Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Man Utd måste göra tre bra matcher för att kunna vinna Europa League

Tre motståndare återstår för Man Utd i Europa League. Celta Vigo, Ajax och Lyon. Två av dessa motståndare måste på ett eller annat sätt besegras om Man Utd ska lyckas i sitt uppsåt att vinna Europa League, och på så vis ta sig till Champions League. Det finns samtidigt absolut ingenting i Man Utds spel den senaste månaden som garanterar seger mot någon av dessa motståndare.

Celta Vigo är en garanterad motståndare. Och visst skulle man kunna säga att Man Utd har varit här förut. De har mött en extremt högt och hårt pressande, hårt arbetande och teknisk skicklig, spansk motståndare i Europa League en gång tidigare. Den säsongen var 2011-12 och Man Utd förlorade. Celta Vigo är ett lag sprunget ur samma taktiska skola som Athletic Bilbao.

Kan José Mourinhos Man Utd hantera den taktiska utmaningen bättre än vad Alex Fergusons Man Utd lyckades med? Motivationen borde rimligtvis vara betydligt högre den här gången än vad den var då. Då hade Man Utd större saker att bekymra sig om. Den här gången ser det inte ut att finnas några större saker kvar för Man Utd än Europa League.

Men det blir en tuff uppgift. Celta Vigo är ett utpräglat cuplag och de är ett lag som passar som allra bäst mot de större klubbarna. Förra säsongen slog de ut Atlético Madrid ur spanska cupen. Desto mer imponerande slog de tidigare den här säsongen ut Real Madrid ur spanska cupen. De har vid upprepade tillfällen gjort livet surt för Barcelona, framför allt på hemmaplan.

Celta Vigo har också haft lyxen att under en längre tid kunna strunta helt och hållet i ligaspelet, och bara fokusera på Europa League. Allt arbete, all planering, all vila, all rehab, och alla förberedelser, har kunnat vara ensidigt inriktade på just dessa båda matcher mot Man Utd. Förutsättningar som Man Utd självfallet inte ens kunnat drömma om.

Men Man Utd är knappast heller Celta Vigos drömmotståndare. Ett Man Utd som vet hur de ska försvara sig lågt reducerar utrymmet för Celta Vigos snabba anfallare. Samtidigt kan Man Utds eget omställningsspel ställa till rejäla problem för Celta Vigos försvar. Man Utd har spelarmaterialet att lyfta bollen över motståndets höga press.

Där har även kommit positiva besked på skadefronten för Man Utd. Eric Bailly, Chris Smalling och Phil Jones har samtliga varit i träning inför matchen, vilket onekligen stabiliserar mittbackssituationen. Paul Pogbas frånvaro har varit högst kännbar i Man Utd de två senaste matcherna, och hans kreativa närvaro på mittfältet kommer vara väldigt viktigt den här matchen.

Men för Man Utd är det inte enbart en fråga om att få spelare tillbaka från skador. Det är också en fråga om att viktiga spelare nu börjar prestera på deras riktiga nivå. Henrik Mkhitaryan har varit en skugga av sig själv under de senaste veckorna, samtidigt som han har haft en bra säsong i Europa League. Hans mål, i synnerhet på bortaplan, har tagit Man Utd till semifinalen.

Skadan på Zlatan Ibrahimovic har ändrat något av karaktären på Man Utds säsongsavslutning. Det går knappast att prata bort hans betydelse i termer av mål tidigare under säsongen, men hans frånvaro har samtidigt öppnat upp för ett snabbare spel som kan passa Man Utd bättre, Marcus Rashford har klivit fram och både Anthony Martial och Wayne Rooney ser plötsligt piggare ut.

Europeiskt cupspel är naturligtvis som det är. Det handlar i första hand om att få med sig ett bra resultat från den här matchen tillbaka till returen på Old Trafford. Vill Man Utd lyckas med det så måste de först av allt hålla koll på känsloläget, hålla sig kalla, organiserade, ta tillvara chanserna som erbjuds och inte låta känslorna rusa iväg eller koka över.

Det vore så klart frestande att prata om den väldiga skillnaden i erfarenhet i en sådan här europeisk semifinal. Och det stämmer så klart att Celta Vigo aldrig har spelat en europeisk cupsemifinal tidigare. Men inte heller detta Man Utd-lag har någon vidare kollektiv erfarenhet av sådana här matcher. Enskilda spelare har det, men laget som sådant är alltjämt färskt.

Det vore så klart frestande att prata om den väldiga skillnaden i storlek mellan Celta Vigo och Man Utd. Och det stämmer så klart i alla mått som finns att mäta det hela på. Men Celta Vigo är ett lag nära toppen av sin utvecklingskurva, samtidigt som Man Utd fortfarande befinner sig långt ned i början på sin, och är ett lag med välkända problem. Storleken är inte allt.

Det vore så klart frestande att prata om att Man Utd är favoriter mot Celta Vigo. Och det stämmer så klart i någon mening. Men den bistra sanningen är också att den formeln utgår från antagandet att Man Utd faktiskt gör en bra match, det vill säga spelar nära toppen av sin egen förmåga. Och hur ofta har vi egentligen sett Man Utd göra det den senaste månaden eller två?

Alldeles för sällan. De olika orsakerna till detta kan delas upp som mer eller mindre ofrånkomliga, mer eller mindre beroende på egen förskyllan, men oavsett vad så är detta nu något som måste åtgärdas. Ska Man Utd lyckas vinna Europa League, och till att börja med lyckas vinna mot Celta Vigo, så måste de ha tre bra matcher i kroppen.

Har Man Utd gjort tre bra matcher på hela säsongen? Dags för de stora spelarna att kliva fram. Varje säsong definieras av viktiga matcher och stora ögonblick. Man Utds säsong kommer definieras i Europa League.

Publicerad 2017-05-04 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons