Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Liverpool 2016-17: (+++)

Peter Hyllman

Definitionen av Liverpool säsong hittar vi strax innan jul, den 19 december i Merseysidederbyt på Goodison Park. En knapp vecka tidigare hade Everton vunnit mot Arsenal och nu var atmosfären tät och febrig. Everton hamrade Liverpool första innan Liverpool tog över spelet i andra. Matchen såg ut att sluta mållös innan Sadio Mané knep segern i sista minuten.

Det var Jürgen Klopps första hela säsong som Liverpools manager och det var höga förhoppningar runt Anfield, till viss del symboliserat av utbyggnaden av Anfield som ledde till att Liverpool första matcher i augusti samtliga spelades på bortaplan. Ett antal värvningar hade gjorts under sommaren som förstärkte Liverpool som nu äntligen skulle ta sig tillbaka till Champions League.

Det var höga förhoppningar inför säsongen och dessa förhoppningar skulle komma att bli ännu högre under säsongens första halva. Liverpool inledde med segrar mot bland andra Arsenal och Chelsea, och låg inte bara i fas för att spela Champions League utan låg i slagläge även i titelstriden. Utan europeiskt cupspel var det många som såg Liverpools chanser som mycket goda.

ANNONS

Stor vikt fästes vid Liverpools facit mot övriga storklubbar, matcher i vilka Liverpool som enda klubb var obesegrade under säsongen. Två vinster mot Arsenal och Everton, två oavgjorda mot Man Utd, en vinst och en oavgjord mot Chelsea, Man City och Tottenham. Ett strålande facit som befäste Liverpools status som på jämn fot med alla andra klubbar i ligan.

Dilemmat var så klart att resultatet inte var bra i motsvarande utsträckning mot de övriga lagen i ligan. Detta gav sammantaget intrycket att Liverpool var som mest bekvämt när inte de själva tvingades föra spelet, när de istället med egen press kunde vinna bollen från motståndarna för att därefter kontraslå snabbt och effektivt. Bollvinst hellre än bollinnehav således.

Den balansgången är inte lika mycket en fråga om att bara inte lyckas göra mål mot lågt försvarsspel, som ofta är den populära föreställningen, utan om att Liverpool när de själva tvingats föra spelet också har tvingats blotta sina egna defensiva brister. Motståndarna kommer inte till många skott mot Liverpool, men inget lag i ligan släpper in så många mål på så få chanser som Liverpool.

ANNONS

En strålande höstsäsong skulle göras om intet av två mycket svaga månader under januari och februari, under vilka Liverpool bara vann en enda av sina sju ligamatcher, typiskt nog mot Tottenham, åkte ur FA-cupen mot Wolves på hemmaplan, samt förlorade semifinalen i Ligacupen mot Southampton. Väl under våren började Liverpool däremot vinna matcher igen.

Det kändes inte som någon tillfällighet att Liverpools problem under säsongen uppstod just i januari, när spelschemat var som allra tuffast. Det väcker så klart både en och annan fundering över hur Liverpool kommer hantera kommande säsong när de får ett liknande spelschema inte bara under en månad av säsongen, utan under hela säsongen.

Den resultatmässiga uppryckningen under våren innebar att Liverpool ändå uppnådde vad som var målet inför säsongen, nämligen att ta sig tillbaka till Champions League. Om än via ett playoff. Därmed måste Liverpools säsong betraktas som lyckad, även om många blev besvikna längs vägen när de höga förhoppningarna under hösten blev till intet.

ANNONS

Managerbetyg: Jürgen Klopp (++++)

Vissa saker går inte att betvivla med Jürgen Klopp. Som exempelvis att han genuint brinner för sina tränaruppdrag och har en väldigt positiv relation med sina spelare och inte minst med supportrarna. Det finns en harmoni runt Liverpool vi inte har sett på många år. Det är svårt att inte se hur det hänger samman med Klopp. Där finns alltjämt några frågetecken runt Klopps taktiska flexibilitet och runt hur hans lag klarar av att hantera många matcher vecka ut och vecka in. Men det kan inte råda någon tvekan om hur Jürgen Klopp har lyft Liverpool.

Bloggen om Liverpool

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2017/05/01/det-blir-liverpools-lagstaniva-som-tar-dem-till-champions-league/

Det har under säsongen gjorts stor sak av Liverpools facit mot storklubbarna vilket har resulterat i olika utfästelser om Liverpools påstådda högstanivå. Min syn på Liverpools framgångar under säsongen är en annan och i början av maj bloggade jag om att det är Liverpools lägstanivå, som genomgående under säsongen har varit högre än flertalet av deras konkurrenter, som tar dem till Champions League. Inte en riktigt lika vacker och sockersöt tankegång kanske, men desto mer sann.

ANNONS

Årets spelare: Philippe Coutinho

Adam Lallana, Sadio Mané, Georginio Wijnaldum med flera. Det är en styrka med Liverpools lagbygge att de har haft flera spelare under säsongen som gjort sig själva aktuella för en sådan här omnämning. Jag fastnar ändå för Coutinho som i min mening är spelaren som tillför Liverpools anfallsspel den nödvändiga ingrediensen av magi som varje topplag faktiskt behöver för att förverkliga sina ambitioner. Spelaren som kan skapa något, på ena eller andra sättet, ur till synes ingenting och som ser möjligheter där andra spelare bara ser hinder. Kan bli något förutsägbar men blir också bättre.

Utvärdering: Väl godkänd (+++)

Premier League. Värderas olika om man jämför med målet inför säsongen eller förhoppningarna runt nyår. Överlag ändå ett stort framsteg för Liverpool även om de nog hade hoppats på en bättre vårsäsong. (++++)

ANNONS

Ligacupen. Det blev semifinal för Liverpool, även om de där aldrig lyckades göra mål på Southampton. På vägen till semifinalen hade de besegrat Burton Albion och Derby County på bortaplan, samt Tottenham och Leeds hemma på Anfield. (+++)

FA-cupen. FA-cupen verkar inte vara Jürgen Klopps kopp te. Först omspel mot Plymouth och sedan förlust hemma på Anfield mot Wolves. Knappast vad man bör förvänta sig av Liverpool. (+)

Utsikten inför 2017-18

Liverpool har stadigt blivit bättre under Jürgen Klopp och det finns inga skäl att tro att Liverpool inte kommer fortsätta bli bättre. Men så mycket av utsikten för Liverpool beror på hur vi tror att Liverpool kommer hantera att samtidigt spela i Champions League (om de vinner sitt playoff) och i Premier League. Hur klarar Jürgen Klopp av ett tvåfrontskrig?

ANNONS

Tankegångarna under sommaren måste ändå vara positiva. Liverpool ska spela Champions League igen, något som alltid värderas högt på Anfield. Redan i augusti får vi ett spännande playoff där Liverpool naturligtvis kommer vara favoriter. Precis den typen av nerv som Liverpool har velat hitta tillbaka till och nu också har hittat.

BETYG: Väl godkänd (+++)

Publicerad 2017-06-19 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto