Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues sillyförlorare och fem sämsta värvningar

Det vore överdrivet att säga att en klubbs framgångar beror enbart på vilka spelare de värvar under silly season. Men så ytterst ovanligt är det trots allt att en klubb har en genuint framgångsrik säsong efter att ha lyckats dåligt på transfermarknaden att det är omöjligt att inte erkänna transferpolitiken som en fotbollsklubbs kärnverksamheter.

Några klubbar har generellt sett lyckats sämre än andra i Premier League när det kommer till värvningar inför och under säsongen. Och det har också fått tydliga konsekvenser för dem. Sunderland är ett givet exempel och som till stor del som följd av detta inte längre spelar i Premier League. Middlesbrough och Watford värvade inte helt genomtänkt och haltade i tabellen.

ANNONS

Hull Citys sillysommar hör rimligtvis till några av Premier League-historiens sämsta och är det främsta skälet varför de åker ur Premier League. Deras fall mildrades något av ett betydligt bättre januarifönster. Stoke är en annan klubb som värvat anonymt inför säsongen och som har fått se sin tabellposition dala under säsongen.

Det är ändå svårt att inte se Leicester som de främsta sillyförlorarna. De värvade spelare för närmare £70m men gick ändå, tillsammans med att de sålde N’golo Kanté, från ligavinnare till nedflyttningshotade. Claudio Ranieri värvade sex nya spelare till Leicester inför säsongen men inte en enda av dem gjorde något positivt avtryck på säsongen, vilket skulle ge honom sparken.

Andra klubbar kan naturligtvis ha gjort sina mer enstaka misstag, vilket kanske är oundvikligt i alla fall över tid, men ändå som helhet gjort förhållandevis bra eller i alla fall inte dåliga transferfönster. Några av dessa enstaka misstag är naturligtvis mer uppseendeväckande än andra, av olika skäl. Här är mina fem utvalda fem sämsta värvningar under 2016-17:

ANNONS

(5) Jordon Ibe, Liverpool till Bournemouth

Bournemouth må ses som en tämligen liten och beskedlig klubb i Premier League-sammanhang men faktum är att de har lagt några rätt rejäla pengapåsar på några spelare under de senaste åren. Ibe var tänkt att kunna få något slags genombrott i Bournemouth men noll mål på 22 ligamatcher var nog inte vad Eddie Howe hade tänkts efter att ha spenderat £15m på spelaren. En rejäl besvikelse.

(4) Moussa Sissoko, Newcastle till Tottenham

Det visade sig snabbt att Real Madrid kanske inte var riktigt så intresserade av Sissoko som dennes agent möjligen lät påskina i media. Till sist var det Tottenham som norpade Sissoko mitt framför näsan på Everton för £30m på deadline day. Kanske var det en sista minuten-impuls med tanke på att bredda spelartruppen inför en lång säsong men hur som helst gick det snett. Kanske inte helt oväntat för dem som följt Sissoko i Newcastle.

ANNONS

(3) Claudio Bravo, Barcelona till Man City

Ett tämligen grundläggande kriterie för att en värvning ska bedömas som bra eller dålig är att den ska förbättra laget. Claudio Bravos misslyckande under sin säsong med Man City till en symbol för Pep Guardiolas acklimatiseringsproblem till Premier League. Det var en meriterad målvakt som värvades, men med ett utfall inte helt oväntat om än kanske inte i riktigt den utsträckningen. Framstår desto värre då det skedde på bekostnad av Joe Hart.

(2) Papy Djilobodji, Chelsea till Sunderland

Exakt vad som fick Sunderland och David Moyes att bestämma sig för att det var en bra idé att betala Chelsea £8m för Papy Djilobodji kommer vi nog aldrig säkert få veta, allra helst som transferpengar inte precis rann ur kranarna på Stadium of Light. Vad exakt hade Djilobodji egentligen åstadkommit utöver att vara strået som knäckte José Mourinhos rygg i Chelsea? Djilobodjis insatser i Sunderlands backlinje under säsongen har varit bedrövliga.

ANNONS

(1) Ahmed Musa, CSKA Moskva till Leicester

Där finns alltid farhågan när just anfallare värvas till Premier League från någon av de europeiska mellanmjölksligorna. Claudio Ranieri valde dock att satsa på just Musa som anfallare för £18m, men fick en spelare som saknade teknik såväl som fysik för att lyckas, och som i och med att Ranieri började dribbla med taktiken för att pussla in sin värvning i startelvan gjorde sig obekväm i spelartruppen. Musas säsong med Leicester kan bara beskrivas som urusel och snarare än att vara Ranieris musa så blev han Ranieris fall.

Publicerad 2017-05-30 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto