Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tottenham 2016-17: (++++)

Peter Hyllman

Definitionen av Tottenhams säsong hittar vi på Wembley den 22 april i FA-cupsemifinalen mot Chelsea. Det kan tyckas snorkigt att sammanfatta en på många sätt väldigt bra säsong med en förlust men det var en match som kanske tack vare sitt motstånd och sitt utfall ändå kom att symbolisera säsongen. Ett väldigt bra Tottenham omintetgjort av egna misstag och ett punktvis ännu bättre Chelsea.

Trea fast egentligen tvåa säsongen dessförinnan. Besvikelsen var påtaglig runt Tottenham för ett år sedan att de hade missat att ta sig ifatt Leicester och därmed en gyllene chans på en ligatitel. Frågan var så klart om Tottenham var en engångsföreteelse på samma sätt som Leicester eller om de skulle kunna reproducera samma form och kvalitet ännu en säsong.

Det var många som tvivlade på detta. De andra storklubbarna rustade för fullt och var fast beslutna att återta sin ställning i tabellen, hur skulle Tottenham klara av utmaningen från dessa klubbar som sammanlagt investerade närmare £500m på nya spelare. Fem miljarder! Samtidigt skulle Tottenham hantera inte bara ligaspel utan dessutom Champions League.

ANNONS

Tottenham demonstrerade dock snabbt två saker. Dels att det är fullt möjligt att ha mycket bra spelare i laget utan att för den sakens skull behöva spendera pengar i nivå med ett mindre lands nationalprodukt. Dels att mycket av ett lags framgångar bygger på sund taktik, god organisation och effektiv metod, kort sagt att fotboll i första hand är ett lagspel.

Två säsonger i rad har Tottenham av många setts som Englands kanske bästa fotbollslag. Mycket med den här säsongen ger stöd för detta. Tottenham tog flest skott och skapade flest chanser. Tottenham gjorde flest mål av alla lag samtidigt som de släppte in minst mål. Tottenham har tagit flest poäng av alla under de två senaste säsongerna.

Men det har inte kommit några titlar. Det delas inte ut några titlar för att göra flest mål eller för att släppa in lägst antal. Det delas inte ut några titlar för att ha bäst snittplaceringar under två år eller för att ta flest poäng totalt över två säsonger. Tottenham fick se sig frånsprunget av ett formtoppat Chelsea den här säsongen precis som med Leicester förra säsongen.

ANNONS

Frånvaron av titlar och det europeiska cupspelet är de stora besvikelserna för Tottenham den här säsongen. Det går däremot inte att betvivla de stora framsteg Tottenham har gjort och den kvalitet som finns i laget. De lämnar tre av de fyra höginvesterande storklubbarna långt bakom sig. Det var inte så storyn gick inför säsongen.

Mycket av Tottenhams framsteg såg vi mot slutet av säsongen. När det stod klart att Chelsea skulle vinna ligatiteln undrade många om Tottenham skulle falla samman precis som de gjorde säsongen innan. Nej, så blev inte fallet, det var uppenbart att Tottenham hade lärt sig och nu besatt en helt annan mental attityd. Vilket bådar gott för framtiden.

Managerbetyg: Mauricio Pochettino (++++)

Så mycket positivt har sagts om Mauricio Pochettino och vad han har åstadkommit med Tottenham. En välorganiserad och positiv fotboll med en tydlig idé både defensivt och offensivt, inte minst ett lag byggt runt flera unga och hemlagade spelare. Allt detta hade varit garanterade fem plus men den här säsongen drar jag ändå av ett plustecken för några mycket märkliga laguttagningar under Champions League-gruppspelet, som mycket väl kan ha kostat Tottenham slutspelsplatsen.

ANNONS

Bloggen om Tottenham

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2017/02/23/mauricio-pochettino-har-gjort-tottenham-nastan-bast-nu-galler-det-att-vinna-titlar/

Bloggade flera gånger under säsongen om Tottenhams utveckling och Mauricio Pochettinos strålande arbete med klubben. Några frågetecken återstår däremot och tidigt under våren bloggade jag om hur nästa steg för Tottenham och för Pochettino måste vara att börja vinna titlar. Att det i framtiden är vad det här laget, Tottenhams hittills bästa under Premier League-eran och på många år dessförinnan, kommer att värderas utifrån, som en överväldigande succé eller som laget som inte nådde riktigt ända fram. Att det också kommer vara viktigt på längre sikt för att behålla sina nuvarande nyckelspelare.

Årets spelare: Harry Kane

Det går inte riktigt att säga något om det här. Harry Kane vinner skytteligan, i slutänden ganska klart och tydligt dessutom, gör mängder av viktiga mål för Tottenham och har en ledarroll i laget och på planen. Bäst av allt för fansen är så klart att han är one of their own. En spelare runt vilken Tottenham kan bygga en era.

ANNONS

Utvärdering: Väl godkänd (+++)

Premier League. Det kunde hävdas att man måste vinna ligatiteln för att få fem plus, men lite måste det också bero på klubb och förutsättningar, och hur ligatiteln i slutänden förloras. Tottenham gör sin bästa ligasäsong sedan TV:n var svartvit. (+++++)

Champions League. Många mumlar om ett fiasko i Champions League och det kan vara sant så tillvida att det för alla engelska lag måste vara underkänt att inte ta sig vidare från gruppspelet. Det var däremot den tuffaste gruppen ett engelskt lag hade, även om Tottenham heller inte hjälpte sig själva. (+)

Europa League. Respass redan i sextondelsfinalen mot belgiska Gent vilket onekligen fick måsarna att skräna och skratta. Spelmässigt däremot ett bisarrt utfall, en match Tottenham vinner minst nio gånger av tio. (+)

ANNONS

Ligacupen. Tottenham gjorde inget större väsen av sig i Ligacupen där Mauricio Pochettino ställde ut väldigt ungdoms- och reservbetonade lag. Detta även på Anfield där just bortaplan förmodligen blev en för tuff resa. (++)

FA-cupen. Det höll på att ta en ände med förskräckelse redan i den fjärde omgången mot Wycombe. Men Tottenham tog sig ändå via Aston Villa, Fulham och Millwall till semifinal mot Chelsea och en av säsongens absolut bästa matcher, en slags moralens säsongsfinal. (+++)

Utsikten inför 2017-18

Allt som har varit starkt med Tottenham de två senaste säsongerna kommer naturligtvis vara fortsatt starkt även nästa säsong. Det är fördelen med att ha byggt sina framgångar inte runt några enskilda stjärnvärvningar utan med hjälp av taktik, organisation och metod. Tottenham kommer på förhand vara en titelutmanare även nästa säsong.

ANNONS

Det stora okända inför nästa säsong kommer självfallet vara Tottenhams temporära flytt till Wembley, en arena som inte precis har gjort sig känd som deras vän. Det är kanske särskilt kännbart i och med att Tottenham gick igenom den här säsongen obesegrade hemma på White Hart Lane, och just deras hemmafacit var en så stor punkt i deras ligasäsong.

Annars kommer Tottenham naturligtvis hoppas på att göra betydligt bättre ifrån sig i Champions League kommande säsong än vad de gjorde under den just genomförda. Även här är det naturligtvis en fråga om erfarenhet och know-how, något Tottenham uppenbart brast i under säsongen som gick. Det mer än truppbredden var Tottenhams problem.

BETYG: Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2017-06-21 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto