Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad vill Newcastle ikväll och vad vill Neil Warnock med Cardiff?

Tusentals överlyckliga Newcastlesupportrar gör den långa resan ned till Cardiff ikväll för att följa Newcastle, sedan dessa säkrat uppflyttningen till Premier League i måndags kväll hemma på St James Park. De vet att Newcastle troligtvis måste vinna mot Cardiff för att ha en realistisk chans att kunna vinna serien före Brighton. Men vilket Newcastle kommer de få se?

Rafa Benitez flaggade på presskonferensen inför matchen att sex spelare kände av skador och skulle inte kunna delta. Det handlar om Jamaal Lascelles, Matt Ritchie, Vurnon Anita, Dwight Gayle, Grant Hanley och Jesus Gamez. Flera viktiga spelare bland dem. Och kanske är en rimlig fråga hur många av dem som hade spelat ikväll om uppflyttningen ännu inte var säkrad.

Rafa Benitez bedyrade flera gånger på presskonferensen att kvällens match var viktig, och det var svårt att inte lite få känslan av att the Rafa doth protest a little too much. De skulle försöka vinna matchen, menade Benitez. Vilket de säkert på sätt och vis kommer göra, men Benitez har låtit på precis det här sättet förut när hans lag inte har visat sig vara överdrivet motiverade.

Då pratade Benitez med desto mer hetta om vad Newcastle har uppnått den här säsongen, och det är rätt uppenbart att uppflyttningen i sig väger betydligt tyngre för Benitez och för Newcastle än seriesegern. Inte så märkligt så klart då det är just Newcastle, där det endast är uppflyttning som räknas. Lite visar det även det tveksamma värdet i seriesegrar i lägre divisioner.

Det vore kanske fel att säga att Rafa Benitez inte har haft fokus på kvällens match mot Cardiff, men han har i alla fall fokuserat mycket energi på att kratta inför sommaren och den kommande Premier League-säsongen. Det gick inte mycket tid till spillo där, då han alltså redan hunnit konstatera att huruvida han blir kvar i Newcastle beror på ägaren Mike Ashleys ambition med klubben.

Naturligtvis är det en del i ett politiskt maktspel. Rafa Benitez vill säkerställa att Newcastle och Mike Ashley tillhandahåller tillräckligt med pengar för att på allvar kunna förstärka laget inför Premier League. En viktig markering att göra kan tyckas. Benitez förhandlar med sin viktigaste tillgång, sig själv. Det kommer onekligen avslöja vad Ashley egentligen vill med Newcastle.

Det visar emellertid hur Newcastles, Rafa Benitez och därmed förmodligen även spelarnas fokus ligger längre framåt i tiden än specifikt dessa två sista omgångar på säsongen. Det är med andra ord kanske inte aktuellt att förvänta sig några sång- och dansnummer av Newcastle i deras två sista omgångar, ikväll mot Cardiff och så nästa helg mot Barnsley.

Egentligen hade jag tänkt ägna den här matchbloggen åt Cardiff. Men det är svårt att hitta något vettigt att säga om dem. En fullständigt anonym klubb för närvarande som för en anonym tillvaro i mitten av tabellen. Vincent Tan är fortfarande klubbens ägare och därför ska man kanske inte låta sig förvånas att Neil Warnock är manager. Han har jobbat åt flertalet galna ägare.

Neil Warnock är förvisso en på flera sätt underskattad manager på den här nivån. Kanske skulle han kunna beskrivas som The Championships Sam Allardyce. Cardiff hade en katastrofal säsongsinledning innan Paul Trollope fick sparken i början av oktober och ersattes av Warnock. Något som snabbt betydde säker mark för Cardiff.

Det är ändå inte alldeles lätt att se vad Cardiff egentligen vill som klubb. Och kanske är det invändningen som är möjlig mot en manager som Neil Warnock, att det är en utmärkt manager för en klubb som bara har som ambition att överleva, inte mer. Och att Cardiffs och Vincent Tans anställning av Warnock visar på att klubben för närvarande saknar mål och riktning.

Förhoppningsvis är jag för elak mot Neil Warnock. Hos honom kan det så klart mycket väl finnas både mål och riktning. Han har påbörjat ett förnyelsearbete med spelartruppen, där flera spelares kontrakt ska förhandlas i sommar. Bland annat är det inte omöjligt att trotjänaren Peter Whittingham gör sin sista hemmamatch för Cardiff ikväll.

Kanske vore det nyttigt för Cardiff och för Neil Warnock att få den draghjälp det skulle innebära om Swansea ramlade ned i The Championship, med den rivalitet som då skulle uppstå. Det skulle ge dem en motpol i toppen av tabellen istället för den motpol runt botten av tabellen som Bristol City för närvarande utgör.

But I digress… Cardiff – Newcastle ikväll alltså. Säsongens sista fredagsmatch i The Championship.

Publicerad 2017-04-28 kl 18:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto