Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tre poäng som är ‘nice to have’ för Swansea men ‘need to have’ för Hull

Den dramatiska segern i slutminuten mot Burnley i förra omgången, tillsammans med en imponerande svit om fem segrar på sina åtta senaste ligamatcher har propellerat Swansea uppåt i Premier League-tabellen till en sextonde plats, och med fem poängs marginal ned till nedflyttningsstrecket håller de flesta plötsligt Swansea som favoriter att hålla sig kvar i Premier League.

ANNONS

Paul Clement har onekligen fått en drömstart i Swansea. Han har på kort tid fått bra ordning på Swansea genom att ha kyla och ryggrad att bemästra varje tränares kött och potatis, nämligen att bestämma sig för en taktisk uppställning och en huvudsaklig startelva. Att ingjuta förtroende i laget genom att visa förtroende både för spelarna och för sin egen spelidé.

Men Swansea har ändå inte kämpat sig helt fria från farhågan om nedflyttning och Hull Citys förhoppning är att de med säsongens tredje vinst mot Swansea, hemma på KCOM Stadium, både ska kunna sätta stopp för sin ganska tråkiga svit med en poäng på sina tre senaste matcher och dra sig själva med ett jättekliv tillbaka på jämn fot med övriga konkurrenter ovanför strecket, och bland dem naturligtvis Swansea.

Marco Silva har även han fått en bra start på sin tid i Hull City, om än kanske inte lika remarkabelt bra som Paul Clement. Vad Silva emellertid har lyckats med är att ge Hull City en starkare organisation och identitet i sitt eget försvarsspel kombinerat med ett stundtals effektivt presspel. På frågan om Hull Citys chanser att hålla sig kvar i Premier League blev större med Marco Silva så känns det naturliga svaret som ja.

ANNONS

Något som både Paul Clement och Marco Silva har lyckats med, kanske en förutsättning för att de skulle kunna få någon framgång i sina jobb, är deras januarivärvningar. Paul Clement har lyckats oväntat bra med både Tom Carroll och Martin Olsson, och Luciano Narsingh verkar lovande. Marco Silva å sin sida har lyckats bra med lånen av Andrea Ranocchia, Alfred N’Diaye, Oumar Niasse och Lazar Markovic samt köpet av Kamil Grosicki.

Pundet har med andra ord förvaltats väl både av Clement och Silva. Men de har också gjort bästa möjliga med de spelare de redan hade tillgång till. Något som inte minst märks i backlinjen. Båda har hittat varsin yngre mittback som har växt med respektive uppgifter och in i rollen. Paul Clement har lyft fram Alfie Mawson i Swansea och under Marco Silva har Harry Maguire tagit ett tydligt kliv framåt i sin utveckling.

ANNONS

Där det emellertid skiljer sig något åt mellan Hull och Swansea, och mellan Marco Silva och Paul Clement, är i anfallsspelet där de båda i någon mening spelar utifrån olika villkor. Hull City förlorade å sin sida sin viktigaste offensiva spelare i januari när Robert Snodgrass gick till West Ham. Swansea har å sin sida en spetskvalitet i både Gylfi Sigurdsson och Fernando Llorente som Hull City inte riktigt kommer i närheten av.

Det har varit avgörande för Paul Clements snabba framgångar med Swansea att han har satt en taktik som utgår från och lyfter fram dessa båda spelares respektive färdigheter. Det har onekligen gett effekt. Fernando Llorente gjorde sammanlagt sex mål på 19 ligamatcher innan Paul Clement, varav fyra mål i två matcher. Sedan Paul Clement har tagit över som manager har Llorente gjort fem mål på åtta matcher. Ett dubbelt så bra målsnitt.

ANNONS

Det har hjälpt Paul Clement till ett imponerande poängsnitt om 1,88 poäng per match jämfört med Marco Silvas stabila men inte riktigt lika imponerande 1,14 poäng per match. Bådas poängsnitt är en tydlig förbättring som håller en takt som över en säsong borde hålla de båda klubbarna kvar i Premier League, men Swanseas och Paul Clement visar upp ett poängsnitt som över en hel säsong kan ta dem upp till tabellens övre halva.

Swansea har i själva verket ett lika bra poängsnitt under Paul Clement som Man Utd har över hela säsongen.

Det har lett till något av ombytta roller för Paul Clement och Marco Silva. När de båda gjorde sina allra första matcher för Swansea respektive Hull City så var det just mot varandra, i början av januari i FA-cupens tredje omgång. En match som Hull vann med 2-0. Det var 64 dagar sedan och Swansea låg då sist i Premier League, två poäng bakom Hull City. När de båda nu möts igen ligger alltså Swansea sex poäng före Hull i samma tabell.

ANNONS

Det ger dagens match sina speciella förutsättningar. För Hull City är det en match de verkligen behöver vinna. För Swansea är det precis som Paul Clement också säger en match där de verkligen kan låta sig nöja med oavgjort, även om en vinst skulle ge dem ett närmast ointagligt försprång i nedflyttningsstriden. Att tappa åtta poäng på de sista tio omgångarna, i botten av tabellen, är inte precis något som händer varje år.

Vinner däremot Hull City en tredje gång den här säsongen mot Swansea, då är det återigen full kubbning nere i nedflyttningsträsket. Vilket vore ytterst positivt för Hull City men desto jobbigare för Swansea. Det spelas om tre poäng i matchen. Dessa tre poäng vore mycket nice to have för Swansea. Men det är tre poäng som utan tvekan är need to have för Hull City.

:::

Återigen den här märkliga helgen bestående av till hälften ligamatcher och FA-cupmatcher. De båda FA-cupmatcherna under dagen spelas före respektive efter ligamatcherna.

ANNONS

Middlesbrough mot Man City är dagens tidiga match. Ett något lurigt möte på förhand kan tyckas. Mindre lurigt känns Arsenals hemmamatch mot Lincoln City, en match som helt enkelt bara ska kunna sluta på ett sätt.

Inga omspel alltså från och med den här omgången. Förlängning och straffar om det blir oavgjort.

Publicerad 2017-03-11 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto