Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Aston Villa 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Aston Villas förhoppningar om att ta sig omedelbart tillbaka till Premier League landade förra säsongen exakt mitt i tabellen, långt från alla tankar om ens playoff. Efter att ha sparkat Roberto Di Matteo anställde Aston Villa och Tony Xia istället Steve Bruce utifrån idén att han vet vad som krävs för att flyttas upp från The Championship. Stämmer det fortfarande eller har The Championship förändrats?

Linhem: Steve Bruce vann ändå två uppflyttningar nyligen, delvis med ett 3-5-2-system likt det som Antonio Conte återuppfunnit, och har fortsatt ett bra öga för unga såväl som bortglömda talanger (Harry Maguire, Sone Aluko) så jag tror inte han är föråldrad. Jag är inte säker på att han är lösningen för just Aston Villa men jag tror inte Steve Bruce är problemet.

Aston Villas svaga punkt som jag ser det är en svullen och dysfunktionell spelartrupp byggd över två dyra och instabila transferfönster. Mittfältet i synnerhet lider av överflödets förbannelse och överlag verkade Steve Bruce mest experimentera med alla tänkbara laguppställningar under våren. Vad tror du själv om den stora bocken Bruce och vad är din syn på Aston Villas spelartrupp i nuläget?

ANNONS

Hyllman: Steve Bruce ger det här klassiska intrycket av att man vet vad man får, ett stabilt försvarsspel. Mycket riktigt hade ju också Aston Villa ett av seriens bästa försvar förra säsongen, samtidigt som lagets stora taktiska problem var att de aldrig fick någon ordning på eller idé om anfallsspelet. Återigen, något vi kanske känner igen med Bruce. Men jag undrar om det längre räcker i en serie som utvecklas och kontinentaliseras i rasande fart.

Visst har Aston Villa många bra spelare. Kanske för många som du säger. Ett rimligt antagande är att Steve Bruces egna nyförvärv som Henri Lansbury, Conor Hourihane och Scott Hogan ska utgöra åtminstone grunden till den ryggrad som Aston Villa sålde iväg för två år sedan. Och i Jonathan Kodjia har Aston Villa en av seriens bästa anfallare. Annars är det ju ledare Aston Villa saknar. Tror du apropå det att det ligger något i John Terry-ryktena?

ANNONS

Linhem: John Terry? Du klarade inte ens två hela frågor innan du började tjöta om Premier League-nonsens! Antar att Henri Lansbury och Conor Hourihane är Steve Bruces värvningar, men han verkade inte alls veta hur de skulle spela ihop. Detsamma gäller Birkir Bjarnarson, Mile Jedinak, och Gary Gardner. Det som skulle göra mig tveksam till Bruce i Aston Villa snarare än Bruce som manager generellt är hur det såg ut under våren.

Jag räknar till tio olika innermittfältskombinationer sedan januari, spelare som Jordan Amavi, Birkir Bjarnarson, Conor Hourihane, och Jonathan Kodjia spelandes ur position som vänsteryttrar, och flera olika formationer användes hejvilt. Hur mycket värde ska man lägga på en halv säsong för en ny manager med gott om ny spelare? Har du några värvningar, spelare eller position, du vill se Aston Villa göra i sommar? Eller är försäljningarna ännu viktigare?

ANNONS

Hyllman: Precis, jag fick aldrig intrycket under säsongen att Steve Bruce riktigt visste vad han skulle göra med sitt spelarmaterial. Kanske framför allt fått klart för sig vilka spelare som inte ingår i hans planer. Ross McCormack exempelvis. Framför allt därför tror jag det är viktigt att Aston Villa blir av med vissa spelare, och lyckas behålla vissa andra spelare, lika mycket som vilka de sedan värvar.

Om Steve Bruce har en tydlig idé på det sättet så tror jag Aston Villa kan bli betydligt farligare den här säsongen. Spelare för spelare har de trots allt en bra spelartrupp, med en stark backlinje och ett dynamiskt mittfält. Om Conor Hourihane blir samma kreativa nav i Aston Villa som han var i Barnsley så borde det räcka långt för anfallsspelet också. Annars är det en målvakt som Aston Villa främst jagar, där de vill men kanske inte kan förlänga med Sam Johnstone.

ANNONS

Jonathan Kodjia gjorde väldigt många mål för Aston Villa förra säsongen så klart. En viktig spelare för Aston Villa att behålla. Men om jag tittar på Aston Villas spelartrupp är det svårt att riktigt se den där spelaren som ska ”göra det” för dem. Vem blir för Aston Villa den här säsongen vad Chris Wood var för Leeds förra säsongen, eller Dwight Gayle för Newcastle, Glenn Murray för Brighton?! Utan den spelaren får Aston Villa det svårt att nå playoff, eller?

Linhem: Definitivt. Om Steve Bruce lyckas forma denna stora klump av spretiga fotbollstalanger är Aston Villa ett topplag. Det som Bruce inte experimenterade med var backlinjen där James Chester och Nathan Baker utgör ett bra mittbackspar med rutinerade Elphick som tredje val. Dessutom har man fyra bra ytterbackar i Alan Hutton, James Bree, Neil Taylor, och Jordan Amavi. Målvaktsituationen är verkligen ett problem i nuläget. Lee Grant vore en lysande värvning.

ANNONS

Jag behöver inte övertygas om Hourihane, jag tycker han borde ges nycklarna till mittfältet och bör aldrig behöva spela på kanten mer. Vad jag känner att deras mittfält saknar är en defensiv mittfältare då man på Bruces föredragna mittfält ifjol hade Mile Jedinak, Conor Hourihane, och Henri Lansbury som alla är lite för stora, osmidiga, och bollkära tillsammans. Alla trivs bäst med någon mer löpvillig spelare bredvid sig. Enklast vore att återigen raida Barnsley och värva Hourihanes gamla partner Josh Scowen innan han värvas av QPR eller Bristol City.

Jag tror Jonathan Kodjia är den spelaren, men Bruce verkade på slutet av säsongen föredra det dyra (nyare) nyförvärvet Scott Hogan som är en lika bra målskytt men en mindre mångsidig spelare utanför straffområdet jämfört med Kodjia. Kodjia är den som påminner mest om Abel Hernandez som var Hulls bästa spelare när Bruce fick dem uppflyttade senast och det finns gott om offensiv kvalitet runtomkring. Som jag ser det handlar Aston Villas offensiva problem om att hitta rätt formation, rätt spelarsamarbeten, och inte spela allt för många spelare bara för att dom var dyra eller är mer kända spelare.

ANNONS

Tror du Bruce har fullt förtroende av Aston Villas ägare Dr. Tony Xia att göra en mer objektiv bedömning av spelartruppen eller kommer han vara något begränsad av att han måste knö in för många av de dyra spelare som Villa köpte under förra säsongen?

Hyllman: Jag tror inte Steve Bruce kommer ha den typen av press på sig från Tony Xia att spela exakt vilka spelare, Xia känns inte riktigt som just den typen av ägare. Åtminstone inte uttalat på det sättet. Däremot tror jag Xia saknar all form av tålamod och går det något annat än bra för Aston Villa inledningsvis under säsongen så kommer ett managerbyte som ett brev på posten. Det gäller att hugga tag i allra minst playoff-platserna från början och aldrig riktigt släppa taget. Tyvärr tror jag inte Aston Villa klarar av det utan går ännu en osäker mittensäsong till mötes. Vad tror du avslutningsvis själv mer konkret hur det går för Aston Villa nästa säsong?

ANNONS

Linhem: Stämmer nog. Kanske har det handlat om att Steve Bruce med ovanligt mycket pengar att röra sig med handlade med magen och inte lyckats reda ut rätt lag ännu. Men nej, lång tid lär han verkligen inte få. Det får närmast ingen i Championship.

Det är svårt att säga något mer konkret så här tidigt på sommaren, en månad från ligastart och två månader från stängt fönster men min fortsatta tro på Steve Bruce som en bra manager och att Aston Villa trots allt förutom en bred trupp också har flera av ligans bästa spelare i Conor Hourihane, Jonathan Kodjia och Albert Adomah gör att jag tror att Aston Villa slutar topp-sex. Med eller utan Steve Bruce.

Vad tror ni själva? Ännu en miserabel säsong eller kommer Aston Villa-fansen när säsongen är över att älska sin Doktor?

[youtubeplay id=”QNLfQkHQlE8″ size=”medium”]

ANNONS

:::

P.S.

Hyllman: Under dagen har det ju dessutom blivit klart att Aston Villa signar John Terry. Eller möjligen rättare sagt att John Terry signar Aston Villa. Beror väl lite på hur man ser på det. Vilket om inte annat borde lära Kamrat Linhem att man driver med mig på egen risk! Jag är kluven till den här värvningen. Å ena sidan är John Terry naturligtvis en spelare med fantastiska ledaregenskaper och mängder med erfarenhet, vilket är precis vad Aston Villa behöver. Å andra sidan är han till åren kommen och riskerar väl bli mer av en mycket dyr belastning om inte viljan är den rätta eller om förmågan inte matchar viljan. Men jag känner mig inte riktigt lika kategorisk i den frågan som dig där, eller?!

Linhem: Jag ångrar det inte alls, det är fortfarande nonsens att värva Terry vid detta stadiet av hans karriär. Påminner starkt om när Notts Co värvade Sol Campbell. Det går förstås att vara djävulens advokat och se möjligheten att Terry passar in bra hos Steve Bruce som skulle kunna ha en plan för honom. Men Villa har redan ett bra mittbackspar och Elphick fyller redan rollen av en rutinerad mittbacksreserv. Tror dock helt ärligt att det är en katastrofal värvning och exakta motsatsen till vad Villa borde värva. Man borde föryngra och satsa mindre på stora namn bara för uppmärksamhet. Dr. Xia verkar ha värvat honom enbart för att jävlas med Birmingham och visa vilka som är störst och mest slösaktiga i stan. Den stora frågan som någon lyfte på Twitter är ifall John Terry får samma planerade hyllning som han fick när han lämnade Chelsea när Aston Villa avslutar säsongen borta mot Millwall?
ANNONS
Hyllman: Ett annat twitterrykte är ju att John Terry har blivit lovad en framtida managerroll i Aston Villa. Vilket om det stämmer vore så spektakulärt dumt att ord saknas för att beskriva saken. Man undrar lite vad Steve Bruce skulle tycka om den saken.
Publicerad 2017-07-03 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto