Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hull City 2016-17: (+++)

Definitionen av Hull Citys säsong hittar vi kanske tydligast på London Stadium strax innan jul mot West Ham, en match Hull City skulle förlora med 0-1 efter en straff bakåt med en kvart kvar av matchen. Det var samtidigt en match Hull City dominerade och där West Hams stolpar var matchens lirare. Stolpe ut skulle komma att känneteckna Hull Citys säsong som helhet.

Det var en säsong som inleddes för Hull City med en spelartrupp så tunn och otillräcklig att det till och med hade blivit ett stående skämt bland spelarna själva under sommaren. Så prekär var säsongen att Steve Bruce valde att avgå som manager under sommaren. Ingen gav Hull City den minsta chans att hålla sig kvar i Premier League, frågan var mest hur chanslösa de skulle vara.

Därefter inleddes säsongen med att Hull City besegrade regerande mästarna Leicester på hemmaplan vilket sedan följdes upp med ännu en vinst mot Swansea. Under ett dygn där i augusti ledde Hull City faktiskt ligan vilket innebär att de har befunnit sig i toppen av Premier League fler dagar än både Arsenal och Tottenham tillsammans.

Men naturligtvis skulle inte detta kunna hålla i sig. Hull City gick därefter åtta matcher i rad utan vinst och från och med andra halvan av oktober befann sig Hull City runt eller under nedflyttningsplatserna och skulle inte lämna det område i tabellen under resten av säsongen. Hull City spelade ofta bra utan att lyckas få med sig poängen – ofta ett kännetecken för nedflyttningshotade lag.

Den främsta anledningen till Hull Citys oförmåga att vinna matcher och plocka poäng var lagets svaga defensiv under hösten. Defensivt har Hull City varit ligans sämst presterande fotbollslag som både släpper till många chanser och släpper in många mål på dessa chanser. Hull City förväntades släppa in flest mål av alla lag i Premier League. De släppte också in klart flest, 2,1 mål per match.

Dessa brister tillsammans med Hull Citys placering i tabellen fick klubben att i början av januari sparka Mike Phelan och ersätta honom med den vid stunden relativt okände Marco Silva. Det var en hård sparkning sett till Hull Citys ändå förhållandevis bra spel och prestationer utifrån sina förutsättningar, men också ett beslut som skulle visa sig vara mycket effektivt.

Hull City skulle komma att vinna dubbelt så många matcher under Marco Silva som de gjorde under Mike Phelan. Hull City fick en helt annan organisation i sitt spel och en mer konstruktivt systematisk anfallsidé. Värvningarna som gjordes under januarifönstret visade sig samtliga ha önskad effekt. Från att ha befunnit sig i botten av tabellen var Hull City återigen ovanför nedflyttningsstrecket.

Det skulle som vi vet inte hålla hela vägen ut. Hull City hade kommandot i nedflyttningsstriden över Swansea men förlorade greppet genom sin oväntade förlust på hemmaplan mot redan nedflyttningsklara Sunderland. Det visade sig vara en ödesdiger förlust som skulle följas upp av två tunga förluster mot Crystal Palace och Tottenham som avslutning på säsongen.

Hull City skulle därefter sätta punkt för säsongen i samma tonläge med vilket de inledde den. Bara några dagar efter säsongsavslutningen publicerar Hull City en lista över de spelare som släpps av klubben, med Alex Bruce på toppen av listan, utan att först ha informerat spelarna om beslutet. En påminnelse om att det var laget Hull City som vann vår sympati under säsongen, inte klubben.

Managerbetyg: Hooked on a Phelan (++)

Det var på något sätt tydligt redan från början att Hull City inte kände något överdrivet förtroende för Mike Phelan. De dröjde ohemult länge med att erbjuda honom managerposten permanent, trots deras berömvärda inledning på säsongen, utan långt in på hösten var Phelan fortfarande ställföreträdande manager.

När Hull City sparkade Phelan i början av januari så kändes det väldigt hårt sett både till hur bra laget faktiskt presterat under hösten samt att Hull City precis skulle spela semifinaler i Ligacupen. Lagets oförmåga att omsätta prestationer i poäng var dock oroväckande och det var tydligt att Phelan inte riktigt lyckades sätta lagets defensiva organisation.

Managerbetyg: Silva lining (++++)

Kanske var det känslan av oanständighet runt sparkningen av Mike Phelan som gav bränsle åt de negativa reaktionerna mot Marco Silva, när det stod klart att han var Phelans ersättare. Annars var det den ofta typiskt brittiska reaktionen hos tyckarna och bisittarna om vad Marco Silva egentligen hade uträttat i livet och om dennes brist på erfarenhet i Premier League.

Marco Silva skulle komma att sätta alla sådana synpunkter på skam under våren och det är ingen tillfällighet att nu när en handfull engelska klubbar söker efter en ny manager efter säsongen så är det Marco Silvas namn som precis lika reflexmässigt som kritiken mot honom tidigare nämns som deras huvudsakliga intresse. Marco Silvas insats räckte inte hela vägen, men imponerade ändå.

Årets spelare: Harry Maguire

En av Hull Citys genombrottsspelare under säsongen. Blommade ut som mittback i ett Hull City där det onekligen skulle komma att ställas väldigt stora krav på just mittbackarna. Borde efter sina insatser under säsongen vara aktuell för betydligt större klubbar i Premier League. Positionssäker och trygg med bollen i spelet. Om Maguires nästa säsong håller motsvarande kvalitet borde han vara aktuell för en plats i Englands VM-trupp.

Utvärdering: Väl godkänd (+++)

Premier League. För att inför säsongen ha förväntats vara klara för nedflyttning redan någon gång runt jul, kanske något överdrivet, så är det ändå rätt imponerande att ända fram till bara tre omgångar kvar av säsongen sitta i förarsätet för att hålla sig kvar. Att bara utvärdera utfallet kan leda till att säsongen betraktas som ett misslyckande, men resan utifrån förutsättningarna var imponerande. (+++)

Ligacupen. En av de mer imponerande aspekterna av Hull Citys höst under Mike Phelan var att laget samtidigt gav sig iväg på en riktig cup run som skulle leda ända fram till semifinaler i Ligacupen mot Man Utd. Längs vägen besegrade de Exeter, Stoke, Bristol City och Newcastle. Även i semifinalerna imponerade Hull City. (++++)

FA-cupen. Riktigt lika bra gick det måhända inte i FA-cupen. I och för sig besegrade de Swansea på hemmaplan i tredje omgången i Marco Silvas första match som manager. Men i fjärde omgången blev det tufft respass borta mot Fulham med 1-4. (++)

Utsikten inför 2017-18

Vilken manager vill jobba för Hull City? Den frågan var egentligen rätt tydlig redan inför och under den här säsongen, men då var Hull City ändå ett Premier League-lag. Nu spelar de i The Championship med en ägarfamilj som inte verkar benägna att skapa de bästa förutsättningarna för en manager att göra ett bra jobb. En fråga som nu ändå på något sätt måste besvaras.

Av de tre klubbar som den här säsongen flyttades ned från Premier League är det bara en klubb som kan sägas ha bra förutsättningar att flyttas upp direkt igen. Hull City är inte den klubben. Klubben kommer få problem att behålla många av lagets bästa spelare och en redan tunn trupp kommer att kännas som smör skrapat över alltför mycket bröd.

Det kommer således bli en tuff säsong för Hull City i ett The Championship som kommer vara tuffare än någonsin tidigare. För Hull City handlar det i första hand om att etablera sig i serien. Försöka stabilisera laget och klubben. Förra säsongens uppflyttning var på sitt sätt oväntad och kanske inte programenlig utifrån klubbens faktiska förutsättningar.

BETYG: Väl godkänd (+++)

Publicerad 2017-05-25 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons