Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kravet är att Sheffield Wednesday ska gå upp till Premier League

Reading har bokat sin plats på Wembley. Vilket de gjorde med två synnerligen disciplinerade och välorganiserade matcher mot ett offensivt men inte alla gånger särskilt effektivt Fulham. Det var kanske inte den mest uttrycksfulla fotbollen som Reading och Jaap Stam bjöd på, men det var en hyllning till vikten av att inte förlora i ett playoff.

Den vikten hade Carlos Carvalhal tydligt insett inför Sheffield Wednesdays match mot Huddersfield på John Smiths Stadium. Det var en match planerad för ett enda syfte, att inte förloras. Det var en på så sätt perfekt genomförd match av Sheffield Wednesday. Huddersfield kom knappt till några chanser och då gjorde det mindre att Sheffield Wednesday själva inte heller gjorde det.

ANNONS

Det vore alltså naturligt om Sheffield Wednesday kände sig mest nöjda med resultatet inför returen. Carlos Carvalhal var förvisso försiktig i sina uttalanden på det temat. Han upprepade inte Billy Davies klassiska misstag med Preston efter att de 2006 klarat 1-1 borta mot Leeds i den första semifinalen då han valde att kläcka ur sig ”job done!”

Jobbet är knappast gjort. Men som Reading precis har demonstrerat så är oavgjort ändå ett bra resultat att gå på inför en retur på hemmaplan. Bortamål är inte heller en faktor i dessa playoff som Sheffield Wednesday behöver bekymra sig om. För den sakens skull ska vi inte räkna med någon offensiv sluggerfest på Hillsborough ikväll.

För även om vi sannerligen inte ska underskatta Sheffield Wednesdays anfall med spelare som Fernando Forestieri, Steven Fletcher, Sam Winnall och Jordan Rhodes, så är det i huvudsak defensiven som har lagt grunden till Sheffield Wednesdays framgångar under de två senaste säsongerna. Defensivt är Sheffield Wednesday ett topplag i The Championship. Offensivt ett mittenlag.

ANNONS

Det är en kombination av taktisk prioritering och svaga avslut. Men framför allt går också att se en markant skillnad mellan bortaplan och hemmaplan för Sheffield Wednesday. Hemma på Hillsborough gör de proportionellt sett lika många mål som övriga topplag, samtidigt som de är avsevärt mer konservativa på bortaplan. Men i detta är de förhållandevis lika som Huddersfield.

Hillsborough betyder mycket för Sheffield Wednesday. Bara Brighton och Reading har vunnit fler hemmamatcher den här säsongen. Hemma på Hillsborough har Sheffield Wednesday den här säsongen vunnit 65% av sina matcher, mer konkret 15 matcher. Den tryggheten var själva förutsättningen för Carlos Carvalhals brända jorden-taktik på bortaplan.

Hemma på Hillsborough har Sheffield Wednesday i själva verket aldrig förlorat en playoff-match. Nu är förvisso det en historisk statistik vars betydelse går att ifrågasätta. De har bara spelat två playoff genom åren. 2005 vann de med 1-0 mot Brentford. Och så naturligtvis förra säsongen när Sheffield Wednesday överraskande vann med 2-0 i första semifinalen mot Brighton.

ANNONS

Hillsborough nämns kanske nu för tiden oftare i tråkigare samtal. För Sheffield Wednesday är Hillsborough däremot betydligt mycket mer än så. Det är deras hem. En klassisk engelsk fotbollsarena som på sina kvällar fortfarande är bland de mest elektriska engelsk fotboll har att erbjuda. 40,000 åskådare skapade förra säsongen en storm som blåste bort Brighton.

Den här gången är det Huddersfield som inväntar stormen. Det är playoff men det är inte bara playoff. Det är dessutom Yorkshirederby. Det är lokal patriotism, det är stadskamp, det är känslor, kultur och prestige. Det är två klassiska engelska fotbollsklubbar med varsin stolt historia som slåss för en ljusnande framtid.

Premier League må ses som mer av ett imperativ för Sheffield Wednesday än för Huddersfield. Det är inte deras första försök att klättra sig upp till toppen av glasberget. Den thailändske affärsmannen Dejphon Chansiri köpte Sheffield Wednesday 2015 och satte omedelbart målsättningen att Sheffield Wednesday inom två år skulle ta sig till Premier League.

ANNONS

Två år är nu. Kraven på Sheffield Wednesday minskar inte av att Chansiri säkert har en annan thailändskt ägd klubb som benchmark. Vichai Srivaddhanaprabha har tagit Leicester till oanade höjder från en position inte alls olik Sheffield Wednesdays. Chansiri vill helt säkert inte se Sheffield Wednesday lyckas sämre, i synnerhet inte misslyckas med att ta sig till Premier League.

För det ändamålet har Dejphon Chansiri investerat stora belopp i Sheffield Wednesday, både på spelare och investeringar i klubben som sådan. Med investeringar kommer krav på avkastning. Carlos Carvalhal var en playoff-final från att ta Sheffield Wednesday till Premier League förra säsongen. Han vet att han med all sannolikhet inte har råd att bara komma nära en gång till.

Det här är säsongen då Sheffield Wednesday ska ta sig tillbaka till Premier League. Då måste de först vinna ikväll på Hillsborough. Framför allt får de inte förlora. Att hitta den balansen, och att göra Hillsborough till en styrka och en tillgång, blir Sheffield Wednesdays och Carlos Carvalhals viktigaste nyckel till framgång ikväll.

ANNONS

Oavsett utfall så har vi ett engelskt fotbollsdrama framför oss.

Publicerad 2017-05-17 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto