Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Birmingham 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Birmingham klarade sig verkligen kvar i The Championship på det berömda katthåret förra säsongen, på typ målskillnad i sista omgången, bland annat efter att ha vunnit mot ett playoff-vilandes Huddersfield i omgången dessförinnan. Harry Redknapp räddade alltså de kinesiska ägarna från konsekvenserna av sin egen dumhet att ha sparkat Gary Rowett och ersatt denne med Gianfranco Zola. Kort därefter förlängde Redknapp också med Birmingham. Är du förvånad över att Redknapp valde att stanna kvar i The Championship och Birmingham och vad tror du om hans möjligheter att göra något bra med Birmingham?

Linhem: Jag är ganska förvånad. Harry Redknapp skulle rimligen ha ett mer bekvämt liv på ålderns höst om han bara agerade livräddare åt en ny stor klubb i kris varje säsong. Nu utsätter han sig för större risker. Jag tror Brum har goda möjligheter att vara ett bra lag denna säsongen. Värvningar av några av säsongens bästa spelare från ifjol tyder på storslagna ambitioner. Dock har man fortsatt en ganska medioker spelartrupp och man kan aldrig överskatta troligheten i att nya ägare underskattar hur svårt det är att ta sig till Premier League.

Gianfranco Zola må ha underpresterat med Birmingham men de överpresterade ännu mer under Gary Rowett. Utan rejäla ytterligare, offensivt i synnerhet, värvningar är man inte bättre en ett mittenlag. Bra val dock att börja med defensiva supervärvningar som David Stockdale och Marc Roberts. Jag undrar dock om Redknapp är rätt man för en storsatsning i Birmingham. Liknande hur du uttryckte frågetecken kring Steve Bruce i Aston Villa. Håller 70-åriga Redknapp fortfarande? I en Championship-miljö där lag värvar för tiotals miljoner pund, importerar influenser från kontinenten, och där Wolves är halvvägs på väg till att bli Portugals fjärde storklubb!?

ANNONS

Hyllman: Good point, Birmingham till sin natur var förra säsongen kanske mest något av ett mittenlag eller lägre mittenlag, vare sig det playoff-jagande Birmingham vi såg med Gary Rowett eller det nedflyttningskrisande Birmingham vi såg med Gianfranco Zola. Det var ju något vi såg också i statistiken där de var genuint middle of the road i serien i egentligen alla avseenden utom ett enda – nämligen deras fullständiga oförmåga att göra mål på de chanser laget skapade. Vi pratade om Barnsley som The Championships Southampton, men Birmingham gör ett bra case de med, fast på ett helt annat sätt.

Egentligen är det kanske fördomarna som talar men Birminghams ägare ger ett rätt clueless intryck, lite som att de nog vill en massa saker men vet inte riktigt hur. Den typen av ägare tror jag har en betydligt större benägenhet att falla för en manager med ett så väl utvecklat munläder som Harry Redknapp. I någon mening tror jag alltså att Redknapp på ålderns höst har fått tag i något av en drömklubb – förhållandevis stor och med goda resurser, alltid viktigt för Redknapp med goda resurser, och en klubbledning som kommer ge honom rätt fria händer. Åtminstone så länge det går bra eller åtminstone går så att det kan målas som bra.

ANNONS

Gudarna har varit vänliga med Harry Redknapp och Birmingham i det avseendet. De möter förväntade bottenlag i samtliga av sina fyra första matcher under serien, och bara en av deras första åtta matcher är mot något av de förväntade topplagen. Förutsättningarna för en riktigt bra början på säsongen är alltså riktigt goda för Birmingham, matcher som helt säkert också är en bra barometer för var de själva befinner sig rent styrkemässigt. Och så länge han har vinden i ryggen kanske även en 70-årig Harry Redknapp kan lyckas i The Championship?

Linhem: Instämmer. Tror inte Harry Redknapp hade accepterat jobbet ifall han inte satt i en väldigt bra förhandlingsposition. Jag kan också hålla med om att de nya ägarna inte gett något kompetent intryck, vilket i och för sig närmast är praxis för ägare i Championship.

ANNONS

Jag håller inte med riktigt om din syn på Birminghams inledande schema. Jag kan hålla med om att inleda med tre B-lag som Ipswich (b), Bristol City (h), Bolton (h) och Burton (b) onekligen är så nära man kan komma enkel sekvens av matcher i The Championship, men innan september är slut ska man ändå möta Reading (h), Leeds (b), Norwich (b), Hull (b), Sheff Wed (h), och Derby (b). Innan Birmingham bevisar att de kan göra mål, eller har någon bättre målskytt än Jutkiewicz, är de inte favoriter i någon av de senare nämnda matcherna.

Men jag håller absolut med om att Birmingham kan bli farliga ifall de får en bra start. Harry Redknapp, och managers överlag, lever ju mycket på att övertyga sina spelare att dem vet vad man gör vilket är lättare i medvind. Birmingham har gjort ett par bra värvningar hittills, främst defensivt, men kommer behöva förstärka offensiven ifall de ska leva upp till de nyligen uppskruvade förväntningarna. Har du några bra förslag på potentiella värvningar för Birmingham? Och kan möjligen den talangfulla anfallaren Che Adams få sitt genombrott nästa säsong efter en lovande men ojämn säsong ifjol?

ANNONS

Hyllman: Givet att det är Harry Redknapp som är manager hade ju de smarta pengarna varit på Jermain Defoe, men nu har ju Bournemouth redan gjort det alternativet omöjligt. Redknapp gillar ju sina erfarna och etablerade anfallare och i The Championship finns väl få anfallare som är mer etablerade än Ross McCormack. Han tillhör så klart Aston Villa men står som vi vet absolut inte på Steve Bruces julkortslista. Inte omöjligt att Harry Redknapp skulle kunna få en nytändning ut av McCormack. Dessutom skulle det ju om möjligt hetta upp de redan heta derbymatcherna mellan Aston Villa och Birmingham, som ju redan är lite häftiga med två old school-managers vid respektive roder. Chris Martin skulle kanske vara ett annat alternativ ur samma kategori av anfallare.

Vi verkar båda två vara försiktigt optimistiska angående Birmingham, ungefär som att vi ser dem ungefär som ett mittenlag men som i alla fall skulle kunna ha potentialen att röra om i grytan en aning. Min personliga invändning mot Birmingham har alltid varit att jag har uppfattat dem som rätt tråkiga. Jag antar att deras spelstil och gamla managers har bidragit till det intrycket. Men för allt som går att säga om Harry Redknapp så har jag, möjligen med något undantag, alltid tyckt att han har lyckats prestera intressanta och underhållande fotbollslag. Det skulle så klart kunna sägas att Birmingham blir intressanta just på grund av att de har Harry Redknapp som manager, men tror du för att runda av att faktiskt kommer kunna göra det till synes omöjliga – att också göra Birmingham till ett intressant fotbollslag?

ANNONS

Linhem: Ja, det finns några usual suspects man kan spekulera i när det gäller Redknapp. Plocka Crouch från Stoke? Kanske har dock även Redknapp insett att det dykt upp nya spelare sedan 2010. Jag tänkte också föreslå McCormack, särskilt då han skulle passa bra bredvid Che Adams likt hur han spelade med Moussa Dembele i Fulham. Chris Martin är inget dumt förslag, dock verkar han överens med Derby igen och känns som en väldigt passande spelare för Gary Rowett. Redknapp är ju annars inget större fan av en annan Derby-anfallare i Darren Bent.

Om man antar att Birmingham efter David Stockdale och Marc Roberts medvetet försöker värva spelare som utmärkte sig i Championship förra säsongen kan jag se dem försöka värva någon i stil med Cardiffs Kenneth Zohore som gjorde tolv mål på färre än 30 matcher ifjol. Annars kan jag också se Brum vara först i kön ifall någon av de uppflyttade lagen vill uppgradera sina anfallspositioner. Glenn Murray är en drömvärvning ifall Brighton inte tror på honom i Premier League, vilket dock inte låter som något Hughton skulle göra, men åtminstone Tomer Hemed eller Sam Baldock borde vara tillgängliga?

ANNONS

Känns heller inte omöjligt att Birmingham försöker hitta sin egen Tammy Abraham att låna från någon större klubb, eller åtminstone Sam Gallagher från Southampton som gjorde en del mål för ett uselt Blackburn ifjol. En snygg värvning som väcker rubriker vore också någon som nöter bänk eller läktare för någon klubb på nedre halvan i Premier League. Fraizer Campbell? Leonardo Ulloa? Ashley Barnes?

Det är en rimlig tolkning på hur jag ser Birmingham – mittenlag med potential. Det ska dock krävas några riktigt fina värvningar eller att Harry Redknapp får maskinen att rulla direkt. Truppen nu består av alltför mycket utfyllnad. Birmingham har defintivit ett tråkigt rykte även för mig. Vilket man nog kan tacka Alex McLeish för. Det hjälper inte att grannarna Aston Villa och Wolves varit klart mer spännande på alla sett. Det mesta intressanta om Birmingham i modern tid är nog Barry Fry eller trion Gold, Sullivan, och Karen Brady som nu är i West Ham. Det går nog att göra Birmingham spännande, det behövs dock några splashiga värvningar eller att till exempel Che Adams börjar ösa in mål och att att den gode Harry Houdini bidrar med magi både från sidlinjen och på presskonferenser.

ANNONS

Hyllman: Darren Bent… Huvva.

Publicerad 2017-07-05 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto