POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Man Utds tabellposition gör Europa League-livlinan desto viktigare

West Ham fick spela på en totalt undermålig plan i sin kvalmatch borta mot Astra Giurgiu. Man Utd fick i sin tur spela på en riktigt dålig plan i sin bortamatch mot Zorya i gruppspelet. Inför kvällens bortamatch mot FC Rostov är läget precis detsamma med en plan som anses som allmänt undermålig och därtill en skaderisk för spelarna.

En UEFA-byråkrat menade förvisso att det inte var något problem att planen riskerade skada en och annan spelare eftersom spelarna ju var försäkrade. Det är något oklart om denne UEFA-byråkrat helt enkelt bara är mer fantasilös än vad som är vanligt för byråkrater eller om han eller hon har en ytterst fantastifull föreställning om försäkringars fantastiska förmågor.

Personligen är jag lite splittrad mellan att å ena sidan känna att det här med undermåliga fotbollsplaner är att betrakta som en pinsamhet för UEFA i en turnering som de försöker paketera som seriös, och för vilken de trots allt har rätt utförliga krav och regulationer, och att å andra sidan betrakta det som en del av den ofrånkomliga charmen med europeiskt cupspel.

Sparta Prag förlorade ju med 0-4 i motsvarande match i sextondelsfinalen, så det kommer inte vara någon alldeles lätt match som Man Utd har att försöka hantera här ikväll. Deras cuprutin kommer onekligen att sättas på prov i den här matchen. Den minsta målsättningen måste vara att skapa sig själva ett bra utgångsläge inför returmatchen på Old Trafford.

Om Man Utd dessutom ska fortsätta att inte vinna matcher i Premier League som de spelmässigt och chansmässigt bara måste vinna så blir naturligtvis Europa League proportionellt sett viktigare för dem. José Mourinho har till viss del redan antytt att klubbens prioriteringar kan komma att skärpas gällande Europa League om de börjar närma sig finalen.

Det var en antydning som i vissa kretsar tolkades som att Man Utd hade för avsikt att prioritera Europa League före återstoden av ligaspelet. Men det var inte nödvändigtvis så Mourinho skulle förstås. Snarare lyfte Mourinho fram att om och när man väl kommit fram till kvartsfinalerna i Europa League, så var det mer naturligt att satsa på den turneringen än dessförinnan.

Den dagen den sorgen skulle man kunna säga. Först måste Man Utd faktiskt ta sig till kvartsfinal. Det vore ändå en mer problematisk balansgång för Man Utd den här säsongen än vad som var fallet för Liverpool förra säsongen. Liverpool var från och med det här stadiet redan bortspelade från Champions League-platserna i ligan och kunde fokusera ensidigt på Europa League.

Den möjligheten har inte Man Utd. Det är inget lätt återstående spelschema som Man Utd har framför sig i Premier League, förmodligen det tuffaste av alla storklubbar, men ändå finns det fullt rimliga chanser att kränga sig förbi i alla fall Arsenal och Liverpool i tabellen, och på så vis ta den där trots allt så viktiga om än inte särskilt prestigefulla fjärdeplatsen.

Chelsea, Tottenham och Man City börjar alla tre kännas mer eller mindre färdiga däruppe på Champions League-platserna. Det blir mycket svårt för övriga klubbar att riva ned någon av dessa tre. Vad som alltså återstår är en huggtrea mellan Arsenal, Liverpool och Man Utd för den fjärde och sista Champions League-platsen.

Med sämst utgångsläge i tabellen, med tuffast återstående spelschema, och dessutom med europeiskt cupspel kvar på programmet, något som både Arsenal och Liverpool är befriade från, så ser det naturligtvis knöligt ut för Man Utd i ligaspelet. Samtidigt finns inget utrymme att ta för lätt på Europa League heller. Balansgången är besvärlig för Man Utd.

Mars får reda ut begreppen för Man Utd. Vi kommer dels få veta om Man Utd faktiskt tar sig till kvartsfinalen i Europa League. Vi kommer också få veta om det blir fortsatt spel i FA-cupen för Man Utd. Vi kommer dessutom efter bortamatchen mot Middlesbrough, utan Zlatan Ibrahimovic, ha en ännu bättre uppfattning om Man Utds utgångspunkt i ligaspelet.

Med den inputen från mars månad kan José Mourinho därefter använda landslagsuppehållet till att planera och prioritera återstoden av säsongen för Man Utd. En prioritering som antingen kommer bli härligt komplicerad eller träligt ensidig. Vad vi däremot vet redan nu är att Man Utd har satt sig i en sådan situation i ligan att de inte har råd att kasta bort Europa League.

Undrar om det finns en försäkring som kan ordna det?!

Publicerad 2017-03-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå