Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ingen engelsk klubb förtjänar en cuptitel mer än Southampton

Om Ligacupen finns det många uppfattningar. Oavsett dessa uppfattningar är det ofrånkomligen så att dagens match på Wembley, Ligacupfinalen, med lätthet måste betraktas som en av den engelska fotbollens tio största matcher den här säsongen, och utan väldiga besvär som en av de fem eller tre största matcherna.

En match som alltså just den här säsongen, just idag, spelas mellan Man Utd och Southampton.

Det är för Southampton den sista eller senaste stationen på en sju goda års lång resa som också hade sin början på Wembley. En resa som började med vinst i finalen i Football League Trophy mot Carlisle i slutet av mars 2010 och som nu alltså har tagit sig hela vägen fram till finalen i Football League Cup i slutet av februari 2017 mot Man Utd.

ANNONS

Under dessa sju år har Southampton tagit sig den långa vägen från League One tillbaka till Premier League. De har utvecklats till en av Englands allra mest progressiva fotbollsklubbar. I sin spelidé så som den ges uttryck på planen, i sin organisation runt laget och i klubben, och i användningen av sin framstående ungdomsakademi. Således även i Premier League-tabellen.

Det är för Southampton även en slags vändpunkt där historia och framtid smälter samman. En blick över axeln åt vad som har varit liksom en blick riktad framåt mot vad som kan bli. Southampton kan blicka tillbaka över dessa sju år, eller ännu längre bakåt, till 1976 och deras senaste och hittills enda stora titel, den skrällbetonade FA-cupvinsten mot ironiskt nog Man Utd i finalen.

Southamptons historia är i övrigt en historia om den ständiga tvåan. Klubben som kommer nära men aldrig riktigt hela vägen fram. Om det gäller ligan som 1983-84, Ligacupen 1979, vid tre tillfällen i FA-cupen 1900, 1902 och 2003, eller i en handfull europeiska småcuper. Southampton kan idag skriva nästa kapitel i samma historia eller vända blad och börja en helt ny berättelse.

ANNONS

Desto mer ovisst blir att rikta blicken mot Southamptons framtid. Efter att ha etablerat sig i Premier League har Southamptons klubbledning börjat fundera på att ta nästa steg i klubbens utveckling. Det är av det skälet som flertalet stora uppköpsbud i £250m-klassen snurrar runt klubben, något som Katharina Liebherr, den nuvarande ägaren, säger ligger i klubbens bästa intresse.

Det är summor som på kanske tydligast möjliga sätt beskriver de enorma framsteg Southampton har gjort under sina sju goda år. Det värderar dem högre än andra klubbar som Aston Villa, Sunderland, West Ham och Everton, det vill säga några av den engelska fotbollens klassiska kolosser. Det är ett extremt gott betyg åt hur välskött Southampton är som klubb.

Ett nytt ägarskap skulle innebära nya ekonomiska möjligheter. Det skulle kunna betyda att Southampton inte längre behöver ha som en hörnsten i sin klubbstrategi att sälja sina bästa spelare för att på så vis finansiera fortsatt utveckling. Att sälja vissa spelare kommer alltid vara en del av verksamheten men balansen kan skiftas mot att i större utsträckning behålla spelare.

ANNONS

Det vore naturligtvis ett stort steg framåt för Southampton. De skulle inte längre behöva befinna sig i någon slags underförstådd och mer eller mindre uttalad gisslansituation gentemot större klubbar som Arsenal och Liverpool, klubbar som de i själva verket har besegrat längs vägen till just denna cupfinal på Wembley. Southampton skulle inte längre behöva trolla med knäna.

Det går inte att säga att det är en framtid som är beroende av utfallet i dagens Ligacupfinal. Så kortsiktiga och ombytliga är inga affärsintressen på den här nivån. Men inte lär det heller skada Southamptons varumärke runt planeten att vinna en cuptitel på Wembley, mot Man Utd av alla klubbar dessutom. Inte lär det göra eventuella köpare mindre intresserade.

Vad som definitivt står på spel i Ligacupfinalen är en plats i det europeiska cupspelet nästa säsong. För Southampton är det i själva verket deras enda realistiska chans att kvalificera sig till Europa League. Även för Man Utd vore det en garanti om åtminstone något europeiskt cupspel som annars inte riktigt existerar. För Southampton är Europa League ett utmärkt skyltfönster.

ANNONS

Framför allt handlar det om en av den engelska fotbollssäsongens allra största matcher och det handlar om att få vandra uppför trapporna på Wembley och lyfta en cuptitel. Att vinna tillsammans och ge supportrarna något att drömma om och minnas. För Southampton handlar det inte bara om nästa kapitel i sin egen historia. För Southampton handlar det om att göra historia.

Personligen hoppas jag så klart på Man Utd och vill se dem lyfta Ligacupen efter den här finalen. Men trots den besvikelse jag ofrånkomligen skulle känna om så inte blev fallet så vore det av just de skäl som jag tar fram i den här bloggen inte det minsta svårt att samtidigt, eller åtminstone kort därefter, känna glädje i mitt hjärta för Southampton.

Ingen engelsk klubb förtjänar en cuptitel mer än Southampton.

Publicerad 2017-02-26 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto