POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

AFC Wimbledon har ägnat 15 år åt att bevisa hur fel FA och MK Dons hade

När AFC Wimbledon i slutet av maj firade sin dramatiska seger i League Twos playoff, efter en dramatisk semifinal mot Accrington Stanley och därefter en final mot favorittippade Plymouth Argyle, så var det inte bara uppflyttningen till League One som Wimbledons supportrar firade och kontemplerade, utan mer specifikt två enskilda matcher, varav en i synnerhet.

AFC Wimbledon har naturligtvis mött MK Dons förut. Närmare bestämt fyra gånger. Tidigare säsonger har det handlat om cupspel, den här säsongen alltså om ligaspel. Men dessa fyra matcher mot MK Dons, eller Milton Keynes som Kamrat Linhem envist hänvisar till dem, har samtliga haft det gemensamt att de har spelats på bortaplan, på Stadium: MK.

Kvällens match är den första matchen dessa båda klubbar emellan då MK Dons, klubben som genom sina ägare stals från Wimbledons FC supportrar och samhälle, återvänder till brottsplatsen. Det vill säga den första matchen då AFC Wimbledon tvingas öppna Kingsmeadows dörrar och på hemmaplan och inför sin hemmapublik möta sin allra värsta fiende.

AFC Wimbledon är redan en framgångssaga i sin egen rätt. Den enda av de olika populära ”folkklubbarna” under de senaste åren som både har uppnått framgång och sina långsiktiga målsättningar, och som dessutom alltjämt kan betraktas som något av en saga. Övriga sådana klubbar, såsom Ebbsfleet United och FC United of Manchester, har alla brottats med problem.

Vad skulle då AFC Wimbledon betrakta som en seger den här kvällen?

Att vinna mot MK Dons naturligtvis. AFC Wimbledon förlorade säsongens första möte borta mot MK Dons, i början av december, och det var en förlust som var blott den andra sedan augusti och en förlust som satte punkt för en i övrigt stark höstsäsong, och inledde en svit under vilken AFC Wimbledon bara vann två av de tolv kommande matcherna.

Att sluta ovanför MK Dons i League One-tabellen. Det går så klart inte att komma ifrån att det vore ett mått på framgång för AFC Wimbledon, nu när de vet att de kommer att hålla sig kvar. Kvällens match är dock viktig och möjligt avgörande för att komma före MK Dons. Med tio matcher kvar på säsongen ligger AFC Wimbledon på trettonde plats, tre poäng före MK Dons.

Om MK Dons vinner ikväll så passerar de AFC Wimbledon i tabellen. En symbolisk konsekvens som helt säkert skulle få en förlust att smärta desto värre för AFC Wimbledons spelare och supportrar.

Att komma ifrån den här matchen utan att drabbas av några sanktioner för bristande säkerhet eller supporterincidenter. Säkerhetspådraget inför matchen har varit omfattande och naturligtvis en stor belastning för en liten klubb som AFC Wimbledon. Kingsmeadow är knappast anpassat för uppgiften. Endast 650 biljetter har delats ut till bortasupportrarna, bara hälften har utnyttjats.

Det kan låta trist med säkerhetsrutiner, men det visar i alla fall på en sak, nämligen hur mycket den här matchen betyder för AFC Wimbledon och deras supportrar. Det kommer vara många känslor och heta känslor som kolliderar på Kingsmeadow ikväll. Och som vanligt när känslorna är så heta så kan vi inte vara säkra på att alla människor kommer kunna hantera dem.

Fotboll handlar mycket om känslor. Det är inte något att undvika utan snarare något man måste acceptera och hantera. Att förvänta sig att kvällens match bara skulle vara en i mängden för AFC Wimbledon, efter att ha slitit i över ett årtionde för att bygga upp sin klubb igen, med MK Dons-fansens ramsor ringandes i öronen under dessa år, vore allt annat än realistiskt.

När FA, med uppgift att värna om fotbollens roll i samhället, bad en panel bestående av tre personer att besluta i frågan om ägarnas rättighet att flytta Wimbledon FC till Milton Keynes så landade de inte bara på ägarnas sida, utan två av de tre ledamöterna passade också på att påpeka att det minsann inte låg i fotbollens vidare intressen att starta upp någon ny klubb i Wimbledons ställe.

Det var femton år sedan. Mer eller mindre alla som har någon form av hjärta i fotbollen hade redan där och då kunnat säga till dessa hjärtlösa FA-byråkrater att de hade helt fel. Steg för steg, division genom division, genom återkomsten till Football League, genom segern i playoff-finalen på Wembley i maj, har AFC Wimbledon ägnat femton år åt att också bevisa dem fel.

Ikväll har AFC Wimbledon chansen att visa både FA och MK Dons precis hur fel de hade.

Publicerad 2017-03-14 kl 18:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå