparka Owen Coyle.

Det är särskilt imponerande givet att Burton Albion alltså har tagit två raka uppflyttningar. De vann League Two 2014-15. Därefter förväntade sig de allra flesta att Burton skulle få slåss för att hänga sig kvar i League One. Istället överraskade de allihopa och tog sig omedelbart och automatiskt vidare upp i The Championship.

Bakom denna saga hittar vi inga ryska oljemiljardärer, asiatiska ägarkonsortium eller gamla stjärnspelare som tagit över en av sina lokala amatörklubbar. Vi hittar istället hårt arbete, stabilt ledarskap och långsiktig ambition. Navet i denna utveckling är Ben Robinson, Burton Albions ordförande, som har varit med Burton Albion på hela den långa resan.

Ben Robinson har lyckats med de två uppgifter som varje framgångsrik klubb och ordförande måste lyckas med. För det första att hålla klubbens ekonomi i god ordning, på samma gång under kontroll och öppen för tillväxt. För det andra att anställa managers som utvecklar laget i rätt riktning och bidrar till att föra klubben framåt.

Det var en sådan anställning som påbörjade Burton Albions resa. Robinson valde att satsa på en då mycket ung Nigel Clough som skulle ta sina allra första steg som manager, först som spelande manager. Clough utvecklade sina metoder i Burton i närmare tio år och var den som lade grunden för Burton Albions uppflyttning till League Two.

Det var en typ av anställning som Ben Robinson skulle fortsätta göra. Att ge chansen till unga och hungriga managers som letar efter en chans att pröva sina vingar. För att en sådan strategi ska fungera kräver det att Ben Robinson accepterar Burton Albions roll i näringskedjan, inser att managers kommer lämna och inte stå i vägen för dem. Inte alla klubbar har den självinsikten.

Det är däremot en rekryteringsstrategi som har fungerat mycket väl för Burton Albion. Sedan Nigel Clough lämnat Burton Albion för Derby County har andra kommit och gått. Gary Rowett tog Burton Albion till playoff-final i League Two 2013-14. När han flyttade till Birmingham säsongen därefter anställdes Jimmy-Floyd Hasselbaink som omedelbart tog upp Burton Albion i League One.

Framgångar i Burton Albion har inneburit att större klubbar i The Championship tittar närmare på deras managers. Birmingham värvade Gary Rowett och QPR värvade Jimmy-Floyd Hasselbaink. Mitt under brinnande säsong 2015-16 valde Ben Robinson att i alla fall delvis byta grepp. Nigel Clough återvände till Burton Albion och förde klubben för första gången upp i The Championship.

Cirkeln kan på så vis anses vara sluten. Något säger det också om Burton Albions utveckling som klubb att när Nottingham Forest för bara någon månad sedan kom och ryckte i Nigel Clough så valde Clough att stanna kvar i Burton Albion. Helt säkert inte något lätt beslut för Clough givet dennes koppling till Nottingham.

Men Burton Albion behöver inte längre titta uppåt mot klubbar som QPR, som Birmingham och som Nottingham Forest. De kan titta omkring sig då de befinner sig i samma division och slåss på lika villkor med dem om att hålla sig kvar i The Championship. Om Burton Albion vinner mot Blackburn ikväll så ser de dessutom ut att ha mycket god chans att lyckas.

Det kanske inte betyder prinsessan och halva kungariket. Det behöver inte ens betyda att de lever lyckliga i alla sina dagar. Men det vore ändå som en saga för Burton Albion.

Publicerad 2017-02-24 kl 18:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå