Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

West Ham 2016-17: (+)

Peter Hyllman

Definitionen av West Hams säsong kommer sent under säsongen, som en slags sammanfattning. Det är den 14 maj på London Stadium och West Ham blir utspelade av Liverpool som vinner me 4-0. En typ av utspelning som hände alltför ofta under säsongen just på hemmaplan för West Ham, vilket var synnerligen ovanligt på Upton Park. Ett lag utan mönster eller riktning.

Det var en säsong med stora förhoppningar. West Ham slutade förra säsongen som sjua efter att under långa stunder av säsongen till och med utmanat om en av Champions League-platserna. West Ham hade en av ligans häftigaste spelare i Dimitri Payet. Samtidigt lämnade West Ham Upton Park för att flytta in på sin nya arena. Där fanns en given framtidstro.

Men förhoppningarna skulle snart komma på skam. Det stod tidigt klart att flytten till London Stadium var behäftad med en mängd barnsjukdomar, med irritation på läktarna och därmed oro runt laget. Resultaten började sjunka, i synnerhet på hemmaplan, laget flirtade med nedflyttningsstrecket snarare än det europeiska cupstrecket och missnöjet började sprida sig.

Annons

Det var en säsong som fick en svag inledning redan när West Ham förlorade i playoff till Europa League på hemmaplan mot Astra Giurgiu. Det var också en säsong som aldrig fick den boost av nya värvningar som förmodligen var tanken. West Ham värvade mycket i kvantitet, men tämligen lite i form av kvalitet. Det skulle visa sig under säsongen.

West Hams problem under säsongen hittar vi i båda planens ändar. Laget producerade en hel del chanser men hade förhållandevis svårt att få bollen i mål, anfallet saknade helt enkelt den nödvändiga kvaliteten. Motsvarande defensivt så var West Ham bättre än genomsnittet på att undvika chanser mot det egna målet, men en hög andel av skotten går ändå i mål.

Frågan som hänger i luften efter säsongen är hur mycket sämre West Hams spel faktiskt blev den här säsongen, eller hur mycket av samma brister som förra säsongen maskerades av Dimitri Payets individuella briljans. Svaret på den frågan måste rimligtvis ha viss påverkan på hur West Ham värderar Slaven Bilics insats och framtid med klubben.

Annons

Managerbetyg: Slaven Bilic (+)

Det var en besvärlig säsong för Slaven Bilic. Flytten till en ny arena skapade oro runt klubben och Dimitri Payets manipulationer skapade oro runt laget. Men inte heller hjälpte han sig själv särskilt mycket genom att misslyckas med flera av sina värvningar samt ihärda med laguttagningar där spelare ofta spelades på för dem ovana positioner. Har mycket att bevisa om han tillåts fortsätta som manager för West Ham.

Bloggen om West Ham

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2017/01/13/west-ham-maste-reda-ut-sin-markliga-anfallarjinx/

Bloggade under säsongen om West Hams anfallarjinx, vilket var påpassligt inte minst under den här säsongen med West Hams uppenbara tunnhet i offensiven. Här påpekas hur West Ham har spenderat mycket pengar på många anfallare av bristfällig kvalitet snarare än att mer aktivt spendera riktiga pengar på någon eller några riktigt bra anfallare. Det har funnits en brist på strategi i West Hams agerande på transfermarknaden.

Annons

Årets spelare: Manuel Lanzini

Man skulle kunna nämna Michail Antonio här men han mattades i min mening under säsongen. Manuel Lanzini är en spelare som konsekvent har visat en förmåga att vinna och vända matcher till West Hams fördel. En spelare runt vilken West Ham faktiskt kan bygga ett lag. Inte många spelare i West Ham stod ut under den gångna säsongen men det närmaste vi kommer en sådan spelare är kanske just Lanzini.

Utvärdering: Underkänd (+)

Premier League. West Ham slutar till sist elva i ligan men det är inga stora skillnader i poäng nedåt i tabellen. Nedflyttningsstrecket fanns där hela tiden i backspegeln under säsongen och det var sannerligen inte vad West Ham hade hoppats på inför säsongen. (+)

Europa League. West Ham gör för andra säsongen i rad ett fiaskobetonat uttåg redan i Europa Leagues kvalspel, dessutom mot samma motstånd. Utöver det pinsamma med detta så var det ett dåligt sätt att inviga sin nya arena på, som nog också hade mått bra av en europeisk cup run. (-)

Annons

Ligacupen. Ligacupen gav en av säsongens få höjdpunkter när West Ham i fjärde omgången besegrade Chelsea hemma på London Stadium. Dessförinnan hade West Ham vunnit mot Accrington Stanley. Det blev respass i den femte omgången borta mot Man Utd. (+++)

FA-cupen. Det fanns kanske förhoppningar om ännu en cuptriumf hemma på London Stadium när West Ham lottades mot Man City i den tredje omgången. Det blev istället 0-5 och en av West Hams absolut svagaste matcher under säsongen. (-)

Utsikten inför 2017-18

Fortfarande hyfsat ljusa utsikter. Nyckeln kommer så klart vara hur West Ham agerar på transfermarknaden under sommaren, de måste utan någon som helst tvekan förstärka på ett par nyckelpositioner. Ytterbackarna, centralt mittfält och anfallet i synnerhet. Viktigt är emellertid att West Ham agerar mer genomtänkt, och värvar med prickskyttegevär snarare än hagelbössa.

Annons

Slaven Bilic är fortfarande ett frågetecken. Han har haft en bra säsong och en riktigt dålig säsong. Kanske är han värd en tredje säsongen gillt, kanske finns det bättre alternativ tillgängliga. Det är hur som helst ett beslut som West Ham måste fatta under sommaren. Utgångspunkten måste vara viljan att ta sig tillbaka till tabellens övre halva samt gå långt i cuperna.

BETYG: Underkänd (+)

Publicerad 2017-06-08 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto