Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Scunthorpe är det smarta valet att vinna League Ones playoff

Bortamålsregeln existerar inte i Football Leagues playoff, så Scunthorpes 0-0 i den första playoff-matchen mot Millwall var onekligen ett bra resultat för Graham Alexanders manskap. Det var en defensiv och disciplinerad insats av Scunthorpe, framför allt ägnad att ge sig själva ett bra utgångsläge inför returmötet på Glanford Park.

Det var kanske inte helt oväntat sett till att det är defensiven som har lagt grunden till Scunthorpes framgångsrika säsong. Mittbacken Murray Wallace vann tre utmärkelse på Scunthorpes egen årets spelare-middag vilket säger en hel del om hur spelare, ledare och fans ser på hans betydelse. Trots detta har Scunthorpe ändå inte utmärkt sig som ett av seriens bättre defensiva lag.

Mer effektiva har i så fall Scunthorpe varit i sitt anfallsspel. Bara Sheffield United har gjort fler mål än Scunthorpe den här säsongen, och bara Rochdale har gjort fler mål än Scunthorpe på hemmaplan. Paddy Madden, Kevin van Veen och Ivan Toney har alla haft en bra målskörd, men det är Josh Morris med 20 mål på sitt konto som verkligen har haft en succésäsong.

Scunthorpe har under säsongen haft mycket stor nytta av en storspelande målvakt i Luke Daniels. Hans ersättare Joe Anyon levde onekligen upp till de högt ställda kraven i första playoff-matchen, med två-tre riktigt svettiga räddningar. Men han var också behjälpt av en strålande försvarsinsats av mittbackarna David Mirfin och Murray Wallace.

Tillfälligheterna spelar in även de. Scunthorpe kunde helt säkert ta med sig en och annan lärdom från exakt samma möte mot Millwall på The Den i början av april, endast en månad innan playoff med andra ord, som slutade i en övertygande 3-1-seger för Millwall. Därför är det helt säkert Scunthorpe som känner att de fick med sig ett positivt resultat från den första matchen.

Men om Scunthorpe har gett sig själva ett bra läge inför returen så återstår nu den tuffa uppgiften att slå in matchbollen på hemmaplan. För att lyckas med det måste Scunthorpe våga prioritera mer i offensiven, och på så vis även öppna sig mer defensivt. Millwalls manager Neil Harris var även kvick med att påpeka att pressen nu låg på Scunthorpe.

Graham Alexander är den taktiskt kanske mest traditionella av de fyra managers som nu befinner sig i League Ones playoff. Scunthorpe spelar vanligtvis med en ganska rak 4-4-2-uppställning, som i tuffare matcher kan bli en mer defensivt inriktad 4-2-3-1-taktik. Men det har varit en taktik som visat sig mycket framgångsrik under säsongen.

En av säsongens stora frågor har varit Josh Morris. Från sin naturliga position som vänsteryttermittfältare har Morris producerat mål och målchanser i väldigt hög utsträckning för Scunthorpe. Graham Alexander har emellertid också flera gånger fått för sig att spela Morris centralt, på grund av dennes kreativa förmåga, men vilket även har gjort Scunthorpe alltför centrerade på planen.

Scunthorpes relativa anonymitet innebär att inte många tror på dem inför playoff. Men trots allt så slutade de på tredje plats i League One, och de vann sina fem sista matcher av säsongen. De har med andra ord visat upp både klass och form och bör knappast underskattas. Om ett playoff till stor del handlar om att inte förlora så har Scunthorpe redan visat att det är en konst de behärskar.

Playoff-status: The smart choice!

Publicerad 2017-05-05 kl 18:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons